Pompeji
Udgivet 1. maj 2014 | Af: paideia | Set i biografen
Vi åbner med de berømte gipsafstøbninger af folk, der døde i det berygtede vulkanudbrud i år 79, ledsaget af et citat fra Plinius den Yngres lige så berømte beskrivelse af det. Der er ingen tvivl om, at det er en produktion, som har sat autenticitet i højsædet. Det samme ser vi, når kameraet ruller tæt på legionærernes uniformer eller følger karaktererne gennem de imponerende realiserede byer. Spørgsmålet er så bare, hvad det er for en historie, der foregår i disse imponerende kulisser?
Uanset hvad man måtte mene om manden, der nok aldrig slipper for betegnelsen “den mindre gode Paul Anderson”, så behersker han actionelementet i sine film. Det skinner klart i scenerne i arenaen og de andre kampscener, hvor filmen fungerer bedst. De er effektivt koreograferet, tempofyldt klippet og generelt underholdende. Han forstår også at begrænse sig, så scenerne aldrig når at kede. Hen imod slutningen tager eksplosioner fra faldende klippestykker lidt overhånd, men eftersom det er godt at slutte af med et brag, tilgiver jeg det gerne.
Filmen gør ellers det smarte, at den aldrig overforklarer konteksten for handlingen. Det er helt klart en bonus, hvis man kender noget til Romerrigets historie, men det er ikke nødvendigt for at følge med i historien (sølle som den nu er). Det er tydeligt, at der er brugt energi på at researche perioden, hvilket gør, at filmens univers føles mere ægte end i mange tilsvarende film.
“Pompeji” tilfører absolut intet nyt til genren. Plottet er så uoriginalt, at det føles som plagiat. Men der er intet større at udsætte på filmen som helhed. Den fungerer. Det er en ganske underholdende film, der nok skal fordrive tiden, men som man sandsynligvis aldrig vil gense. Paul W.S. Anderson gør intet for at formindske afstanden til den anden Anderson med T. i stedet for W.S., men det er muligvis hans mest helstøbte film til dato. Så lader jeg det være op til mine læsere at vurdere, hvor stor en ros det er.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet