Med kun små tre måneder til at første del af Peter Jacksons længe ventede filmatisering af J.R.R. Tolkiens kanoniske fantasy-børnebog “Hobbitten” rammer biograferne verden over, har Filmz taget et kig på fem fremragende bøger, der sidenhen også blev til fem fremragende film.

Selvom langt størstedelen af film, der produceres i Hollywood og verden over, er baseret på bagvedliggende inspiration og materiale, så er det et fåtal af legendariske bøger, der også bliver til enestående og selvstændige film.

Læs artiklen her og hør vores bud på fem værdige klassikere.Vis kommentarer (23)
Gravatar

#1 Eat this 11 år siden

Nevermind? (rettet indlæg)
Gravatar

#2 MTK 11 år siden

Fin lille artikel.

Et par af mine andre favoritter i genren "Gode bøger - gode film":

"Fight Club" - både romanen og filmen var definerende for sluthalvfemsernes lede over det moderne samfund, men holder begge i dag.

"No Country for Old Men" - nu var romanen nærmest et filmmanuskript i forvejen, men både filmen og romanen står for for mig som noget af det bedste inden for deres respektive genre.
Gravatar

#3 Business Monkey 11 år siden

Er næsten helt enig med de film artiklen byder på, dog synes jeg på ingen måde at I Rosens Navn er en vellykket film. Til trods for mindeværdige præstationer af - især birolleindehaverne, her tænker jeg mest på Ron Pearlman - så emmer filmen af en utroligt ringe produktion. Alt fra dialog, hovedkarakterer, filmfotografien og klipning er simpelthen usselt. Her er der enten ikke brugt ressourcer nok eller ligefrem spildt ressourcer til at gengive bogens univers.

Derudover synes jeg en tung del af Ringenes Herre filmene - her tænker jeg mest på De To Tårne og Kongen Vender tilbage - ikke 'oversætter' bogen nok til film, og i stedet dvæler for meget i bogens detaljerede, men også pedantiske univers, som nok kan virke i bogen, men desværre ikke i filmatiseringen. Dog er der ingen tvivl om at filmene - især Eventyret om Ringen - har formået at ramme et fantastisk univers, som så mange har fejlet i at ramme.

Herefter synes jeg blot, at jeg ville anbefale andre bøger som jeg synes film har kunnet ramme rigtigt godt, både i en mere 1:1 forhold, men også at omtolke rigtigt godt.
Det er nemlig A Clockwork Orange, Fear And Loathing In Las Vegas og Catch 22.
De to første er næsten identiske med bøgerne, men formår at bibeholde essensen og mere til hele vejen igennem. Catch 22 skaber med sine fantastiske skuespillere og nødvendige forenkling af en utroligt kompliceret bog, et helt unikt univers, som når jeg ikke føler behovet for at vende tilbage til bogens univers, altid kan fordybe mig i filmisk.

Ellers en spændende artikel og jeg håber der kommer en god diskussion!
Gravatar

#4 TP-DK 11 år siden

Altid dejligt når i laver artikler :)

Da jeg så den her artikel tænkte jeg straks på Fear and Loathing in Las Vegas, som jeg synes er en fantastisk filmatisering af en bog. Den fanger virkelig stemningen fra bogen, og jeg tvivler på at der er nogen anden instruktør der kunne gøre det bedre end Gilliam.

Og så er det faktisk lige før det er federe at læse bogen efter man har læst filmen, så man læser den med Johnny Depps stemme i hovedet :P
"I'm single! I love being single! I haven't had this much sex since I was a Boy Scout leader!"
Gravatar

#5 moulder666 11 år siden

Det kunne også være ret genialt med en artikel over "Bøger, der ALDRIG burde have været lavet til film"

Sådan lige skudt fra hoften: Hitchhiker's Guide to the Galaxy og Philip Pulman's The Golden Compass!
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Gravatar

#6 Richard Burton 11 år siden

#6 Bonfire of the Vanities!
Jeg glemmer aldrig smagen af Werners ægte!
Gravatar

#7 jco 11 år siden

Narnia??? Syntes helt bestemt filmatiseringen af bøgerne er i orden.
Gravatar

#8 dslacker 11 år siden

Andre gode: Verden ifølge Garp, Misery m. fl. af King, Solens Rige, Rosemarys Baby, Ondskabens øjne.
Have You Got The Will To Be Weird - IMDB Profil:
http://www.imdb.com/mymovies/list?l=18871440
Gravatar

#9 Pécuchet 11 år siden

Dreyer, Kubrick og Ruiz.
Der burde have været Roser.
Gravatar

#10 moulder666 11 år siden

jco (7) skrev:
Narnia??? Syntes helt bestemt filmatiseringen af bøgerne er i orden.


Really? Det er i mine øjne det værste barneskuespil i nyere historie! Især i etteren *gys*!
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Skriv ny kommentar: