Scanbox Entertainment er dansk biograf-distributør for Netflix, men selskabet forsøger at skjule det.

Da “Suspiria” i sidste uge havde premiere i de danske biografer, var der ingen tvivl om, at Scanbox var distributør for Amazon-filmen.

Det fremgår tydeligt af Scanbox.com, at “Suspiria” distribueres af Scanbox, der aktivt fodrer den danske presse med informationer om “Suspiria”, ligesom de danske anmeldere før premieren er blevet inviteret til den obligatoriske pressevisning.

Selv om det er Amazon Studios, der står bag “Suspiria”, så forsøger Scanbox altså ikke at skjule partnerskabet. Tværtimod. På Scanbox.com kan man udførligt læse om den indgåede aftale imellem Scanbox og Amazon.

Amazon driver også streaming-tjenesten Amazon Prime Video, men her får Amazon-film først premiere efter biograf-premieren i respekt for det såkaldte ‘biograf-vindue’, der sikrer en periode på typisk tre måneder imellem biograf og streaming.

Netflix derimod nægter at respektere biograf-vinduet. Det oplevede vi i Danmark første gang med “22 July”, der fik dansk biograf-premiere d. 4. oktober med efterfølgende Netflix-premiere d. 10. oktober – altså kun seks dage imellem biograf og streaming, langt fra de tre måneder.

Det samme sker snart igen med “Roma”, som får dansk biograf-premiere d. 6. december med Netflix-premiere d. 14. december. Igen en klar udfordring af biograf-vinduet.

Det er Scanbox, der distribuerer for Netflix i Danmark. Men det er ikke meningen, at nogen skal vide det.

Biograf-premieren på “22 July” er således booket af Scott Rudin Productions, imens Esperanto Filmoj står for “Roma”. Det er dog ikke tilfældet.

Scanbox står bag bookningen af Palads-biografen til “22 July”, ligesom Scanbox har indgået aftale med Grand Teatret og Reprise Teatret om “Roma”.

Efter Filmz er begyndt at spørge ind til sagen, er “Roma”-distributøren dog blevet ændret fra Esperanto Filmoj til Netflix. Det er heller ikke tilfældet.

Netflix har hyret Scanbox til opgaven, det bekræfter flere branchekilder til Filmz.

Alligevel kan hverken “22 July” eller “Roma” findes på Scanbox.com. Og der er ingen officiel udmelding fra Scanbox om, at selskabet er Netflix-distributør.

Da Filmz første gang går ind i sagen, bliver vi af Scanbox lovet svar på vores spørgsmål om Netflix-aftalen. Det sker ikke, hvilket angiveligt skyldes sygdom, forklarer Scanbox.

Forklaringen om sygdom bliver dog senere vekslet til et ’ingen kommentar' og en email-adresse til Netflix, der ikke svarer.

Da Filmz spørger ind til den danske “Roma”-premiere, er der igen ingen kommentar fra Scanbox.

Filmz har været i kontakt med flere kilder i den danske biografbranche, hvor de færreste dog ønsker at udtale sig til citat.

Reprise Teatret i Holte ønsker kun at bekræfte, at biografen tager “Roma” ind til det, der bliver kaldt en event-visning, imens andre i biografbranchen fortæller, at de ikke ønsker at byde Netflix indenfor.

Biograf-branchen ser Netflix som en modstander, der vil biograferne det ondt.

Det kom til udtryk tidligere på året, da Netflix blev afvist ved hovedkonkurrencen i Cannes med henvisning til nye regler, der respekterer biograf-vinduet.

Derfor endte “Roma” i stedet i hovedkonkurrencen på Venedig, hvilket dog efterfølgende førte til italienske biograf-protester, da “Roma” og Netflix løb med hovedprisen, Guldløven.

Senest har de danske instruktører, manuskriptforfattere og skuespillere i samlet flok klaget over den løn, som Netflix betaler for danske produktioner – læs om det her.

Det er således en næsten samlet dansk filmbranche, der bestemt ikke er begejstrede for Netflix.

Filmz ville gerne spørge Scanbox, om det er derfor, at de forsøger at holde det hemmeligt, at selskabet er dansk distributør for Netflix.

Svaret? ’Ingen kommentar!'.



Vis kommentarer (6)
Gravatar

#1 Justin 6 år siden

"Biograf-branchen ser Netflix som en modstander, der vil biograferne det ondt."

Man kunne også se på det som af Netflix er Fremtiden, og biografen er fortiden
Gravatar

#2 x-hund 6 år siden

Jeg kan ikke helt gennemskue på baggrund af artiklen, hvorfor det er interessant, at Scnabox angiveligt i hemmelighed distribuerer Netflix' film. Konflikten mellem biografer og Netflix er forståelig, men hvordan hænger Scanbox' engagement sammen med denne konflikt?

Kan I give en evt. uddybning af det?
Gravatar

#3 Justin 6 år siden

#2
Det er pisseligegyldigt for menig mand, men det kan være at det lokker Kim den almægtige biograf formand forbi for at lave noget noget underholdning
Gravatar

#4 Morten Vejlgaard Just 6 år siden

#2 Godt spørgsmål. Vi har sendt det videre til Scanbox sammen med i alt 10 spørgsmål, som vi håber at få svar på.

Vi har desuden spurgt en ekspert, der forsøger at forklare det https://filmz.dk/ekspert-hemmelig-distributoer-vil...
Gravatar

#5 Kim Pedersen 6 år siden

Hold nu lige fokus, Morten Vejlgaard Just.

Ingen måde Netflix udfordrer vinduet. På den led har Netflix nok en del større problemer i den anledning end biograferne har, efter tjenesten i årevis har skreget: ”abonnenterne først”. Nu må abonnenterne pænt vente op til tre uger med at se filmene, til efter biograferne har vist filmene til eventforestillinger.

Det er ikke længere Netflix der disrupter biograferne, det er biograferne der disrupter Netflix.

Hvis du har nogle spørgsmål til hvorfor Netflix agerer som det gør, i din grundløse sensationsiver, så spørg dem og ikke en eller anden sagesløs dansk filmdistributør som alligevel ingen indflydelse har på Netflix.
Gravatar

#6 Kim Pedersen 6 år siden

Og når du alligevel har fat i Netflix, så stil dem disse ti kritiske spørgsmål:
https://www.ekkofilm.dk/blogs/med-udkig-over-filmb...

Skriv ny kommentar: