Martian Child
Udgivet 5. jun 2008 | Af: kaduffo | Set på DVD
Råd og vejledning – det er trods alt en stor beslutning – er der nok af hos Amanda Peets velskårne og amorøst interesserede Harlee og den dominerende og bekymrede storesøster Liz, spillet af Joan Cusack, som endda udfylder samme rolle i det virkelige liv. Adoptionen bliver naturligvis en realitet, og valget falder på den aparte, tiårige Dennis – spillet af en gudjammerligt ringe Bobby Coleman – som indledningsvis gemmer sig i en kasse om dagen og først kommer ud, når de sidste solstråler er forsvundet i horisonten. Så længe Dennis bliver i papkassen, viser “Martian Child” for så vidt udmærkede takter. Men det ændrer sig, da han kommer ud til den måbende omverden. Der opbygges et fællesskab imellem de to, som i begyndelsen ikke minder nær så meget om forholdet mellem far og søn som forholdet mellem to åndsbeslægtede individer. Interessen for netop Dennis skyldes også, at David i Dennis ser sig selv som barn.
“Martian Child” er en film om ikke at passe ind, om at føle sig uden for og om at savne kærlighed fra andre. I sådanne situationer er det altid nemmere at lukke sig inde i fantasiens universer, er påstanden. Det gælder i hvert fald filmens to hovedpersoner til stor undren for lærere, psykologer og et større ekspertpanel, som ikke i første omgang kan sætte sig ind i den tankegang.
Det er en pointe, at det ikke skader at være anderledes og speciel. Det er helt i orden ikke at rette sig ind efter alle andres gøren og laden i det moderne samfund, ligesom ingen forældre er perfekte repræsentanter for opgaven til at starte med. Derudover er substansen mærkværdig. Ofte efterlader Menno Meyjes’ film et indtryk af, at den blot er mærkelig for at skille sig ud. Det korte af det lange er, at “Martian Child” ikke udstråler en ren barnetro på sit projekt. Måske er det i virkeligheden forklaringen på, at Nick Cassavettes sprang fra?
Trods gode tekniske præstationer og et forholdsvist alsidigt ekstramateriale er udgivelsen af “Martian Child” ikke værd at tragte efter. Filmen tynges af gennemgående uigennemtænkthed, savner et fornuftigt plot, og så er skuespillet på flere pladser under al kritik. Der veksles mellem det morsomme og det dramatiske, men ofte bliver det blot ufrivilligt komisk.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet