Peter Jackson kunne for nylig ved en fagmesse for filmindustrien vise 10 minutter af den med spænding ventede “Hobbitten: En uventet rejse”, men de første klip fra filmen blev modtaget med blandede reaktioner.

Det var især den nye teknologi, som filmen anvender, der rejste kritik. Hvor de fleste film optages med 24 billeder pr. sekund, er “Hobbitten: En uventet rejse” optaget med 48. Det skulle angiveligt give et klarere billede, forbedre oplevelsen ved hurtige panoreringer og modvirke hovedpine ved 3D-fremvisninger.

Se også: Nyt knivskarpt billede fra “Hobbitten: En uventet rejse”.

Men flere af de tilstedeværende var langt fra begejstrede for fremvisningen og mente, at billedet var alt for præcist og klart. I stedet for at virke “filmisk” vakte det ifølge iagttagere minder om sæbeoperaer på tv og reality-tv.

Peter Jackson reagerer nu på de negativ røster og udtaler, at teknologien er kommet for at blive.

”Der er ingen, der stopper. Denne teknologi vil fortsat blive udviklet. Til at begynde med virker det usædvanligt, fordi du aldrig før har set en film på den måde. Det er en ny oplevelse, men det varer ikke ved resten af filmen igennem,” siger Jackson.

Instruktøren mener, at reaktionerne vil være anderledes, når publikum for alvor ser teknologien i den færdige film og i stedet for at rynke på næsen får mulighed for at leve sig ind i historien.

Under alle omstændigheder ser det ud til, at man lige så godt kan begynde at vænne sig til den nye teknologi. Til den kommende “Avatar 2” har James Cameron således tænkt sig at lave filmen med ikke mindre en 60 billeder pr. sekund.

“Hobbitten: En uventet rejse” kan ses i danske biografer 12. december.

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.



Vis kommentarer (63)
Gravatar

#21 X&O 12 år siden

SIR Ridley Scott (20) skrev:
#19 Industrien skal finde på nyt, som hele tiden kan distancere biograferne ifht. hjemmet, på den oplevelse man kan tilbyde. For hver gang det lykkes at skabe en ny standard, så skaber man med tiden et nyt behov i hjemmene og der kan sælges nye produkter. 48 fps skaber behov for flere gigabytes til blu-ray formatet og download. 3D ligeså.

Har vi brug for det? Det er desværre ikke et spørgsmål, hvis svar er så interessant, hvis man kigger på udviklingen. Enhver ny teknologi må jo stå sin prøve og 48 fps skal da have chancen (jeg synes personligt Maxivision 48 fps lød godt). Men hvis det ikke er så skide godt ... "vinder teknologien" så alligevel?


Jeg synes nu 48 fps 'lyder' som et godt tiltag. Det kræver selvfølgelig et besøg ved eget selvsyn, før det kan diskutteres om der er fremtid i det. 24 fps i 3d som vi kender det i dag, er i hvert fald for hakkende til min smag.
Gravatar

#22 the_paki_don 12 år siden

Hvad nu hvis det der med "folk skal nok vænne sig til at se det over en hel film", måske har et eller andet at gøre med, at Jackson & Co. glor på daglige optagelser hver dag og derfor har "vænnet sig til det"? For vi skal jo kun opleve filmen i en tre timer lang oplevelse... Og hvad nu hvis det ikke er nok?

Det synes ærgerligt, at Hobitten skal være et eksperimentalt produkt og ikke en decideret film, som man kan værdsætte, men samtidigt... Det kræver jo en stor film for at give folk incitamentet til at forsøge sig med den nye teknologi. Så måske det er et offer, der er nødvendigt?
Gravatar

#23 misuma 12 år siden

Selv som barn foretrækkede jeg udenlandske fremfor danske film fordi sidstnævntes look fremstod som en amatøragtigt og billig produktion.

Jeg er i tvivl om jeg nogensinde vil kunne vænne mig til denne her potentielle udvikling, filmfan eller ej.
Redrum Redrum Red...Rum Red...what?
Gravatar

#24 Nukleon 12 år siden

Selvfølgelig er det en sag om tilvænning. Nu har vi kørt med det lidt flakkende 24fps i omkring 80 år, så det bliver lidt mærkeligt når hvad der egentlig er en fejl pga. filmstrimmeløkonomi ikke længere er der.

Mht folk der snakker om deres TV, så er det fordi der på de fleste TV er en indstilling på der som standard prøver at glatte antallet af billeder ud, og det ligner lort, fordi der ganske enkelt ikke er de billeder. Når de nu optager i det skal det nok se fornuftigt ud.
Gravatar

#25 Slettet Bruger [141766768] 12 år siden

PredatorX (13) skrev:
Du kan vel slå det fra?


Nu har jeg Panasonic, men det er svært at slå fra i biografen, medmindre jeg kan træne mine øjne i at blinke 24 gange i sekundet, så jeg kun ser halvdelen af billederne.
Gravatar

#26 PredatorX 12 år siden

The Dude (25) skrev:
Nu har jeg Panasonic, men det er svært at slå fra i biografen, medmindre jeg kan træne mine øjne i at blinke 24 gange i sekundet, så jeg kun ser halvdelen af billederne.


-Som at se det på et Philips Tv... det kan vel slås fra på et Philips tv. Hvis man bruger standard indstillinger (true motion og alt det pis) så ligner det jo lort uanset, hvilket TV man ejer...

Jeg taler naturligvis ikke om biograf oplevelsen :)
thecleansing.net : you call we kill
Gravatar

#27 nwinther 12 år siden

Jeg har ikke oplevet, at 24 fps skulle være et problem. Jeg oplever ikke "flicker" eller forcerede panoreringer.

Men hvis 48fps gør det meget bedre er det ved fint. Det er jo uproblematisk ift. det digitale kamera.

Jeg er dog bange for, at det muliigvis er endnu en undskyldning for at presse prisen i vejret - uden at levere de angivne "forbedringer". Ligesom 3D var en fis i en hornlygte kan dette også bare være et gimmick som filmmagere vil forsøge at pionere. Så behøver de heller ikke kunne deres fag, ligesom Bergman, Fellini eller Dreyer - men blot gå ren George Lucas:"I don't need locations. I got computers".
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#28 duuk74 12 år siden

Er tv optaget i 48 fps?
100.000 lemmings can't be wrong
Gravatar

#29 X&O 12 år siden

duuk74 (28) skrev:
Er tv optaget i 48 fps?


Nej. TV i Europa er som udgangspunkt optaget i 25 fps, og bliver vist interlaced ved 2 x 25 halve billeder, altså 50 billeder i sekundet (fps). I USA kører de i stedet med 30 og 60 fps.
Gravatar

#30 Jb-film 12 år siden

De gamle filminstruktører var ikke præget af fornyelse af teknikken, for teknikkens skyld - men havde fokus på filmfortælling.

Computerspil nørder har også sat deres spor på filmteknikken i dag - det smitter af på de store blockbuster filminstruktører med deres, i nogen grad, overdrevne filmfornyelse.

Skriv ny kommentar: