ABC og Touchstone Television er blevet sagsøgt af produceren Anthony Spinner, som mener, at han er den egentlige ophavsmand bag tv-giganternes store successerie “Lost”.

Spinner, som bl.a. har produceret “Babes in Toyland”, påstår, at han i 1977 blev betalt $30.000 for at skrive et pilotafnit til en ny tv-serie, hvilket blev til et manuskript med titlen “Lost”.

Produceren har indledt søgsmålet mod ABC og Touchstone, da de takkede nej til Spinners serieidé i 1977, 1991 og derpå 1994, hvorpå de efterfølgende selv igangsatte en kopi af showet i 2004.

For at give et indtryk af lighederne mellem Spinners manuskript og den endelige serie har produceren lavet en liste over de større sammenfald mellem de to produkter.

Blandt disse ligheder finder man bl.a. at hovedpersonerne er nødstedte fra et fly på vej til Los Angelses, som havner i junglelignende omgivelser samt brug af flashbacks til at fortælle deres historier og ligeledes brug af dyr fra kolde klimaer i tropisk miljø.

Endvidere påstår Spinner, at han også skabte grunden for de større berømte “Lost”-personer som bl.a. Jack, Locke, Sayid, Kate og Sawyer, da hans idé også bød på en humanitær læge, en effektiv stifinder, en strategisk militærmand, en handlekraftig kvinde med kriminel fortid og en stædig og modvillig semi-helt med en dyster far/søn-historie bag sig.

Desuden gjorde Spinner angiveligt også brug af en narkotikaafhængig hovedperson, dødsfald blandt de større karakterer samt fundet af et tilflugtssted og spor fra en videnskabelig ekspedition og andre, der var på øen før dem.

Han sagsøger derfor de to tv-giganter for skader og mistet royalties, profit og mere. Og hvorfor kommer søgsmålet først nu, hvor “Lost” snart afsluttes med sin sjette sæson? Ifølge Spinner har han forsøgt at sagsøge for flere år siden, men da blev hans søgsmål afvist på grund af proceduremæssige årsage.


Vis kommentarer (25)
Gravatar

#11 moulder666 10 år siden

#10 I 2004 var Lost en 20 million $ franchise - i 2009 er den på 200 millioner $. Hvornår vil du helst sagsøge dem for 10% af deres indtjening*? :-)

*Visse tal kan være fri fantasi.
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Gravatar

#12 Bony 10 år siden

#10 - Der står i nyheden, at han også forsøgte med et søgsmål for flere år siden, men blev stoppet af "proceduremæssige årsager". Præcis hvad det så dækker over, kan jeg selvfølgelig ikke sige noget om.
Nyeste anmeldelse: "The Thin Red Line" : http://bonysblog.wordpress.com/
Gravatar

#13 filmz-Kaffekongen 10 år siden

"Female survivor who likes to show her body and becomes romantically involved with one of the tough men."

ha ha... se det er en god ide til en serie...
----------------------------------------
Hail to the King, baby! -Ash
billed af dvd-samling: http://www.absolute.cc/_borders/23_20a.jpg
Gravatar

#14 filmz-Coney 10 år siden

#2 og #4 ville gøre os alle en tjeneste ved lige i det mindste at læse nyheden først...

Noget helt andet er at jeg synes det er dybt grotesk hvis det her viser sig at være sandt... Hvis han ganske rigtigt har givet dem et sådan manuskript med serieideer og de derefter har taget alle ideerne og omsat dem til en serie med nøjagtig samme navn, så er det da den værste gang plagiat nogensinde!! Sq sørgeligt at de er så pengegriske at de ikke engang vil betale manden... det er jo ikke ligefrem de sindsyge honorarer de får i forvejen...
Gravatar

#15 aero 10 år siden

#14 Nej faktisk ikke den værste nogensinde - den må "the Cosby Show" tage æren for. En fyr laver et manus om en succesrig sort familie med 5 børn heraf 1 søn og 4 døtre hvoraf den ene datter er på college, moderen skal være læge og faderen skal være advokat, han foreslår til og med at Bill Cosby kunne få hovedrollen, netværket afslår, de synes ikke det er originalt nok - under et år efter udkommer 'The Cosby Show', fyren sagsøger dem og TABER, da der er den forskel at moderen i cosby er advokat og faderen er læge... Her (ang. Lost) er der i det mindste gået næsten 30 år inden netværket laver serien udfra en andens manus.
Its structural perfection is matched only by its hostility
Gravatar

#16 Starbrow 10 år siden

Stop nu. Helt ærligt.
Gravatar

#17 JTToft 10 år siden

aero (15) skrev:
#14 Nej faktisk ikke den værste nogensinde - den må "the Cosby Show" tage æren for. En fyr laver et manus om en succesrig sort familie med 5 børn heraf 1 søn og 4 døtre hvoraf den ene datter er på college, moderen skal være læge og faderen skal være advokat, han foreslår til og med at Bill Cosby kunne få hovedrollen, netværket afslår, de synes ikke det er originalt nok - under et år efter udkommer 'The Cosby Show', fyren sagsøger dem og TABER, da der er den forskel at moderen i cosby er advokat og faderen er læge... Her (ang. Lost) er der i det mindste gået næsten 30 år inden netværket laver serien udfra en andens manus.


- Det lyder spændende.. Har du noget dokumentation på det?
Gravatar

#18 aero 10 år siden

# 17 - ja mine lærerbøger i ophavsret og immaterialret, jeg kan dog desværre ikke helt præcis huske hvilken en af dem hvor selve sagen er beskrevet i detaljer (det er snart 2 år siden jeg havde faget), men det er enten Hanne Kirk Deichman: Programkoncepter - Ophavsret til tv-formater, Morten Rosenmeier: Værkslæren i ophavsretten eller Mogens Koktvedgaard: Lærebog i Immaterialret (7. udg og altså ikke den nyeste) Men ellers burde du kunne finde sagen ved at google den, den er ganske vist efterhånden gammel men mon ikke nogle har lagt den ud på nettet på et tidspkt.
Mit umiddelbare gæt må dog være, at det er i Hanne Kirk Deichmanns bog den står beskrevet, eftersom det var hende jeg havde til lærer, og hende som gik i detaljer på forlæsning om hvor forkert det var netværket ikke var blevet dømt, men det var en anden tid den gang osv. Hvis du interessere dig for emnet og er åben overfor juridiske afhandlinger (HKD fik sin ph.d for den), så synes jeg helt bestemt, du skal læse hendes bog, den handler mest om den danske millionær-sag (dr vs. tv2) men det er et yderst spændende område.
Its structural perfection is matched only by its hostility
Gravatar

#19 aero 10 år siden

# 17 Jeg har fundet sagen til dig her: http://www.rjg.com/novelty.html Murray (sagsøgeren) fremhøver følgende "Father's Day" describes a black middle-class family with Bill Cosby playing the part of the father and Diahann Carroll playing the part of Cosby's wife. Both characters are working professionals with children--one of whom is away at college, making only occasional appearances on the show. Most notably, Murray portrays a nuclear black family without any of the stereotypes commonly associated with black television families or characters--sassy know-it-all children, domestic servants and other ignorant portrayals.[6]

On November 21, 1980, shortly after submitting the expanded proposals, NBC through Kane returned the proposals rejecting any possibility of development at that time.[7] In the Fall of 1984, though, NBC aired "The Cosby Show," which portrays a black family remarkably similar to the one described in Murray's proposal. The program's artistic and commercial success has brought fame and fortune to those involved with its production. Murray continues to receive none of these accolades.

Murray brought an action against NBC and others involved in the shows production, on several grounds including race discrimination under 42 U.S.C. §§1981 and 1982, false designation of origin under the Lanham Act (15 U.S.C. § 1125), misappropriation and conversion, breach of implied contract, unjust enrichment and fraud, and RICO.[8] He included no claim for copyright infringement.

Men du kan jo selv læse den :)
Its structural perfection is matched only by its hostility
Gravatar

#20 JTToft 10 år siden

@ aero:

Tak tak. :) Jeg tror nu ikke, at jeg behøver at læse yderligere om sagen. Jeg ville bare have det bekræftet af nogle pålidelige kilder. Og det har du jo på fin vis gjort.

Jeg siger tak for den meget fyldestgørende dokumentation.
Men jeg har lige et spørgsmål: NBC er ikke nogensinde blevet kendt skyldige i dette, vel?


Og mht. "Lost": Jeg håber ikke, at det er sandt.. "Lost" er min yndlingsserie, og det ville være trist, hvis en substantiel del af den var plagieret.

Skriv ny kommentar: