Det trak overskrifter, da Bodil Jørgensen tidligere på året blev alvorlig kvæstet under optagelserne til den kommende danske børnefilm “Far til Fires vilde ferie”. Men den dårlige sikkerhed på optagelserne til den film var ikke nogen enlig svale.
Se også: Bodil Jørgensens mand om lille bøde: Det er respektløst
En ny P1 Dokumentar har undersøgt branchens sikkerhedsforhold, og den kan fortælle, at filmselskaberne ikke håndterer skuespillernes og de ansattes sikkerhed godt nok.
I en rundspørge til filmselskaberne svarer fem ud af syv filmselskaber, heriblandt Zentropa, Nordisk Film og Miso Film, at de ikke sender deres sikkerhedsrepræsentanter på den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse, som skal være gennemført senest tre måneder efter, at sikkerhedsrepræsentanten er udpeget.
Ifølge Film- og tv-arbejderforeningen FAF er et af de største problemer, at der ikke er nogen reel sikkerhedsorganisering på filmsettet. Og at dem, der skal varetage sikkerheden ikke besidder den nødvendige viden og indsigt i sikkerhedsrisiciene.
”Sikkerhedsrepræsentanten er ikke uddannet i at håndtere sikkerheden. Det hele foregår mere på ad hoc-basis, hvor man kobler sikkerhedsrepræsentanten på filmholdet tæt på opstart, hvilket betyder, at personen ikke er involveret i den proces, hvor man screener de farlige situationer,” fortæller formand René Høyer Jørgensen til P1 Dokumentar.
Og der skal gøres noget fra branchens side, hvis ikke en ulykke som den Bodil Jørgensen var ude for skal ske igen. Det mener Klaus Hansen, der er direktør for Producentforeningen:
”Vi skal både være i stand til at uddanne nogle folk, der kan varetage sikkerheden og finde nogle forretningsgange, hvor man både før produktionen og under produktionen er i stand til at forudse de steder, hvor noget kan gå galt, og er i stand til at sige: ‘Pas på, her er der noget, vi skal gøre anderledes,” siger han til DR.