Soul Sjæl Disney Plus anmeldelse / Filmz.dk

“Sjæl”-kritik: Nikolaj Lie Kaas bør ikke lægge stemme til sort hovedkarakter


Kritikere undrer sig over, at hvide Nikolaj Lie Kaas lægger stemme til den sorte Joe i Pixar-filmen “Sjæl”. 

Må en hvid person lægge stemme til en ikke-hvid karakter i en animationsfilm?

Det spørgsmål er blevet relevant igen i forbindelse med udgivelsen af Pixar-film “Soul” – eller “Sjæl”, som den hedder på dansk.

Læs også: Dokumentar beskyldte “The Simpsons” for racisme – nu stopper stemme til Apu

Og det er netop den danske udgave, der vækker debat. I den amerikanske originalversion er det nemlig Jamie Foxx, der lægger stemme til hovedkarakteren, den sorte jazzmusiker Joe.

I Danmark er det imidlertid hvide Nikolaj Lie Kaas, der lægger stemme til Joe. Det er et forkert valg udtaler flere kritikere til Berlingske:

“Hovedpersonen Joe er jo en sort mand, men man vælger simpelthen ikke at stemmelægge i forhold til hudfarve. Det finder jeg især interessant, fordi de faktisk har tre danske sorte skuespillere, der lægger stemme til birollerne. Men to ud af de tre biroller er kun med i én scene,” lyder det bl.a. fra Asta Sekamane, der er bestyrelsesforperson i Danmarks Intersektionelle Højskole og bestyrelsesmedlem i Afro Danish Collective.

“Det viser jo, at de kan sagtens finde sorte personer i Danmark til at lægge stemme til, og at det ikke er, fordi der har været mangel på personer,” udtaler Sekamane videre.

I USA har temaet flere gange været på tale i de senere år. Stemmeskuespilleren Hank Azaria trak sig sidste år fra rollen som indiske Apu i “The Simpsons”, ligesom hvide Mike Henry trak sig som stemmen bag Cleveland Brown i “Family Guy”.Vis kommentarer (20)
Gravatar

#1 Star Trek fever 1 uge siden

Jeg er dybt forarget over at, det ikke er en grøn trold, der ligger stemme til Shrek....

Det er for pokker en tegnefilm. Hvem der ligger stemme til er fuldstændig ligegyldigt. Jeg har sku ikke ondt i måsen over, at James Earl Jones, lagde stemme til Darth Vader. Som han i øvrigt gjorde fremragende. Stop jer selv, krænkelses parate typer....

Get woke, go broke.

All lives matter.
Gravatar

#2 Reborn Sith 1 uge siden

Kritikere af denne slags, burde have en high-five.....
I ansigtet...
Med en stol..
It's all good man. Saul Goodman
Gravatar

#3 Skum Mom 1 uge siden

"Asta Sekamane, bestyrelsesforperson i Danmarks ****Intersektionelle**** Højskole".

Det er rent gift du spreder søster og racistisk per definition: Tilskrivningen af hypotetiske egenskaber ved en given racegruppe til alle individer inden for denne gruppe.
Gravatar

#4 Geekalot 1 uge siden

#2 helt enig, dog med styrke af Iron mike :)
Gravatar

#5 filmz-DonOlsen 1 uge siden

Nu skal der snart endegyldigt lukkes ned for den her latterlige diskussion. Det er så langt ude! Find den bedste skuespiller til rollen... om denne så er hvid, sort, grøn eller blå, er for helvede sagen uvedkommende.
Gravatar

#6 redbeat 1 uge siden

Overvejer at starte hashtagget: #DinOverdrevnePolitiskeKorrekthedGiverMigKvalme :-/
Men så peger jeg jo fingre, og dét er garanteret også imod en eller anden latterlig trend! :(

Er en skuespillers rolle ikke at levere en anden karakter så troværdigt som muligt? Så den gode Hr. Kaas udfører jo bare sit job!!
Gravatar

#7 sraw rats 1 uge siden

The Simpsons pige stemme til en drengen Bart = Cool
Star Wars sort stemme til hvid mand (i sort dragt) Darth Vader = Fucking cool
The Simpsons Hvid stemme til en sort Apu = Skandale... øhh why

#2 Jep 5 høje stole i hovedet på ham.
Gravatar

#8 Confused101 1 uge siden

Jeg er helt enig. Det er også på tide nogen har fokus på min kæphest: zombier. Det er FULDSTÆNDIGT urimeligt det er levende der lægger stemmer til dem. Ren diskrimination over døde skuespillere, når der er så mange af dem.
Gravatar

#9 Paulusmusen 1 uge siden

Er det ikke i Black Klansman at hovedpersonen kritiserer at kkk lederen påstår at man kan høre i telefonen om man taler med en hvid eller en sort person
Gravatar

#10 Gridlock 1 uge siden

Hudfarve og køn kan betyde noget hvis det er live action og hvis det er en adaptation, Remake, efterfølger af noget eksisterende eller historien kræver det.
Hvis du laver en adaptation af en bog hvor personens hudfarve er en stærk del af det de går igennem, ja så skal personen være den hudfarve samme med de andre ting.
Hvis du laver en efterfølger til Aliens 4, kan Ripley af gode grunde ikke blive spillet af en mand eller sort skuespiller.

Dog så snart det kommer til tegnefilm er det 100% ligegyldigt hvem der ligger stemme til personen, da skuespilleren er hyret for sin stemme, hverken for sin race eller køn.
Så her burde den der kan levere den bedste stemme til personen være den der for jobbet.
Nu er der allerede nævnt Simpsons men kan også nævne Ben 10 eller Fairly odd Parents hvor hovedpersonen er indtalt af en kvinde.
Og i den modsatte boldgade i den originale Superman tegnefilm fra 90erne samt Justice League blev karakteren Granny Goodness, der tydeligt er en kvinde, lagt stemme til af en mand (som gør et fortrinligt job).

Samme når det kommer til diverse lydbøger, det er de færreste der har ondt i røven, over at det er en person der laver stemmer til alle karakterer ligegyldigt kønnet på de karakter.

Skriv ny kommentar: