Selv om 2015 tegner til at blive et rekord-år for biograferne, så er fremtiden for filmbranchen måske knap så lys. Prispresset fra streaming – lovlig og ulovlig – samt det faldende salg af fysiske film gør, at der må tænkes nyt. Det mener spilanmelder hos Dagbladet Information, Julie Horup.

Se også: Netflix-chef: Flow-tv er dødt om 20 år

Julie Horup mener, at filmbranchen burde kigge til og lære af spilbranchen, der har stor succes. Hun har fire konkrete forslag til, hvad filmbranchen kan lære af spilbranchen.

1. Hvis du spørger en netpirat, hvorfor han eller hun piratkopierer film eller tv-serier, vil svaret ofte være, at produktet ikke er tilgængeligt på lovlig vis – enten fordi det simpelthen ikke lanceres i deres land, eller fordi lanceringen ligger flere måneder ude i fremtiden.

Spilbranchen har accepteret globale lanceringer som et nødvendigt onde, der faktisk har store fordele. Det dæmper ikke kun behovet for piratkopiering, men sikrer også tilfredse brugere, uanset hvor de befinder sig i verden.

2. Film skal streames i højest mulig kvalitet, tjenesten skal simpelthen bare fungere rent teknisk, og vigtigst af alt skal tjenesten være tilgængelig på alle foretrukne platforme.

3. I stedet for at skræmme netpiraterne, hvilket tydeligvis ikke fungerer, så tilbyd attraktive alternativer. Spilbranchen bugner af digitale distributionsplatforme, hvor de lovlige alternativer efterhånden er så billige (eller ligefrem gratis), at piratkopiering nærmest ikke kan betale sig, så hvorfor kan det samme ikke lade sig gøre i filmbranchen?

4. Når den danske spilbranche konkluderer, at den ikke vil være afhængig af statens støttekroner, er det ikke et tegn på arrogance, men blot et ydmygt ønske om at være bæredygtig, uanset hvilke udfordringer branchen møder.

Når den danske filmbranche i kor råber efter hjælp i form af støttekroner og samtidig udråber piratkopiering som dens nemesis, er det derimod netop et tegn på arrogance og ignorant modvillighed til at tilpasse sig ændringer, der kommer, uanset om man vil det eller ej.

Er du enig med Julie Horup?

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.



Vis kommentarer (49)
Gravatar

#41 Nagash 8 år siden

Det forstår jeg ikke..? Er dit WIFI stabilt nok generelt? Jeg oplever ikke problemer med 1080p. Hverken med Netflix/HBO/whatever eller med PLEX. Men PLEX kræver til gengæld ret meget af den server du benytter, så måske det er der, det halter for dig? Jeg ripper selv mine film til .mkv. Da jeg ikke rører ved kvaliteten, så snakker vi jo oftes H.264 samt DTS HD MA. Det videoformat og lydformat kan Chromecast ikke klare, så der skal konverteres til MP4 og DD on the fly (transcoding), så det kræver at serveren som minimum har en Intel processor, da NAS med Qualcomm CPU ikke kan følge med. Personligt bruger jeg en Core i3 baseret server (hjemmebygget).
Jeg bruger dog kun Chromecast til PLEX i soveværelset. I stuen bruger jeg en HTPC med KODI i stedet, så jeg rent faktisk kan nyde filmene tabsfrit og udnytte min forstærker, som kan decode DTS HD MA.

Hvis det er problemer med WIFI, der er skyld i dit problem, så er dette produkt måske noget for dig: http://www.recordere.dk/2015/07/chromecast-paa-kab...
Gravatar

#42 cain 8 år siden

Hmm lader til den er blevet opdateret og kan caste 1080p nu

Så mangler de jo bare codec begrænsningerne, så begynder det at ligne noget...
Gravatar

#43 Nagash 8 år siden

Det er ikke blevet opdateret. Den har altid kunnet klare 1080p :)

Det eneste der er, eller har været, begrænset til 720p, er hvis du caster browsertabs fra Chrome. Ved dog ikke, om den kan caste 1080p fra Chrome nu, da jeg aldrig har benyttet det.

Flere codecs får den dog aldrig. Det er den lille chip alt for svag til. Hvis man har sådan et behov, så skal man kigge på deres Nexus Player eller Nvidia Shield Android TV.

Disse boxe med Android TV ombord, har alle funktionerne fra Chromecast (Google Cast), men med mulighed for at installere rigtige apps.
Gravatar

#44 cain 8 år siden

Nagash (43) skrev:
Det er ikke blevet opdateret. Den har altid kunnet klare 1080p :)

Det eneste der er, eller har været, begrænset til 720p, er hvis du caster browsertabs fra Chrome. Ved dog ikke, om den kan caste 1080p fra Chrome nu, da jeg aldrig har benyttet det.

Flere codecs får den dog aldrig. Det er den lille chip alt for svag til. Hvis man har sådan et behov, så skal man kigge på deres Nexus Player eller Nvidia Shield Android TV.

Disse boxe med Android TV ombord, har alle funktionerne fra Chromecast (Google Cast), men med mulighed for at installere rigtige apps.


Præcist, det var sådan jeg castede i starten


ctrl + o = start film i Chrome --> cast tab. Som sagt noget hø.
Gravatar

#45 Christo 8 år siden

Fuldstændig enig med Julie Horup!
Gravatar

#46 Driver 8 år siden

#36

Serier skal jeg ikke gøre mig klog på, men nu er det trods alt et relativt få tilfælde, hvor film udgives på BluRay samtidig med, at de først lige har fået præmiere i Danmark. Derimod er det internationalt set blevet ret godt til at lancere filmene i biograferne på samme tid, faktisk af og til med forpremiere i Europa. Så det er meget få tilfælde, du kan nævne der.

Vi har jo også set film, som blev udgivet på hjemmeformat og biografen samtidig. Ryan Goslings Lost River blev ikke vist i særlig mange biografer og derfor blev den også tilgængelig hjemme i stuerne. Jeg gad godt vide, hvordan den klarede sig. Har søgt, men ikke fundet svar.

Til dit punkt to, så skal iTunes og Google også tjene penge. De kan ikke tage sig af, at du ikke vil betale det, det koster. Hvis de generer nok penge ved at sælge et produkt til samme pris som BluRay ville koste, så fortsætter de med det. Så længe, der er profit, så ændrer det sig ikke.

3. Grunden til, I skal se på reklamer for pirateri er, at netop den slags film bliver piratkopieret. Det stammer helt tilbage fra, hvor man købte en DVD og så lagde hele møjet over på PC'en (menu og det hele) og så lagde den op til pirateri. Hvis man så henter sådan en film, så følger der reklamer med, så man lige kan stoppe og tænke "Hov, er det nu en god idé, det jeg har gang i her?". Det synes jeg da giver fin mening, selvom det er irriterende at se på. Betragt dem som en slags moralske tømmermænd til dem, som henter filmen ulovligt.
“Of course, it’s a friendly call. Listen, if it wasn’t friendly, you probably wouldn’t have even got it.”
Gravatar

#47 Nagash 8 år siden

#46

1: Det er muligt, at det er blevet bedre med globale præmierer på biograffilm. Men det er ikke nok. Og det er fandeme tåbeligt, at vi kan købe amerikanske BD's samtidig med at filmen går herhjemme. Og nej, det er noget vrøvl, at det kun er få film.

2: Og ja, Google og Apple skal også tjene penge på filmene. Men du tror vel ikke på, at det er dem der sætter prisen på dem, vel? Det styres selvfølgelig af filmselskabet, og så får sælgeren en fast del af kagen.
Men det er også en tosset sammenligning. For ved fysisk selv, så skal Bilka, Fona eller Amazon jo også tjene penge på den. Og det er tilmed oftest billigst at købe dem fysisk. Så ret dum sammenligning.
Og folk vil jo netop heller ikke betale så meget for en film. Det er ikke salg, Google og Apple tjener penge på. Det er leje. Altså adgang til filmen i 24 timer for ca 39-49kr (HD udgave).

3: Og nej, sådan var der ingen der kopierede film i starten. Det var internetforbindelserne sgu alt for langsomme til. I starten rippede man DVD'er i DVIX eller lignende formater. Det var kun film, uden menuer og lignende og i voldsomt komrimeret format. Så det er noget vrøvl.
Og hvorfor smider de så stadig det lort med i dag.
Det rammer ganske simpelt ikke piraterne.
Det rammer kun vi lovlyde. Jeg synes bestemt ikke det er rart, at få skideballer for noget jeg ikke gør.
Det var egentlig en af grundene til, at jeg begyndte at rippe mine film for mange år siden.

Helt ærligt, så synes jeg det er noget generelt vrøvl du svarede mig i dit sidste indlæg. Du virker som om, du slet ikke har sat dig ind i det, før du svarer. Mener du simpelthen, at filmbranchen aldrig har handlet forkert, når de prøver at imødekomme pirateri?
Gravatar

#48 Driver 8 år siden

#47

Du må da gerne nævne de film, som går i de danske biografer, samtidig med, at de udgives til privatbrug i USA osv. så...

Hvorfor er det en dum sammenligning? Fordi man ikke er enig med dig? Så er det vrøvl og dumme sammenligninger, man kommer med? Jamen goddag mand ønskeskaft.

Der kørte en meget kendt reklame fra da DVD'en stadig var relativ ny, hvori man ser en ung pige, downloade en film. Så jo, det gjorde de. Lad være med at spille så fandens klog på den bedrevidende måde der, bare fordi, alle ikke er enige med dig. Jeg har selv kammerater, som (tys, tys) netop gjorde det på den måde, så drop din bedreviden. Og hvor ondt i røven kan man i øvrigt lige have det, når man hidser sig op over, at de inkluderer reklamer for ulovlig download? Træk sølvskeen ud af røven, inden du mister al ilten til hjernen. Ja sorry, men du fortjener sgu at få lidt igen af samme retoriske skuffe.

Dit valg af retorik i dit indlæg #47, er virkelig skæmmende for lysten til at debattere med dig.

Og så har jeg aldrig sagt, at filmbranchen ikke har handlet forkert. Hvor pokker læser du det henne?
“Of course, it’s a friendly call. Listen, if it wasn’t friendly, you probably wouldn’t have even got it.”
Gravatar

#49 Nagash 8 år siden

Det handler ikke om at være enig. Du tager ganske simpelt fejl. Det er nemt at gå tilbage og kigge på de tidsangivelser du nævner.
Tag fx reklamen med den unge pige, der downloader en film Den husker jeg skam godt.
Dengang var der bestemt INGEN, der lagde film op på nettet (dengang snakkede vi Usenet og lignende, da torrent ikke var kommet endnu). Der lagde man kun DIVX filer op, og de fyldte 700MB svarende til en CD. Og nej, der var bestemt ingen menuer med.
Lagde du en urørt DVD op med menuer og de omtalte reklamer, så ville en film tage et par uger at hente. Så stor tålmodighed har pirater ikke.

Så det handler ikke om om vi er enig. Det handler om, at du udtaler dig om noget du simpelthen ikke har sat dig ind i.
Og som du har udtalt dig om pirateri gennem tiden her på siden, så tyder det også på, at du har alt din viden, fra de informationer som filmselskabernes undersøgelser viser.

Skriv ny kommentar: