Selv om 2015 tegner til at blive et rekord-år for biograferne, så er fremtiden for filmbranchen måske knap så lys. Prispresset fra streaming – lovlig og ulovlig – samt det faldende salg af fysiske film gør, at der må tænkes nyt. Det mener spilanmelder hos Dagbladet Information, Julie Horup.
Se også: Netflix-chef: Flow-tv er dødt om 20 år
Julie Horup mener, at filmbranchen burde kigge til og lære af spilbranchen, der har stor succes. Hun har fire konkrete forslag til, hvad filmbranchen kan lære af spilbranchen.
1. Hvis du spørger en netpirat, hvorfor han eller hun piratkopierer film eller tv-serier, vil svaret ofte være, at produktet ikke er tilgængeligt på lovlig vis – enten fordi det simpelthen ikke lanceres i deres land, eller fordi lanceringen ligger flere måneder ude i fremtiden.
Spilbranchen har accepteret globale lanceringer som et nødvendigt onde, der faktisk har store fordele. Det dæmper ikke kun behovet for piratkopiering, men sikrer også tilfredse brugere, uanset hvor de befinder sig i verden.
2. Film skal streames i højest mulig kvalitet, tjenesten skal simpelthen bare fungere rent teknisk, og vigtigst af alt skal tjenesten være tilgængelig på alle foretrukne platforme.
3. I stedet for at skræmme netpiraterne, hvilket tydeligvis ikke fungerer, så tilbyd attraktive alternativer. Spilbranchen bugner af digitale distributionsplatforme, hvor de lovlige alternativer efterhånden er så billige (eller ligefrem gratis), at piratkopiering nærmest ikke kan betale sig, så hvorfor kan det samme ikke lade sig gøre i filmbranchen?
4. Når den danske spilbranche konkluderer, at den ikke vil være afhængig af statens støttekroner, er det ikke et tegn på arrogance, men blot et ydmygt ønske om at være bæredygtig, uanset hvilke udfordringer branchen møder.
Når den danske filmbranche i kor råber efter hjælp i form af støttekroner og samtidig udråber piratkopiering som dens nemesis, er det derimod netop et tegn på arrogance og ignorant modvillighed til at tilpasse sig ændringer, der kommer, uanset om man vil det eller ej.
Er du enig med Julie Horup?
#11 Nagash 9 år siden
Stop med den udvikling. Så kan film og spil sælges billigere og endnu mindre får lyst til at kopiere. Win/win.
#12 Geekalot 9 år siden
#10 syntes nu Netflix og HBO og alle de andre er kommet godt med, men der er jo tons vis af goder serier fra USA, så vi vil altid komme til at mangle nogle , så længe de ikke har lyst til at ændre måden på vi skal se det på :(
#13 Nagash 9 år siden
HBO Nordic har dog godt styr på at være med. Både HBO's egne serier, men efterhånden også en del 3. parts.
#14 123456789 9 år siden
#15 arnem 9 år siden
Man kan sagtens kritisere dansk film på de punkter som Julie Horup nævner, men sammenligningen med spilindustrien giver ikke mening. Marked, omkostning og udvikling er alt for forskellige.
Men det er klart, for at få lidt presseomtale er det nemmere bare at sætte ting op sort hvid.
#16 moulder666 9 år siden
Jeg mente da, at de langt om længe HAR fattet, at der findes både Apple TV og Chromecast?
#17 Nagash 9 år siden
#18 nwinther 9 år siden
Hvad der er rigtigt for det globale filmmarked, er rigtigt for det danske filmmarked.
Hendes pointer er jo ikke specielt målrettet danske film - men film i det hele taget. At den danske filmbranche er nødt til at følge med resten af verden, siger sig selv.
Som systemet fungerer idag, VIL de danske film blive piratkopieret i stor stil, i Danmark, ligesom alle andre film også piratkopieres.
At danske filmproducenter ikke kan udvikle deres egen streaming-tjeneste osv. er klart. De vil være nødt til at hægte sig på en international løsning. Men de er pisket til at opgive deres nuværende position.
Jeg kan umiddelbart se en fordel i at være på en international streaming-tjeneste, nemlig at det potentielle publikum bliver mange gange større.
Dansk er et begrænset sprogområde, så når en film skal markedsføres i fysiske kopier, skal distributører og agenter tænke sig godt om, inden de går i gang, fordi det alt sammen koster.
Ligger det danske filmkatalog tilgængelig på en tjeneste, er det tænkeligt at man kan trænge ind på et marked i andre lande, som agenter og distributører hidtil ikke har turde røre ved.
#19 gangstalicious 9 år siden
#20 Gridlock 9 år siden
Når alt kommer til alt hvis man kun kan nyde en film eller tv-serie hvor man kan forstå sproget ville Manga og anime aldrig været nået ud i sådan en grad som det er.
Så ja danske film skal slutte sig til det internationale markedet ved og lave en aftale med netflix og ligne er ganske fint.
Et andet problem er hele licens aftalen.
Når så du vil gerne se den tv-serie på Netflix? Ja
Og du vil gerne se season 1 for og være med på hvordan det hele hænger sammen? Ja
Nå men det er så bare sur røv for dig for det har vi ikke rettighederne til så du bliver nød til og se det vi har eller håbe på du kan finde season boxene hvilke bliver dyrt for dig 500 kr per season og vi er i season 10 pay up.
Ja de fleste der kender til hvordan man downloader fra nettet vil sige I kan rende mig i røven jeg går ind på en torrent side og henter season 1-9 og så ser jeg season 10 på netflix.