Selv om 2015 tegner til at blive et rekord-år for biograferne, så er fremtiden for filmbranchen måske knap så lys. Prispresset fra streaming – lovlig og ulovlig – samt det faldende salg af fysiske film gør, at der må tænkes nyt. Det mener spilanmelder hos Dagbladet Information, Julie Horup.
Se også: Netflix-chef: Flow-tv er dødt om 20 år
Julie Horup mener, at filmbranchen burde kigge til og lære af spilbranchen, der har stor succes. Hun har fire konkrete forslag til, hvad filmbranchen kan lære af spilbranchen.
1. Hvis du spørger en netpirat, hvorfor han eller hun piratkopierer film eller tv-serier, vil svaret ofte være, at produktet ikke er tilgængeligt på lovlig vis – enten fordi det simpelthen ikke lanceres i deres land, eller fordi lanceringen ligger flere måneder ude i fremtiden.
Spilbranchen har accepteret globale lanceringer som et nødvendigt onde, der faktisk har store fordele. Det dæmper ikke kun behovet for piratkopiering, men sikrer også tilfredse brugere, uanset hvor de befinder sig i verden.
2. Film skal streames i højest mulig kvalitet, tjenesten skal simpelthen bare fungere rent teknisk, og vigtigst af alt skal tjenesten være tilgængelig på alle foretrukne platforme.
3. I stedet for at skræmme netpiraterne, hvilket tydeligvis ikke fungerer, så tilbyd attraktive alternativer. Spilbranchen bugner af digitale distributionsplatforme, hvor de lovlige alternativer efterhånden er så billige (eller ligefrem gratis), at piratkopiering nærmest ikke kan betale sig, så hvorfor kan det samme ikke lade sig gøre i filmbranchen?
4. Når den danske spilbranche konkluderer, at den ikke vil være afhængig af statens støttekroner, er det ikke et tegn på arrogance, men blot et ydmygt ønske om at være bæredygtig, uanset hvilke udfordringer branchen møder.
Når den danske filmbranche i kor råber efter hjælp i form af støttekroner og samtidig udråber piratkopiering som dens nemesis, er det derimod netop et tegn på arrogance og ignorant modvillighed til at tilpasse sig ændringer, der kommer, uanset om man vil det eller ej.
Er du enig med Julie Horup?
#1 cain 9 år siden
Fridthjolf smølfens forslag var jo på kanten af retssikkerheden, hvis ikke endda et par var over grænsen.
#2 Snyltetast 9 år siden
Man bør starte med kvaliteten i filmene for herefter at kigge på kvaliteten i distributionen.
Det er jo fx en joke, at selv Netflix i Danmark er så håbløst bagud på nyeste film og serier. Så giver det jo pludselig mening, at man kigger på ulovlige alternativer.
Skab et lovligt alternativ, der på kvaliteten som minimum matcher det ulovlige. Så kan I begynde at brokke jer over pirateriet.
#3 Geekalot 9 år siden
#4 Menneskedyr 9 år siden
http://www.youtube.com/user/zortblak
https://soundcloud.com/user9155925
#5 cain 9 år siden
Tror aldrig at udtrykket "uden for pædagogisk rækkevidde" har været mere rammende.
Heldigvis er den danske branche lille og ubetydelig og de vil ikke kunne modstå de forandringer som unægteligt er på vej.
Der skal nok et generations skifte til før offermentaliteten forsvinder og der tænkes i nye baner i DK.
Det er også som om film branchen bare ønsker at være på bistand så de ukritisk kan proppe alskens lortefilm ned i halsen på folk.
Stats støtte skal forhøjes
tele selskaber skal betale
streaming tjenester skal betale
Fuldstændig enig med Horup i, at de burde fratages al støtte og konkurrere på markedsvilkår. Kan være det ville være motivation til at højne niveauet.
#6 Nagash 9 år siden
Punkt 3 er netop helt til grin. Hvad fanden nytter det, med påtvungne "reklamer" om, hvor forkert det er at kopiere, på en DVD/blu-ray, man har købt 100% lovlig. Det er kun de lovlydige der ser dem, men INGEN pirat ser den.
Sådan nogle ser man netop ikke i spil. Derimod ser du faktisk i alle cracks til spil, at man burde købe spillet, hvis man kan lide det. At det så er dobbeltmoralsk er noget andet :)
Især Steam, har fået mig til at købe langt flere spil, end jeg ellers ville have gjort. Især deres sommer- og vinterudsalg, hvor jeg har lagt penge i lommerne på udviklerne, selvom jeg måske kun får spillet 40% af mine spil.
#7 Geekalot 9 år siden
#8 Nagash 9 år siden
Der kan man kun tage hatten af for polske CD Project. Der bruger slet ikke DRM i deres spil. PC udgaven af det nye The Witcher 3, kan du bare kopiere til dine venner uden crack, hvis du har moralen til det.
Endnu nemmere hvis du køber over Good Old Games. Der kan du bare kopiere installationsfilen. Det kalder jeg fandeme tillid til sine kunder.
#9 Geekalot 9 år siden
Men som du siger Wicher 3 er fint man kan det syntes jeg, de udvikler drm og beskyttelses midler for vandvittige beløb hele tiden, aligevel ligger deres spil på diverse torrents dagen efter de er udkommet, så man kan godt undre sig over hvad det egentlig hjælper. Men det er op til ens samvitighed hvad man vil gøre.
#10 aeries 9 år siden
Hvis man kan vælge at betale mellem 199-249 kroner for en Blu-Ray som er fyldt med trailers, reklamer og advarsler om pirateri, hvor man ikke kan springe noget af det over og gå direkte til filmen, eller at man kan hente filmen illegalt (gratis), hvor alle disse irriterende advarsler og reklamer er væk, så kan jeg udmærket forstå hvad folk ville foretrække.
Endnu en grund til at mange nok ville vælge sidstnævnte metode.
Og du har også ret i, at disse store irritationsmomenter på DVD og Blu-Ray kun generer de lovlydige, for piraterne har jo ikke disse ting på deres udgaver.
Så jeg er er helt enig med Julie Horup på alle punkterne da jeg ser det som et stort problem at film og serier udgives i USA meget før herhjemme. Specielt ved de store kendte serier kan jeg udmærket forstå hvorfor folk piratkopierer i stedet for at venter op til et år, hvis ikke mere, før en kanal sender dem herhjemme eller de kan købes i butikkerne (påduttet de førnævnte irritationsmomenter i form af advarsler, trailers og reklamer).
#9
Det er desværre noget som tit ses. De købte spil bruger så mange resourcer på DRM at det går ud over spillets performance. Ofte kan det hjælpe at hente en crack. Sommetider bliver der også decideret rettet fejl i cracks. Jeg må selv erkende mig skyldig i at have købt spil og så hentet en crack så spillet faktisk virkede og kunne spilles i sommerhuset hvor der ikke var internet.
Som jeg også nævnte til #6, så rammer dette kun de lovlydige forbrugere som ser det som en hæmsko. Tag nu bare mange af de populære spil som skal aktiveres på en server. Ved launch kan ingen spille, da serverne er overbelastede. Men crackede udgaver virker fint.
Selvom jeg ikke er tilhænger af piratkopiering så kan jeg udmærket forstå hvorfor folk vælger den vej.