Da ASA Film sidste år søgte støtte hos Det Danske Filminstitut til børnefilmen “MGP Missionen”, fik man afslag.

En af instituttets begrundelser for afslaget var, at filmen ville have svært ved at ramme det brede familiesegment, og at folk uden for København i øvrigt ikke gider se på skuespillere, der ikke er hvide. Det skriver Information.

”Dertil kommer, at film med et cast med anden etnisk baggrund ikke har vist sig at være specielt salgbare i provinsen,” lød filminstituttets begrundelse, som fortsætter:

”For os i København er det meget naturligt og selvfølgeligt at beskrive et multietnisk/kulturelt miljø, men i provinsen er det desværre en anden sag.”

Filminstituttets områdedirektør for Produktion & Udvikling, Claus Ladegaard, beklager i dag formuleringen, som han kalder ”meget, meget uheldig”. Han mener samtidig, at det er forkert, at film med ikke-hvide skuespillere skulle være mindre salgbare i provinsen.

Hvad mener du? Er det rigtigt, at man i provinsen kun gider se film med hvide skuespillere? Klik i ‘Kommentarer’ herunder for at diskutere i forum.



Vis kommentarer (42)
Gravatar

#31 Business Monkey 12 år siden

Thomsen (27) skrev:
Thomsen (22) skrev:

Nej. Det er ikke filmkonsulenternes job. Deres job er at sørge for, at der blive produceret gode film for støttekronerne. Det burde være fuldstændigt irrelevant, om der er et marked til filmen "provinsen" eller ej, så længe kvaliteten holder.


For en god ordens skyld, så skal jeg lige indrømme, at jeg tager fejl her. Producenterne har nemlig ikke, som jeg troede, ansøgt om støtte gennem konsulentordningen, men gennem den ret nye markedsordning, som giver støtte til kommercielt bæredygtige spillefilm. Dvs. det er ikke filmkonsulenterne, der står for bedømmelsen, men et udvalg.


Damn, troede lige at Rasmus Horskjær havde slået til igen, og så var det ikke konsulentordningen. :D
Gravatar

#32 Martin Schou 12 år siden

Det er jo en meget interessant betragtning, at folk udenfor København (aka provinsen), kun gider se på hvide skuespillere.

Tydeligvis var der ikke nogen, der huskede at fortælle det til provinsen, da disse film gik i biografen:

”Julie” (155 solgte biografbilletter i 2011)
”Skyskraber” (1.118 solgte biografbilletter i 2011)
”Beast” (1.685 solgte biografbilletter i 2011)
”Værelse 304” (2.327 solgte biografbilletter i 2011)
”Magi i luften” (2.983 solgte biografbilletter i 2011)

http://annlind.com/2012/01/det-danske-filmar-2011/

Men - i det mindste ved vi jo alle sammen, at to af Danmarks bedste skuespillere er ærkedanske, med rødder der går flere hundrede år tilbage. nemlig Kim Bodnia og Dejan Cukic.

Eller ... hrmm.
Gravatar

#33 gi-jones 12 år siden

Jeg synes da heller ikke at vi skal glemme den vidunderlige Eye for Eye, der blev optaget lige her midt i Århus :-)
Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.
Gravatar

#34 Geekalot 12 år siden

Martin Schou (32) skrev:
Men - i det mindste ved vi jo alle sammen, at to af Danmarks bedste skuespillere er ærkedanske, med rødder der går flere hundrede år tilbage. nemlig Kim Bodnia og Dejan Cukic.

Eller ... hrmm.
hvis det er tilfældet at det er nogle af de bedste vi har i danmark ser det da skidt ud.....
Gravatar

#35 Lars.dk 12 år siden

#34

Enig for de er sku godt ok ringe.
Danmarks værste "komiker" http://img687.imageshack.us/i/1281198900438.gif/
Gravatar

#36 the_paki_don 12 år siden

Jeg har en ide om, at "Gå med Fred, Jamil" var en pæn sællert og med et etnisk cast fra ende til anden.

Jeg er splittet ift. film med etniske skuespillere, for hvad er det egentlig vi vil med dem?

Klart at vi går for ligestilling i Danmark og at alle skal behandles ens, men vi ser jo ikke ens ud og vi har forskellige baggrunde.

For et par år siden var jeg til 3. prøve på Aarhus Skuespillerskole og til samtalen, så kom vi ind på etnicitet og hvilken identitet, jeg følte, at jeg havde. Jeg sagde, at jeg ikke havde nogen reel identitet, for jeg var fremmed i Danmark, selvom jeg er født og opvokset her og taler sproget flydende og har et vestligt sind og fremmed i Pakistan, for selvom jeg ligner en pakistaner, så bliver jeg spottet med det samme som værende udenlandsk, når jeg går blandt dem.

En af lærerne til samtalen spurgte mig, om jeg ikke havde dansk pas, så kunne det vel ikke være så stort et tvivlsspørgsmål om, hvad jeg var? Jeg svarede med et spørgsmål: Hvis du så mig komme gående på gaden, ville du så tænke, at det var en dansk borger med pas og det hele? Hendes stilhed var svar nok for mig.

Som jeg ikke fik forklaret fuldt ud, så forstår jeg til dels godt, at danskerne endnu ikke har "vænnet sig" til borgere med anden etnisk herkomst. Jeg hører folk med gru tale om "amerikanske tilstande", når der tales om dårlige/ligegyldige indflydelser såsom Valentins Dag og Alle Helgens Aften, men lige netop når det kommer til accepten af indvandrere, er USA milevidt foran og selvfølgelig kan det attribueres på det faktum, at USA var bygget på indvandring fra "barns ben af".

Derfor mener jeg også, at vi skal have flere historier, hvor vi sætter indvandrere og deres efterkommere i skue på film og teater, som vi allerede har en del viden om eller fordomme om. For når vi har tærsket igennem grønthandleren, taxichaufføren, kioskejeren, imamen, pizzeria ejeren, terroristen, lægen, rengøringsmanden og alle de andre stereotype billeder, så bliver vi nødt til at se noget nyt. Vi bliver tvunget til at udvikle os. Det er i hvert fald håbet. For det er at balancere på et knivsæg, for hvad nu hvis vi ender med at stadfæste fordommene i stedet for at rykke på dem?

Jeg har spillet indvandrer rod, taxachauffør, terrorist, blev næsten castet til at være en ansat ved et pizzeria, men jeg har også spillet cowboy, et spøgelse af en amerikansk 1. verdenskrigs soldat, chef for et IT-kontor... Jeg skal tærske min vej gennem fordommene for at kunne bryde ny grund. Først kravler jeg, så går jeg, så løber jeg... og måske en dag flyver jeg.

Beklager, hvis det blev for filosofisk til sidst. :)
Gravatar

#37 gi-jones 12 år siden

Det er jo et problem. Men for os der laver film, er der en tilsvarende side af sagen. Det er svært at lave en film, hvor hovedrollen eks. er indvandrer (ja, nu bruger jeg lige det ord) uden at filmen behandler temaet. Det ligger ikke mig specielt meget på sinde at lave film om de problematikker, da jeg egentlig mener det bliver belyst rigeligt, men samtidig ville det også være tricky at lave en film om noget helt urelateret med en indvandrer i hovedrollen.

Samme problematik gør sig gældende for homoseksuelle. Svært at lave en historie hvor hovedpersonen er bøsse uden at filmen kommer til at handle om det.
Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.
Gravatar

#38 Justin 12 år siden

Kisbye (10) skrev:
Hellere det, end alle de her Svenskere som absolut skal være med i danske film. Hvad ville københavnerne syntes om, hvis man begyndte at have tysktalende skuespiller i de bærende roller i halvdelen af de film der bliver lavet.



Det er fordi af det er meget nemmere af få støtte fra Sverige
Gravatar

#39 duuk74 12 år siden

Jeg har intet imod farvede skuespillere, men vil meget gerne se dem i film der ikke handler om indvandring, fordomme osv. Det er jeg altså ikke specielt interesseret i mere.
Hvad med en farvet actionhelt, eller en forretningsmand etc etc.

Kom nu lidt videre.

(håber ikke det her får mig til at ligne er racist!) :D
100.000 lemmings can't be wrong
Gravatar

#40 the_paki_don 12 år siden

En hvid kutte over hovedet gør måske, men vil ikke mene, at din udtalelse vil få dig i problemer. ;)

Skriv ny kommentar: