Da ASA Film sidste år søgte støtte hos Det Danske Filminstitut til børnefilmen “MGP Missionen”, fik man afslag.

En af instituttets begrundelser for afslaget var, at filmen ville have svært ved at ramme det brede familiesegment, og at folk uden for København i øvrigt ikke gider se på skuespillere, der ikke er hvide. Det skriver Information.

”Dertil kommer, at film med et cast med anden etnisk baggrund ikke har vist sig at være specielt salgbare i provinsen,” lød filminstituttets begrundelse, som fortsætter:

”For os i København er det meget naturligt og selvfølgeligt at beskrive et multietnisk/kulturelt miljø, men i provinsen er det desværre en anden sag.”

Filminstituttets områdedirektør for Produktion & Udvikling, Claus Ladegaard, beklager i dag formuleringen, som han kalder ”meget, meget uheldig”. Han mener samtidig, at det er forkert, at film med ikke-hvide skuespillere skulle være mindre salgbare i provinsen.

Hvad mener du? Er det rigtigt, at man i provinsen kun gider se film med hvide skuespillere? Klik i ‘Kommentarer’ herunder for at diskutere i forum.Vis kommentarer (42)
Gravatar

#1 kb420 10 år siden

Uheldig formulering? Kan vi få den heldige formulering så?
Gravatar

#2 Norton 10 år siden

Filminstituttet lever da vist i en helt speciel boble :/
Gravatar

#3 BTA 10 år siden

Danskerne er da bonerte og fordomsfulde, så han har helt sikkert ret. Og jeg er ikke i tvivl om, at han mener, det er meget uheldigt, udtalelsen kom frem i medierne - men stadig elsker sin meget præcise konstatering.
Gravatar

#4 Justin 10 år siden

Havde været genialt, hvis direktøren havde sagt det lige ud
- jeg beklager meget af han havde glemt af man ikke må være ærligt i afslag -
Gravatar

#5 Simm 10 år siden

Det er da den største gang mundlort jeg længe har hørt.. Jeg tror ikke på, vi hverken er mere eller mindre fordomsfulde her i provinsen end i hovedstadsområdet. Skulle det være tilfældet, så er det da netop sådan en film, der kan bidrage til at åbne folks øjne.
Gravatar

#6 quack 10 år siden

Vi er da vant til det multikulturelle selv os der ikke bor i Kbh.
Gravatar

#7 the_paki_don 10 år siden

Som skuespiller med anden etnisk baggrund ved jeg 100%, at udtalelsen er forkert.

Det er ligeså svært i København at have film med folk med anden etnisk baggrund i bærende roller. I København er der selvfølgelig flere indvandrere, men den danske filmindustri og teaterbranchen ligeså står nærmest klar med høtyve for at "tage imod" de få uheldige, liberale og kunstinteresserede indvandrere med lysten til at være en del af det teater- og filmmiljø, som åbenbart skulle være så herligt åbent og velkommende.

Det er desværre en sag, som kan beskrives med "hønen og ægget" metaforen. Var det publikum, der afviste for mange film/teaterstykker med enkelte indvandrerskuespillere eller var det film- teatermagerne, der afviste at lave film med indvandrerskuespillere, fordi publikum afviste dem eller fordi de frygtede, at de ville afvise dem? Et eller andet sted er der et svar, men dertil er branchen i hvert fald ikke motiverede nok til at gøre noget ved det.

Når kunsten vælger at lade sit publikum afgøre, hvad der er kunst eller ej, så er kunsten i sandhed gået i forfald og bliver til et leflende organ, der ingen reel funktion har mere.

Hvis publikum ikke føler, at det er "rigtigt" eller "normalt" at have andre etniciteter repræsenteret i film, så er det netop kunstens arbejde at modarbejde denne tanke.
For det er følelsen af noget kunstigt, der gør, at man ikke kan relatere til et værk og i ordet kunstigt ligger ordet "kunst".

For mig handler det om at gøre det kunstige til kunst, fordi kunst for mig kan være ægte.
Danmark er i gang med at tage hul på tredje generation af indvandrere og jeg kan sagtens forstå, at vi er langvejs fra at få accept i samfundet.

At DFI melder sådan ud, overrasker mig slet ikke.
Gravatar

#8 gi-jones 10 år siden

"For os i København er det meget naturligt og selvfølgeligt at beskrive et multietnisk/kulturelt miljø, men i provinsen er det desværre en anden sag."
Haha, det er fandme flot. Gad vide om vedkommende der skrev det nogensinde har været i Jylland? Somme tider rystes jeg over hvor langt der kan være imellem folk i så lille et land som Danmark.

Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.
Gravatar

#9 Geekalot 10 år siden

om jeg gad se en film fyldt med indvandre så er svaret nej, så syntes det er fint de ikke har fået nogen bevilling og ja jeg er jyde :)
Gravatar

#10 Kisbye 10 år siden

Hellere det, end alle de her Svenskere som absolut skal være med i danske film. Hvad ville københavnerne syntes om, hvis man begyndte at have tysktalende skuespiller i de bærende roller i halvdelen af de film der bliver lavet.
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)

Skriv ny kommentar: