Da ASA Film sidste år søgte støtte hos Det Danske Filminstitut til børnefilmen “MGP Missionen”, fik man afslag.
En af instituttets begrundelser for afslaget var, at filmen ville have svært ved at ramme det brede familiesegment, og at folk uden for København i øvrigt ikke gider se på skuespillere, der ikke er hvide. Det skriver Information.
”Dertil kommer, at film med et cast med anden etnisk baggrund ikke har vist sig at være specielt salgbare i provinsen,” lød filminstituttets begrundelse, som fortsætter:
”For os i København er det meget naturligt og selvfølgeligt at beskrive et multietnisk/kulturelt miljø, men i provinsen er det desværre en anden sag.”
Filminstituttets områdedirektør for Produktion & Udvikling, Claus Ladegaard, beklager i dag formuleringen, som han kalder ”meget, meget uheldig”. Han mener samtidig, at det er forkert, at film med ikke-hvide skuespillere skulle være mindre salgbare i provinsen.
Hvad mener du? Er det rigtigt, at man i provinsen kun gider se film med hvide skuespillere? Klik i ‘Kommentarer’ herunder for at diskutere i forum.
#1 kb420 12 år siden
#2 Norton 12 år siden
#3 BTA 12 år siden
#4 Justin 12 år siden
- jeg beklager meget af han havde glemt af man ikke må være ærligt i afslag -
#5 Simm 12 år siden
#6 quack 12 år siden
#7 the_paki_don 12 år siden
Det er ligeså svært i København at have film med folk med anden etnisk baggrund i bærende roller. I København er der selvfølgelig flere indvandrere, men den danske filmindustri og teaterbranchen ligeså står nærmest klar med høtyve for at "tage imod" de få uheldige, liberale og kunstinteresserede indvandrere med lysten til at være en del af det teater- og filmmiljø, som åbenbart skulle være så herligt åbent og velkommende.
Det er desværre en sag, som kan beskrives med "hønen og ægget" metaforen. Var det publikum, der afviste for mange film/teaterstykker med enkelte indvandrerskuespillere eller var det film- teatermagerne, der afviste at lave film med indvandrerskuespillere, fordi publikum afviste dem eller fordi de frygtede, at de ville afvise dem? Et eller andet sted er der et svar, men dertil er branchen i hvert fald ikke motiverede nok til at gøre noget ved det.
Når kunsten vælger at lade sit publikum afgøre, hvad der er kunst eller ej, så er kunsten i sandhed gået i forfald og bliver til et leflende organ, der ingen reel funktion har mere.
Hvis publikum ikke føler, at det er "rigtigt" eller "normalt" at have andre etniciteter repræsenteret i film, så er det netop kunstens arbejde at modarbejde denne tanke.
For det er følelsen af noget kunstigt, der gør, at man ikke kan relatere til et værk og i ordet kunstigt ligger ordet "kunst".
For mig handler det om at gøre det kunstige til kunst, fordi kunst for mig kan være ægte.
Danmark er i gang med at tage hul på tredje generation af indvandrere og jeg kan sagtens forstå, at vi er langvejs fra at få accept i samfundet.
At DFI melder sådan ud, overrasker mig slet ikke.
#8 gi-jones 12 år siden
#9 Geekalot 12 år siden
#10 Kisbye 12 år siden