I “Avatar” pulser Sigourney Weavers figur, Grace Augustine, løs på cigaretter, og det har skabt kontroverser. Stanton A. Glantz, der er leder af Center for Tobacco Control Research and Education ved University of California vil nu stable en anti-“Avatar” kampagne på benene, som skal advare mod filmens røgfyldte scener.

”Det her er ligesom, at nogen har puttet plutonium i vandforsyningen,” udtaler Glantz. Samtidig har hjemmesiden Scenesmoking.org, som vurderer rygning i film, tildelt “Avatar” karakteren “sort lunge”.

Som svar på kritikken har James Cameron udsendt en e-mail, hvori han skriver, at det aldrig var hans intention, at Grace Augustine skulle være en rollemodel. ”Hun er grov, hun bander, hun drikker, hun ryger… Grace er ligeglad med sin menneskelige krop, hun interesserer sig kun for sin avatarform, hvilket igen er et negativt billede af folk i den virkelige verden, som lever for meget igennem deres avatar, dvs. på nettet og i videospil,” skriver Cameron.

Samtidig understreger han, at cigaretter på film set ud fra et kunstnerisk perspektiv er ok. ”Jeg tror ikke på den dogmatiske tanke om, at ingen i film må ryge. Film bør afspejle virkeligheden. Hvis det er ok, at folk lyver, snyder, stjæler og slår ihjel i PG-13-film, hvorfor skulle man så pådutte en inkonsekvent morale, når det gælder rygning?” spørger Cameron.

Rygning er en ulækker vane, som jeg ikke støtter, og det synes jeg heller ikke, at ‘Avatar’ gør,” slutter instruktøren.

Se også: Bollywood kan atter pulse løs.Vis kommentarer (38)
Gravatar

#31 pauzen 13 år siden

Så er det da godt filmen ikke vises i 4D (http://www.rejsestart.dk/rejsenyt/81/) Så hade Cameron nok fået på munden af Kræftens Bekæmpelse.

#32 13 år siden

Synes bestemt at Cameron lyder til at have gennemtænkt det, og det er da et utroligt godt svar på tiltale han kommer med her.
Er der overhovedet påvist nogen sammenhæng mellem antallet af rygere på film og antallet af rygere i virkeligheden? De fleste i dag ved jo godt at det er usundt, så tror næppe der er nogen der begynder at ryge pga. film og TV, det er nok andre grunde der ligger bag.
Gravatar

#33 Rasputinoch 13 år siden

Det er nemt nok at pege fingre af amerikanerne og sige er de er totalt afsporede i ryger sammenhæng, men lignenede eksempler kendes også herhjemmefra.

Basisproblemet er, at nogle folk simpelthen ikke er intelligente nok til at adskille det der eksplicit vises på lærredet og filmens budskab.

Samme problem dukkede op da hjernedøde feminister kritiserde "Antichrist" for at være kvindeundertrykkende fordi den kvindelige karakter i filmen gjorde eksplicit grimme ting. Feminister med mere end een brik at rykke rundt med var da også hurtige til at tage filmen i forsvar, da den netop tør behandle emnet "kvindelighed" på en mangefacetteret måde - heldigvis!!
Gravatar

#34 filmz-ab 13 år siden

#33

Nu snakker jeg ikke KUN om kritik fra visse målgruppe. Den slags findes overalt, og også fint nok. Kritik er en ting, men ratings er noget andet. De amerikanske ratings er jo dybt selvmodsigende og dobbeltmoralske.
You wanna know what happens to an eyeball when it gets punctured?
Gravatar

#35 El vez 13 år siden

Highland Park (26) skrev:
Pfft! Der er røgen jo ikke i 3D. ;)

(Men jeg glæder mig til Christina Hendricks bliver en 3D-gimmick)


MmmmmmChristinaHendricks i 3D..........................
"I wonder if a little rum could get this back on its feet."
Gravatar

#36 MovieNerd 13 år siden

nu må de til at styre sig - den der er for langt ude! en actionfilm uden en cigaretrygende karakter er som en burger uden bøf - med andre ord helt urealistisk
Gravatar

#37 Jach 13 år siden

Det lige før man skulle nedsætte straffen på mord i hele verden og give alle rygere dødsstraf og give fingeren til menneskerettigheds organisationer.

Faren angående rygning er helt overdrevet, for har aldrig hørt om nogen der er døde af det eller læst om nogen, kender ingen der har eller snakket med nogen der har.

Betyder så ikke der ikke er nogen der har men det virker for mig stærkt usandsynligt at forskerne (som ofte har trukket ting tilbage fordi de ikke altid undersøger det ordentligt)
har 100% ret angående rygning. Men de fleste snakker højt når forskerne mener en ting men ikke så meget når de indrømmer en fejl.

Verden er sørgelig at være i når man skal udelukke nogle af de grupper der er i den når det de gør simpelthen ikke kommer andre ved.
"Game over man, game over"
"Stop screwing around"
-Hudson from ALIENS
Gravatar

#38 Patriarch 13 år siden

Skaderne og risici ved rygning er noget af det mest dokumenteret inden for lægevidenskaben. Det er svært at finde et lægefagligt område hvor der er mere enighed.
“Extraordinary claims require extraordinary evidence.”

Skriv ny kommentar: