An American Haunting
Udgivet 21. okt 2006 | Af: kaduffo | Set på DVD
Scenariet er det lille nybyggersamfund, hvor kirken er øverste magt og hekse og trolddom per definition fordømmes eller i hvert tilfælde negligeres helt. For der sker immervæk mystiske ting på gården hos familien Bell. Særligt går det ud over Bells ældste teenagedatter, Betsy (Rachel Hurd-Wood), der af uforklarlige årsager hjemsøges, særligt om natten, når hun er alene på sit ungpigekammer. Men også familiens herremand, Betsys far John (Donald Sutherland), er tilsyneladende genstand for gentagne provokationer fra det okkulte hinsides.
Måske skyldes det, at John i forbindelse med en fejde om noget jord har lagt sig ud med samfundets troldkvinde (læs: heks), der ved den lejlighed nedkalder en forbandelse over familien Bell. Alligevel virker det som en noget forenklet forklaring, hvilket samfundets unge skolelærer Richarc Powell (James D’arcy), trods sin fornægtelse af det overnaturlige, hurtigt konstaterer.
Umiddelbart er den første men ikke største faldgrube i “An American Haunting” skuespilpræstationerne. Indledningsvis er Sissy Spacek en skygge af sig selv, bekymrende svag som den omsorgsfulde hustru og mor Lucy Bell, men det viser sig heldigvis kun at være startvanskeligheder. Således formår den rutinerede skuespiller på forbilledlig vis at arbejde sig op filmen igennem. Forbilledlig er også Donald Sutherland, der giver sin fremtoning et skær af den indsats, han bestred så glimrende som en anden John (Baxter) i Nicholas Roegs uforglemmelige “Rødt chok” fra 1973.
Men nu er det jo rædslerne, det handler om. Og gruen. Og i det henseende er “An American Haunting” en fuldført oplevelse, hvor det okkulte, besættelsen af individet og djævleuddrivelsen står fader til en bunke ganske skrækindjagende tiltag, der formodentligt vil få nakkehårene til at stritte hos de fleste. Hvis der skal kastes lidt malurt i bægret, må det dels være filmens indpakning, den nutidige ramme, der bruges som et afsæt for at springe tilbage i historien og som virker påklistret og ligegyldig. Direkte fatal er æstetikken, der er præget af en uharmonisk billedside med skiftende farvevalg og rytmer. Men det er bagateller i forhold til en historie, der på et overordnet og fortællemæssigt plan har fat i den lange ende.
“An American Haunting” er fortællemæssigt en gyser, der vil få nakkehårene til at stritte. Fremragende fortalt og gengivet, selv om den rummer enkelt mislyde. Værre fat står det til med den tekniske side, hvor ekstramaterialet er ikke-eksisterende og billedet kritisabelt. Men som helhed er der dog tale om en rimelig udgivelse.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet