Downsizing

InstruktionAlexander Payne

MedvirkendeMatt Damon, Christoph Waltz, Kristen Wiig, Rolf Lassgård, Søren Pilmark

Længde135 min

GenreSci-Fi, Komedie, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen18/01/2018

Anmeldelse

Downsizing

3 6
Skat, Matt Damon er skrumpet

Størrelsen betyder noget. Det indser Matt Damon i Alexander Paynes hidtil størst tænkte film. Men også mindst vellykkede. For måske er det ikke den ydre størrelse, der tæller for Damon og Payne. Men derimod den indre. “Downsizing” er en kæmpe af format, men inderst inde en krympet gimmick.

Idéen er ellers god og relevant for hele klodens befolkning. Som bekendt presser klimaet på, imens menneskene fylder mere og for meget. Hvad gør vi? Etbarnspolitik? Skære ned på forbruget? Eller bare råbe ’fake news' og håbe på det bedste? Alexander Payne har fået en bedre idé, der egentlig er en gammel idé. Lige fra “Den fantastiske rejse” ind i blodårerne på den døende forsker i 1966 til firsernes “Skat, børnene er skrumpet”, hvor baghaven blev forvandlet til et uoverskueligt action-adventure.

For Alexander Payne formindsker ikke Matt Damon for sjov. Størrelsen betyder noget. Hvis du går fra at veje 83 kilo til 83 gram, så slider du mindre på klimaet, end selv den bedste affaldssortering kan sørge for. Downsizing er løsningen på klimakrisen. Og så gør det ikke det frivillige tilbud om at flytte til minibyen Leisureland mindre attraktivt, at din formue ganges med 10. Alt er større som lille. Bare ikke Alexander Paynes film, der efter en herlig, nærmest perfid formindskning, hvor Mini-Matt skrabes op med en spatel af en af ‘kæmperne’, glemmer sin idé igen. Det reduceres til gimmick, hvor en stor Cohiba forvandles til 2.000 små cigarer.

I stedet handler “Downsizing” egentlig om det, som alle Paynes film handler om: Mænd med indre smerte. Og for at kurere det indre tager de på en ydre rejse. Sådan var det med Jack Nicholsons pensionist i “Rundt om Schmidt” over Paul Giamattis vinelsker i “Sideways” til George Clooney, der også blev alene mand i “The Descendants”. Matt Damon mangler også mening i sit småborgerlige liv, der består af gæld og et job, der ikke er det, han drømte om. Lykken må være ‘downsizing’ – og så er det jo også godt for miljøet…

Men lykken er som bekendt ikke din størrelse, men din gørelse. Derfor formindskes Paynes udgangspunkt og gode idé til fordel for en Matt Damon, der realiserer sig selv inde i lilleland. Han fester på piller, men finder lykken sammen med en vietnamesisk systemkritiker, der samler mad til de fattige mexicanere, som ikke har råd til at bo inde i Leisureland – de bor i en container-ghetto på den anden side af muren. Du behøver ikke at være et ‘stabilt geni’ for at regne den allegori ud.

På den måde bliver “Downsizing” mere en ‘normal’ Payne-film med masser af mandlig smerte i en verden, der er ved at gå under. En verden, som Payne alligevel ikke helt kan overskue. Så hellere glemme den og klimaet. Måske tage til Leisureland? Der er problemerne små. Og en cubansk cigar koster kun en dollar.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Forestil dig at norske videnskabsmænd opdager en metode, der kan formindske en person til 15 cm højde og foreslår en 200 år lang overgangsperiode fra stor til lille.

Det er historien i “Downsizing”. Der går dog ikke lang tid, før folk opdager, at penge strækker sig meget længere i en miniatureverden og med udsigten til et bedre liv, beslutter Paul Safranek og hans kone Audrey sig for at opgive deres stressede liv i Omaha, blive små og flytter til et nyt samfund i ministørrelse – en beslutning, som kommer til at forandre deres liv for altid.