Flugten

InstruktionKathrine Windfeld

MedvirkendeIben Hjejle, Lars Mikkelsen, Faegh Zamani, Henrik Prip, Sonja Richter, Vibeke Hastrup, Søren Spanning, Michael Birkkjær, Søren Sætter-Lassen, Dina Al-Erhayem, Rafi Mohammed Bayan, Jette Beckmann, Gerard Bidstrup, Sarah Boberg, Anders Valentinus Dam, Toke Græsborg, Morten Hemmingsen, Mishal Husain, Wagma Khattak, Johannes Langkilde, Jakob Ulrik Lohmann, Mathilde Hebsgaard Lund, Mads Nørby, Caspar Phillipson, Lara Rox-Laursen, Morten Schnell-Lauritzen, Kurt Strand, Mehrdad Zamani

GenreDrama

IMDbVis på IMDb

I biografen09/01/2009


Anmeldelse

Flugten

4 6
En flygtning krydser sit spor

At få succes og berømmelse er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man bliver et bedre og mere givende menneske – måske snarere det modsatte: Ikke sjældent oplever man, at dem, der har mindst, er de mest selvopofrende, hvorimod dem, der har haft mere held i sprøjten, blot er blevet angste for at miste det opnåede.

Det er i hvert fald et af temaerne i “Flugten”, der blander rollerne som offer, bøddel og barmhjertig samaritaner rundt i denne ganske velfungerende genrefilm, som måske ikke har verdens mest subtile budskaber, men til gengæld gør, hvad den kan for at sælge dem overbevisende.

Som filmen starter, møder vi Rikke Lyngvig i Iben Hjejles skikkelse. Rikke er udsendt rapporter i Afghanistan, men når dog knap nok at sige fire replikker, før en lille terrorgruppe kidnapper hende og truer med at dræbe hende, hvis ikke de danske soldater trækkes ud af landet. Strategien er ikke så overraskende fuldstændig ineffektiv (hvilket dog underligt nok kommer bag på gruppens leder), så de tager skrappere midler i brug, og hun underkastes brutal tortur. Det bliver dog for meget for den unge Nazir, der hjælper Rikke med at flygte, men insisterer på, at hun ikke må sige, hun blev hjulpet, da terroristerne så vil straffe ham.

Sikkert hjemme igen holder Rikke trofast fast i Nazirs opdigtede historie om, at hun undslap på egen hånd, og inden længe ser hun sig transformeret til en ren helteskikkelse i de danske medier. Hun er dog heller ikke sen til selv at udnytte den pludselige berømmelse, og snart er hun landets nyeste stjernejournalist.

“Flugten”, der er baseret på Olav Hergals roman “Flygtningen”, er delvis en thriller og dels et drama og har så absolut mere succes med det sidste end det første. Som filmen begynder, og Rikke bliver gidsel, befinder vi os i meget velkendte rammer, og den uundgåelige sammenligning med andre film falder ikke ligefrem ud til “Flugten”s fordel. De farverige lokationer ligner mere billeder fra et feriekatalog end en passende kulisse til så dramatiske scener, og Rikke selv forbliver bizart velsoigneret trods de ellers så grumme omstændigheder. Som handlingen flyttes til Danmark, og fokus lægges på eftervirkningerne af gidseldramaet, bliver historien imidlertid langt mere velfungerende, og filmen formår at vække interesse for både Rikke og Nazirs skæbne.

At filmens sigte også er politisk, efterledes man ikke i megen tvivl om, og filmen borer ikke mindst i flygtningepolitikken samt den pinlige sag om de irakiske tolke. Hvem, de forskellige partier og aviser refererer til, efterlades man heller aldrig i tvivl om, hvilket på sin vis også er helt befriende, eftersom filmen er helt åbenhjertig omkring sine sympatier. Budskaberne hører for det meste til de politisk korrekte artigheder, hvilket dog ikke forhindrer dem i at være fuldstændigt rigtige, men særlig provokerende kan man ikke ligefrem kalde den.

Iben Hjejle er ingen Trine Dyrholm, men gør dog en god figur i hovedrollen og ydes effektivt modspil af Lars Mikkelsen som en gift mand, hun har en affære med, og som skiftevis bliver moralsk og snusfornuftig rådgiver. Til gengæld forbliver Faegh Zamanis rolle som Nazir på skitseplanet. Som et politisk ladet melodrama med noget på hjerte er “Flugten” dog en ganske habil film med solidt håndværk, og ikke mindst adskillige effektive scener i den sidste halvdel formår at trække en lidt svag første del op. Som filmens sidste øjeblikke ruller over lærredet, trækkes der en stærk og utvetydig parallel til de dansk-jødiske flygtninge under anden verdenskrig. Tingene er sandelig blevet meget anderledes siden den gang.


Trailer

Kort om filmen

Den danske udenrigsjournalist Rikke Lyngvig kidnappes i Afghanistan af en terrorcelle, som truer med at dræbe hende for åben skærm, såfremt Danmark ikke trækker sine tropper ud af landet. Hun får hjælp til at flygte fra uventet hold og vender tilbage til Danmark som den store helt. Mens medierne går i selvsving, tager hendes karriere fart mod stjernerne, men med sig hjem fra Afghanistan har Rikke en hemmelighed, som kan få katastrofale følger. For hvad er prisen, når vi på sekunder skal træffe skæbnesvangre valg, og er vi i virkeligheden villige til at ofre alt, hvis vi skal følge vores inderste?