Hedi
Udgivet 19. apr 2017 | Af: Andreas Ellemann | Set i biografen
”Tak,” svarer Hedi monotont, da han bliver ønsket tillykke med det kommende bryllup. Jeg tror ikke, han glæder sig. Han har heller ikke selv valgt, at han skal giftes. Det har arabiske traditioner, familien og ikke mindst en dominerende mor valgt for ham. Men Hedi vil ikke giftes bare for at giftes. Han vil ikke nøjes med mors tvangs-tunesiske værdier. Hedi er i stedet en muligt moderne araber med egne drømme om andet end tradition. Han er fanget herimellem. Det skildrer “Hedi” splittende godt.
Til at begynde med følger Hedi traditionerne, rutinen og sin dominerende mors lov. Foruden det kommende bryllup sælger Hedi kedelige Peugeot-biler til kedelige mænd. Som en robot fortæller Hedi, at han er i Mahdia for at opsøge potentielle købere. De vil ikke købe. Det er også fint, for Hedi gider faktisk heller ikke sælge biler. Det er frustrerende at se på, fordi det er tydeligt, at Hedi vil mere med sit liv. Han vil gøre oprør, der begynder på stranden i det flotte, tropiske Mahdia. Indtil chefen ringer, så Hedi skynder sig ind på hotellet, for der kan chefen ikke høre børnene og bølgerne. Komisk. Så meget for det oprør, men også lidt sørgeligt. Sådan er “Hedi”. Lige til den lidt ældre og skønne Rim løber ind på stranden og scenen. Hun gør ham til en anden – sammen med filmen, “Hedi”, der får et nyt, moderne tempo.
I de skønne øjeblikke, Hedi deler med Rim, diskuteres også Jasminrevolutionen, der skød Det Arabiske Forår i gang. Han fortæller om dagene efter revolutionen, hvor alle var mere opmærksomme på hinanden og elskede hinanden lidt mere. Det viser igen, at “Hedi” ikke kun handler om Hedi. Den indre kamp for lykke bliver udtryk for det store problem. Om en revolution, der alligevel ikke revolutionerede alverden, selv om det på overfladen kan se enkelt ud. Som at blive på stranden hos Rim.
For hvad vil Hedi egentlig? Forelskelsen i Rim er tydelig sammen med frustrationerne over den kontrollerende mor. Men det er kompliceret, hvilket gør den her film om Hedi virkelig og sympatisk. Og selv om det er svært stof, når talen falder på emner som arrangerede ægteskaber, religion og familieforventninger, endte jeg med at forstå den splittede Hedi.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet