Kubo - den modige samurai

InstruktionTravis Knight

MedvirkendeCarl Emil Lohmann, Alexandre Willaume, Trine Appel, Vigga Bro, Kurt Ravn

Længde102 min

GenreAnimation, Adventure, Fantasy

IMDbVis på IMDb

I biografen22/09/2016

Anmeldelse

Kubo – den modige samurai

4 6
Samurai med stor (stop)motion

Stop! “Kubo – den modige samurai” er noget særligt. For i en verden, hvor dygtige Pixar dominerer med sine fejlfrie animationer, så er det sgu dejligt at se på fejl. På stop-bevæg-stop-dukker, der uperfekt peger på, at det er film, vi ser. En historie, der bliver fortalt. Her en samurai-fortælling om Kubo, der savner sin far og mor.

Kubo er selv historiefortæller. Han fortæller eventyr midt på landsbyens torv med sin trestrengede guitar, der bringer papir til live som heltemodige samuraier, som skal bekæmpe den mørke månekonge. Og selv om figurerne, der lystrer fortællerens strengeleg, tydeligt ikke er virkelige, så er landsbyens unge såvel som gamle opslugt af dramaet. Herfra er det oplagt med en parallel til den historie, som du og jeg ser på. Den om Kubo. For som en af Laikas stop-motion-dukker i traditionen fra “Coraline” og “ParaNorman” så er der ingen tvivl om, at Kubo, aben Hr. Abe, der er en kvinde, og insekt-samuraien Bille er uvirkelige. De stop-bevæger sig. Alligevel var jeg opslugt af dramaet.

Og det er et mørkt et af slagsen. Samuraien over alle samuraier har ofret sig for sønnen Kubo, der dog mistede sit ene øje i kampen imod Månekongen og de onde søstre fra Himlen. Snart er mor også væk. Det er ren “Harry Potter”. Nu må Kubo på tur igennem en post-samurai-verden for at finde det særlige sværd, hjelm og rustning, der kan besejre den her fortællings Lord Voldemort. Og det er en storladen verden at se Kubo og sit umage slæng gå igennem. Grum sne dækker fortidens knuste samurai-statuer, som ligger knækket i det fortabte landskab. Mytologien er på plads.

Det er netop, når “Kubo – den modige samurai” holder den voksne tone, der med de onde hekse-søstre næsten skræmmer som Coralines falske forældre, at den er bedst. For selv om den moderlige Hr. Abe næsten ligner et af de filtdyr, jeg lavede i fjerdeklassens håndarbejde, så er det episk fedt at se den kæmpe “Kill Bill”-style med ninjasværd imod de magiske hekse fra månen. Det er dramatisk.

Desværre har 7-års-censuren tvunget “Kubo”-holdet til at tvinge en humor ned over dukkeløjerne, som langt fra er en samurai værdig. Et kæmpe-skelet med lysende øjne gemmer på det magiske sværd, som Kubo søger. Det er en mørk modstander, der dog gøres noget mindre mørk ved, at Bille punkterer alvoren med en joke om, at nu må de skære ind til benet. Skelet. Benet. Fik du den? Sådan punkterer særligt den irriterende Bille-mand løbende Kubos ellers gennemførte mytologi.

Kubo er den dygtigste historiefortæller. Med sine skabte figurer skaber han drama, spænding og en slutning, som bliver afbrudt af Kubos egen fortælling, der dog får en ganske god slutning. Det dobbeltlag er godt. Og værd at stoppe op og tænke over.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Den kloge og venlige Kubo lever af at fortælle indbyggerne i sin landsby historier. Men hans forholdsvise stille liv bliver vendt på hovedet, da han ved et uheld kommer til at fremmane et ånd fra sin fortid, som kommer ned fra himlen for at fuldbyrde en ældgammel hævn.

Kubo må nu flygte og får følgeskab af Abe og Bille og sammen begiver de sig ud på en spændende færd for at redde Kubos familie og løse mysteriet om hans far, den største samuraikriger verden har kendt. Kubo må med hjælp fra sin shamisen – et magisk musikinstrument – kæmpe mod guder og monstre, blandt andre den hævngerrige Månekonge og de onde Tvillingesøstre for at få vished sin hemmelige fortid, blive forenet med sin familie og opfylde sin heltemodige skæbne.