Månens Vogter

InstruktionAlexandre Heboyan, Benoît Philippon

MedvirkendeDar Salim, Mikkel Boe Følsgaard, Cecilie Stenspil, Christian Fuhlendorff, Esben Smed Jensen

Længde86 min

GenreAnimation

IMDbVis på IMDb

I biografen11/05/2017

Anmeldelse

Månens Vogter

4 6
Lille planet, stor verden

Forestil dig en planet i pocket-størrelse. En planet med egne mærkelige væsener, mærkelige naturlove og endda så flot animeret, at selv Kubo med de to strenge ville være misundelig. På denne dejligt fremmede planet bor den generte, usikre faun ved navn Mune. Og som titlen antyder, får han til opgave at vogte månen, hvilket han ikke er så god til. Men de manglende evner som vogter fører til en flot, mytisk hjem-ud-hjem-rejse, som Kubo og de andre animations-eventyrer også plejer at tage på.

Månen er som bekendt afhængig af solen, som Sohon vogter. I modsætning til Mune, som er et forsigtigt nattevæsen, er Sohon en muskuløs, selvsikker stereotyp – der hverken læser bøger eller ved noget om solens bane, men i stedet er god til at kaste harpunspyd og kalde piger for sveske og drenge for ‘bro’. Der er altså stor forskel på månevæsenerne på den ene halvdel af planeten og solens væsener på den anden – både i væremåde og i min glæde for dem.

Mune er nemlig sympatisk klodset og uvidende, når han ufrivilligt skal være vogter over månen. Inden da er planeten i perfekt balance imellem solens lys og månens mørke. Det er tydeligt i både de mærkelige væsener, landskabet og animationen, der ligesom i “Kubo and the Two Strings” skildrer et unikt univers, som er mytisk og fantastisk langt væk fra vores egen lille planet. Men i modsætning til “Kubo” er der slet ingen mennesker involveret, når den onde Necros med de to “Herkules”-inspirerede håndlangere stjæler solen og lægger planeten i mørke.

Mox og Splint, er dog ikke de eneste væsener, som er inspireret af græsk mytologi samt Disneys “Herkules”. Necros er således et kæmpe stenmonster med lava flydende ud af et hul i brystet –
præcis som de undslupne titaner i “Herkules”. Desuden er både månetemplet og soltemplet gigantisk levende væsener, der ligesom Helios og Selene i deres græske stridsvogne trækker solen og månen hen over himlen. Sohons soltempel er en krydsning af en lille ø med tilhørende plantevækst og et tungt firbenet dyr som en bjørn eller et næsehorn, imens Munes månetempel er et mere sart antilope-agtigt væsen med musikalske tråde, der forbinder den til månen. Disse mytiske kæmper indgyder respekt og ærefrygt – endda uden 3D-briller.

Det alvorligt mytiske univers balanceres dog af de fjollede typer, der bor i det. Som Mune, en månevogter, der er mørkeræd, eller Necros’ useriøse håndlangere, der som Pine og Plage i “Herkules” har hver deres arketypiske personlighed – en er vred og aggressiv, den anden deprimeret og rolig. Den slags fjolleri gør historien sjov til tider, men har også den negative bivirkning, at heltene aldrig for alvor føles alvorligt i fare. Til sammenligning havde “Kubo” ondere modstand i spøgelsessøstrene, som ikke fjollede spændingen væk.

Der er ikke meget nyt på den lille planet. Strukturen er tydeligt skematisk i dens hjemme-ude-hjemme-opbygning, som den deler med “Kubo” og mange andre klassiske eventyr – den ufrivillige helt, Mune, skal redde verden og samtidig lære noget om sig selv. Men rejsen føles stadig unik på grund af det fantasifulde univers med den lille planet, der minder om, at den gode historie sagtens kan gemme sig i en film i pocket-størrelse.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Den Lille Planet er beboet af en masse eventyrlige væsener, hvor den naturlige orden opretholdes af solen og månen og deres vogtere.

Da den generte faun Mune ved en fejl bliver udpeget til at være Månens Vogter, sker det med stor bitterhed fra Leeyoon, som ellers havde udset sig den titel. Med en ny, uerfaren vogter af månen, ser underverdenens hersker, Necros, sit snit til at skabe kaos på Den Lille Planet, og med assistance fra sine to hjælpere, Mox og Splint, stjæler han månen. Mens alles øjne er rettet mod den stakkels Mune, lykkes det også Necros at stjæle solen fra sin vogter, Sohon, og dermed sættes hele planeten i fare.

Nu er det op til Mune at genskabe balancen mellem sol og mørke på planeten, og med hjælp fra Sohon og vokspigen Glimt, begiver han sig ud på en farlig rejse for at redde solen og månen tilbage.