Mumitroldenes vinter: Bliver det jul i år?

InstruktionIra Carpelan, Jakub Wronski

MedvirkendeAllan Hyde, Caspar Phillipson, Thorbjørn Hummel, Kristian Boland

Længde82 min

GenreAnimation, Familie

IMDbVis på IMDb

I biografen23/11/2017

Anmeldelse

Mumitroldenes vinter: Bliver det jul i år?

4 6
Jul for begyndere

Ja. For at besvare titlens spørgsmål. Det bliver jul i år. Det lover jeg. For den banker allerede på biograf-døren. Julelysene er allerede her i november blevet sat op som et advarselssignal, der fortæller os alle, at vi skal til at forberede os. Det er det, det handler om i “Mumitroldenes vinter”. Juleforberedelser. Med lige dele neurotisk realisme og drømmende fantasi kommer vi på en vinterrejse til Mumidalens stofdukke-stopmotion winter wonderland sammen med mumierne, der ikke kender til jul.

Mumi, Mumifar og Mumimor plejer nemlig som bjørne at gå i hi, så snart vinteren kommer. Godt nok er det ikke white Walkers, der kommer, når alt fryser til, men alligevel synes Mumi, at vinteren er forfærdelig. På den helt rette vinter-depressions-nordiske facon. Solen forsvinder, det er for koldt at være udendørs, Mumrik rejser som en trækfugl ned til varmen og fortæller klogt til Mumi, at han har godt af at savne ham lidt. Det er ægte vintermelankoli. Alt fryser langsomt, og Mumierne tror, at det kun er grantræer, der overlever i kulden.

Hvad, de ikke ved, er, at alle andre i deres finurlige univers er lysvågne og klar på julen. Mumi drømmer en drøm, hvor han i en is- og snedækket Mumidal møder en smuk, men uhyggelig isdronning. Hun eksisterer måske, måske ikke i Mumi-universets virkelighed sammen med et glimtende kuldevæsen, men det er heldigvis ikke så vigtigt. Det er smukt, stille og skæmmende. Og når Mumi vågner fra drømmen, bliver han konfronteret af den vinterglade Hemulen, der som gavekataloger allerede i oktober advarer ham om den kommende jul.

’Julen? Hvem er Julen?' Det er det første af mange, bange spørgsmål, som Mumitroldene har til den ukendte Julen. Skal vi have et træ for at beskytte os mod Julen? spørger Mumimor, hvorefter hun beslutter sig for, at den bedste måde at pynte juletræet er med en flot kjole. For hvad gør egentlig Julen glad? Hvordan ser Julen ud? Som et spøgelse, en spåkone eller en flodhest? Svaret er, at Julen er abstrakt men smuk som nordlys, som Mumi får at vide af den spirituelle vintergæst, Too-Ticki, som siger, at ’den er svær at forstå, men den beroliger mig.'

Det er alt sammen en simpel og naiv måde at forklare et emne som julen på, men giver mig også svar på, hvad julen måske egentlig primært handler om. Selv om der er gode julebudskaber, om at familien er det vigtigste, og julen er hjerternes fest, så bliver det her præsenteret sådan, at det netop ikke er den store afslutningsfest i “Mumitroldenes vinter”, der er vigtigst. Det er derimod forberedelserne.

At alle forberedelserne ikke er rettet mod forventningens glæde, men også for de nervøse forventninger for det ukendte, vender julen hyggeligt på hovedet. Jeg får lov at kigge på den med nye, mumi-melankolske øjne. Min egen jul synes i vinterens lange, mørke ventetid at være mere overkommelig efter “Mumitroldenes vinter” – jeg ved heldigvis, hvad den forventer.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Vinteren er på vej, og mumitroldene gør klar til den sædvanlige lange vinterhi. Men i år gider Mumi ikke sove vinteren væk. Han er nemlig blevet nysgerrig efter at se, hvad der egentlig sker med Mumidalen, når kulden kommer. Allermest er han dog spændt på at møde den mystiske gæst Julen, som – i bogstaveligste forstand – snart banker på det lille mumihus.