Olsen Banden på dybt vand
Udgivet 9. okt 2013 | Af: Sarah_ege | Set i biografen
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der var et meget håndgribeligt loft på forventningerne, da undertegnede blev tildelt opgaven at anmelde den nyeste “Olsen Banden”-film i animeret udgave. For hvordan puster man nyt, computeranimeret liv i et nationalklenodie uden at træde kulturskatten over tæerne og fortabe sig i nostalgiske klicheer? Skepticismen var næsten for oplagt, men indrømmet blev den hurtigt gjort til skamme af en film, der formår at trodse nogle af de konventioner og begrænsninger, vi måske er for gode til at sætte for os selv herhjemme. Hvilket faktisk er en af filmens pointer. Det er den herligt bramfrie skurk i filmen, eks-danskeren Bang Bang Johnson, der drilsk og med tyk amerikansk accent prikker til vores nationale stolthed med konstante stikpiller som: ”Shut up, hvor I danskere er gode til at begrænse jer!”
Olsen Banden er denne gang kommet på dybt vand. Men, som anmeldelsen antyder, heldigvis kun bogstaveligt talt. De to brødre Bang Johansen (hvis kontorbygning umiskendeligt ligner en vis Mærsk-bygning) og føromtalte Bang Bang Johnson, der begge er højt på strå i det danske og udenlandske erhvervsliv, har sammen udviklet en olie-accelerator, der vil kunne mangedoble Danmarks oliereserver.
Det er interessant, hvordan filmens persongalleri er så indhyllet i klicheer og stereotyper, at det hele burde være én stor forudsigelig affære. Men det forudsigelige består egentlig mest i Olsen Bandens helt egen fortællerbølge, som vi alle kan på rygraden – og den vil vi jo for alt i verden heller ikke være foruden. Faktisk er det alle disse nytilkomne karakterer, der giver den tiltrængte ingrediens, der får filmen til at være andet end bare Olsen Banden i nye, animerede klæder.
Premieren på “Olsen Banden på dybt vand” ligger belejligt lige op til efterårsferien, og der er altså rigtig mange gode grunde til, at hele familien kan gå ind og se denne film. Alt er som ved det gamle – og så alligevel slet ikke. Det er imponerende, at nogen kan slippe af sted med at have både Pierrot og Horatio Caine i samme film, uden at plottet går fuldstændig tabt, men det er altså tilfældet her, hvor både nostalgi og humor for alvor florerer.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet