Place Beyond the Pines, The
Udgivet 26. mar 2013 | Af: Sarahih | Set i biografen
Derek Cianfrance, instruktør af “Blue Valentine”, har endnu en gang teamet sig op med 100-pack-manden Ryan Gosling. Denne gang i en storladen og bevægende skæbnefortælling om fædre og sønner i filmen “The Place Beyond the Pines”.
Uden at afsløre for meget, så er filmen delt op i tre historier, og med en spilletid på lige over to timer er det utroligt, hvor dybt man virkelig når ned i hver af dem. Det er, fordi Cianfrance på yderst begavet vis har sammenvævet alle historierne samtidig med, at der nærmest er tale om tre små, separate film. Det er altså særdeles god filmkunst. Alle tre dele harmonerer desuden lige godt, og det hele ender med at gå op i en højere enhed. Som helhed er filmens plot temmelig komplekst. Her granskes de følgesvangre valg, man må tage som individ, ganske nøje. Men Cianfrance leverer det komplekse i en råt for usødet form, og det fungerer virkelig godt med denne opdeling af filmen.
Derudover er skuespillet også suverænt og overbevisende over hele linjen. Ryan Gosling er veloplagt som den drengede, rastløse Lækre Luke i hans kitschede, røde læderjakke, mens Bradley Cooper leverer en solid præstation som den usikre, uerfarne politibetjent Avery. Trods den korte tid på lærredet er Ray Liotta så troværdig i rollen som Averys korrupte kollega, Deluca, at hans fremtoning og isnende blå øjne får det til at løbe koldt ned ad ryggen. Af de lidt mere “grønne” skuespillere møder vi Emory Cohen og Dane Deehan i rollerne som sønnerne til henholdsvis Avery og Luke, AJ og Jason, og selvom de ikke deler samme erfaringsgrundlag som deres “fædre”, når det kommer til det hvide lærred, så halter drengenes historie på ingen måde efter. Tværtimod. Skuespillerne kan altså tage en god bid af æren for, at “The Place Beyond the Pines” er en god, filmisk oplevelse.
Som man så det i “Blue Valentine”, så har Cianfrance en forkærlighed for den lidt stille og alvorsfulde film, hvor følelser hives i forgrunden med stærke nærbilleder. Det ser man også i “The Place Beyond the Pines”, og det virker, men desværre bliver forkærligheden nogle gange lidt for stor, så de stille stunder i stedet sløver filmens momentum. Dem kunne der godt blive skåret lidt ned på. Det vil dog også være den eneste anke herfra. Cianfrance har bestemt givet sit publikum en imponerende, storslået film om fædre og sønner.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet