Prøven

InstruktionCristian Mungiu

MedvirkendeVlad Ivanov

Længde128 min

GenreDrama

IMDbVis på IMDb

I biografen11/05/2017

Anmeldelse

Prøven

5 6
Uden hjælpemidler

Giv det et skud. Bare gør dit bedste. Du prøvede i det mindste. I Christian Mungius prisvindende “Prøven” er sådan nogle opmuntrende rygstød til studentereksamen en by i Rusland eller måske snarere i venlige velfærds-Danmark. Her i Rumænien er den afsluttende ‘bacalaureat’ ladet med en helt anden alvor. En skævert betyder en udsigtsløs fremtid i Clujs depressive betonbyggeri. En god præstation kan være vejen til det forjættede EU. Dér hvor det største problem er 12-tals piger, der gør sig for meget umage. Mungius hændervridende drama er en hård samfundsfagstime, et bedrøvet, men trodsigt blik på fremtiden for rumænske unge og deres udmattede forældre.

Eliza drømmer om at læse psykologi på et engelsk universitet. Hendes far, Romeo, drømmer det mindst dobbelt så stærkt. Som læge på et nedslidt hospital i et korrupt system gør han sig ikke længere nogen illusioner om at vende udviklingen i Rumænien post-Ceausescu. Han virker oprigtigt interesseret i sin datters fremtid, men i glimt også træt af at beskytte og være bekymret. Hvis han kan få hende sendt ud i den civiliserede verden til en fin karriere, kan han måske endelig slappe af og nyde livet med elskerinden, Sandra. Desværre falder den endelige eksamen sammen med lige det, han har prøvet at forhindre hele Elizas liv: hun bliver overfaldet og forsøgt voldtaget på vej til skole.

Herfra former “Prøven” sig som en nedadgående spiral, hvor hvert valg, Romeo tager, åbner for et nyt dilemma. Én lang eksamen, der hurtigt går fra gode noter og velforberedte svar til desperate forsøg på at snyde censor, hvilket vil sige det engelske universitet med de strenge adgangskrav. Den bestikkelse, som Romeo ellers altid havde forsvoret, bliver pludselig tillokkende, og en læge har nemt ved at finde tjenester, han kan udføre i bytte. Selvfølgelig er der nogen, der kender nogen, der skal bruge en lever, og selvfølgelig er det først nu, myndighederne begynder at slå ned på korruption.

Adrien Titieni har et vidunderligt træt ansigt med daggamle skægstubbe, der nærmest stikker kradsende ud gennem lærredet. Hans mobiltelefon bryder forstyrrende ind i næsten alle scener, en konstant påmindelse om at være bagud. Alligevel er Romeo næsten flabet rolig. En sten gennem ruden til dagligstuen, en depressiv kone, en gravid elskerinde. Alt preller af på den erfarne hud, mens de røgfarvede briller afslører et mere og mere snævert tunnelsyn. Det er kun den prøve, det handler om, og så kan verden egentlig skrubbe af. Også Eliza, hvis hun nu skulle tro, at hendes mening egentlig talte.

Mungiu veksler hele tiden sine sceners intensitet, så stressede øjeblikke punkteres af ildevarslende ro. En forvildet jagt på den formodede voldtægtsmand gennem slummede baggårde har nærmest karakter af gyser, men går over i et ømt øjeblik med Sandra over en skål bønner. Romeo er altid i centrum, men det bliver langsomt åbenbaret, hvordan verden omkring ham, inklusiv Eliza og kæresten Marius, bevæger sig uafhængigt af hans indsats. Den ordning går kun galt, når han smider sin apati og prøver at kæmpe mod strømmen i stedet for at flyde med.

Hvis man er ligeglad, bliver man aldrig skuffet. “Prøven” er et skarpt, lille portræt af en mand, som er ved at miste sit greb om livet, samtidig med at hans datter finder sit eget. Underløbet af grum ironi med billedet af England som mulighedernes land, mens Cirkus Brexit lukker grænserne, og Danmark klapper fra højre side af salen. Christian Mungiu dulmer sommerens snigende eksamens-angst med en bitter pille. Det kan blive meget værre end at dumpe i matematik.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

“Prøven” fortæller om lægen Romeo, som bor i en lille by i Rumænien. Sammen med hustruen Magda arbejder han hårdt for at give datteren Eliza de bedste forudsætninger for det voksenliv, som hun snart skal træde ind i.

Eliza klarer sig fint i gymnasiet og forbereder sig på at studere videre i England, da hun lige før sin sidste eksamen udsættes for et groft overfald. Romeo er i tvivl om datterens evne til at klare den sidste eksamen i den ilde tilredte tilstand, hun befinder sig i, så han begynder at trække i snore, indhente vennetjenester og smøre, hvor smøres kan. Sådan gør man normalt i et samfundet gennemsyret af korruption, vrede og paranoia, men det er ikke gratis at træde ud på den store glidebane – hverken psykologisk eller moralsk.