Prøven
Udgivet 10. maj 2017 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen
Giv det et skud. Bare gør dit bedste. Du prøvede i det mindste. I Christian Mungius prisvindende “Prøven” er sådan nogle opmuntrende rygstød til studentereksamen en by i Rusland eller måske snarere i venlige velfærds-Danmark. Her i Rumænien er den afsluttende ‘bacalaureat’ ladet med en helt anden alvor. En skævert betyder en udsigtsløs fremtid i Clujs depressive betonbyggeri. En god præstation kan være vejen til det forjættede EU. Dér hvor det største problem er 12-tals piger, der gør sig for meget umage. Mungius hændervridende drama er en hård samfundsfagstime, et bedrøvet, men trodsigt blik på fremtiden for rumænske unge og deres udmattede forældre.
Herfra former “Prøven” sig som en nedadgående spiral, hvor hvert valg, Romeo tager, åbner for et nyt dilemma. Én lang eksamen, der hurtigt går fra gode noter og velforberedte svar til desperate forsøg på at snyde censor, hvilket vil sige det engelske universitet med de strenge adgangskrav. Den bestikkelse, som Romeo ellers altid havde forsvoret, bliver pludselig tillokkende, og en læge har nemt ved at finde tjenester, han kan udføre i bytte. Selvfølgelig er der nogen, der kender nogen, der skal bruge en lever, og selvfølgelig er det først nu, myndighederne begynder at slå ned på korruption.
Mungiu veksler hele tiden sine sceners intensitet, så stressede øjeblikke punkteres af ildevarslende ro. En forvildet jagt på den formodede voldtægtsmand gennem slummede baggårde har nærmest karakter af gyser, men går over i et ømt øjeblik med Sandra over en skål bønner. Romeo er altid i centrum, men det bliver langsomt åbenbaret, hvordan verden omkring ham, inklusiv Eliza og kæresten Marius, bevæger sig uafhængigt af hans indsats. Den ordning går kun galt, når han smider sin apati og prøver at kæmpe mod strømmen i stedet for at flyde med.
Hvis man er ligeglad, bliver man aldrig skuffet. “Prøven” er et skarpt, lille portræt af en mand, som er ved at miste sit greb om livet, samtidig med at hans datter finder sit eget. Underløbet af grum ironi med billedet af England som mulighedernes land, mens Cirkus Brexit lukker grænserne, og Danmark klapper fra højre side af salen. Christian Mungiu dulmer sommerens snigende eksamens-angst med en bitter pille. Det kan blive meget værre end at dumpe i matematik.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet