Rampelys
Udgivet 11. apr 2017 | Af: Mikkel Twomey-Madsen | Set i biografen
“Rampelys” virker på mange måder som en film om Charlie Chaplins liv. Ikke den sjove Chaplin inde i filmene, men ham udenfor. For der er én stor forskel på denne sene Chaplin-film og det meste af hans katalog: Dens primære formål er ikke at være sjov. Hvordan håndterer Chaplin så det? Han reflekterer i stedet over det at have været sjov, ikke være sjov længere og at længes efter at være sjov. Men det handler ikke internt om Chaplin. Det sjove kan ses som stand-in for enhver anden bestræbelse i livet. Det handler om, hvad man er god til.
Med det udgangspunkt udspiller størstedelen af den film, der originalt hedder Limelight”, sig i Calveros lejlighed. Chaplins brug af one location er perfekt. De er begge lukket inde. Til at begynde med kan de betragte verden udenfor igennem vinduet. Calvero fortæller om sin storhedstid, men den kan han jo ikke blive ved med at leve af og i. De er nødt til at komme udenfor, og gradvist lader Chaplin dem så også træde udenfor. Når de endelig får lov til at komme ud, er det en lettelse. Så længe har de været lukket inde.
Præcis som Calvero så er Chaplin her i 1952 en mand af fortiden, han er ikke helt skarp mere. For de jokes, der trods alt er, mangler timing. Der bliver dvælet nogle sekunder for længe ved scenerne. Det samme gælder for de dramatiske. Måske er det med vilje? Kan det ses som en meta-kommentar på Calveros visnende evner? Måske, men det skal jo stadig være en god film. Til tider er det, som om Calvero har instrueret.
Alligevel er det en fornøjelse at se tilbage på Chaplin, der ser tilbage. Der er endda plads til et møde mellem giganterne, da Chaplin på et tidspunkt folder sig ud på scenen side om side med stumfilms-konkurrenten, Buster Keaton. Det føles personligt at være vidne til Chaplins tanker om livet. Hvad skal det hele ende med? Hvad kommer Calvero i dette tilfælde til at efterlade? Chaplin snakker vi i hvert fald stadig om, så om ikke andet må det da vidne, om at han var god til et eller andet.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet