Sameblod
Udgivet 8. mar 2017 | Af: Andreas Strini | Set i biografen
’Du har glemt, hvem du er'. Sådan lød de udødelig ord fra Mufasa til Simba i Disney-klassikeren “Løvernes konge”. Jeg er enig. For alle har sine rødder, som for altid vil være en del af ens liv. Alligevel prøver Elle Marja at undslippe sit liv som samer og bare være en almindelig svensk pige. Men som så mange gange før er det sværere end først antaget. Og som så mange gange før virker det.
Det hele bunder i en længsel efter muligheder og kærlighed. Samerne var ofrer for racebiologisk undersøgelser. Præcis som jøderne var ofrer i resten af Europa. Elle Marja er ikke, som svenskerne vil have, samerne skal være. Hun er klog. Hun gider ikke have rensdyr. Hun vil have en uddannelse og finde kærligheden. Men samerne lærer ikke det samme i skolen, som almindelige svenske børn, og kan derfor ikke få en uddannelse. Det siger lærerinden i hvert fald. Men det vil Elle Marja ikke høre tale om. Jeg næsten hujer hende af sted mod Uppsala og væk fra ødemarken. Det er ren girl power!
Som Sara også måtte sande i “To verdener”, så er det sværere end som så at give slip på ens rødder. Også selv om man prøver så ihærdigt at slippe væk. Selv om Christina er en svensk pige, der går i almindelig skole og løber efter drengene i fritiden, så kan Elle Marja ikke slippe væk fra rensdyrene, søsteren og at joike. Elle Marjas blod vil uanset hvad altid løbe i årene på Christina. Og måske er blod ikke altid så forfærdeligt, som man troede, da man var ung.
Simba glemte aldrig, hvem han var. Han var kongen. Elle Marja glemmer heller ikke. Hun er samer.
“Sameblod” er ikke kun en skøn historie om en pige, der prøver at finde sig selv. Det er også en lille reminder til hele Sverige. Glem aldrig, hvem I var. Ikke kun jøderne blev forfulgt i 1930’erne. Måske er det i virkeligheden slet ikke så mærkeligt, at Elle Marja forsøgte at blive en anden? Jeg glemmer i hvert fald ikke Elle Marja.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet