Survival of the Dead

InstruktionGeorge A. Romero

MedvirkendeAlan Van Sprang, Kenneth Welsh, Kathleen Munroe, Devon Bostick, Richard Fitzpatrick, Athena Karkanis, Stefano DiMatteo, Joris Jarsky, Eric Woolfe, Julian Richings, Wayne Robson, Joshua Peace, Hardee T. Lineham, Dru Viergever, Shawn Roberts

GenreGyser

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Survival of the Dead

2 6
Hold nu op, Romero!

Da Filmz i 2005 anmeldte George A. Romeros comeback, “Land of the Dead”, lød dommen, at zombiegenren i sin originale form er udpint. Da efterfølgeren blev anmeldt i 2008, var konklusionen ikke meget anderledes: Genren er fortærsket. Der skal tilsyneladende andre boller på suppen, hvis man med succes skal lave en zombiefilm, som ikke blot bliver en tom parafrase over Romeros originale kultfilm. Romero selv evner det ikke.

I en tid, hvor de døde genopstår, medmindre man ødelægger deres hjerner, har USA forandret sig til et samfund, hvor kaos hersker. Man overlever kun ved at slå andre ihjel, og mange har derfor organiseret sig i små, paramilitære enheder – en slags dødens landevejsriddere. En af disse grupper er blevet træt af livet på vejen, så da de hører om en lille ø ud for Delawares kyst, hvor livet er godt og simpelt, drager de straks af sted. Det viser sig dog, at de havner midt i en tudsegammel familiefejde, hvor ingen kan føle sig sikre.

Genremæssigt er Romeros seneste værk lidt af et miskmask. Fusionsgenrer kan såmænd være ganske underholdende og gode, men det kræver, at de enkelte genrer har noget at byde på i det pågældende værk. “Survival of the Dead” forsøger sig som både splatter, actiondrama og gyser – en kombination, som har fungeret fremragende i andre film – men actionsekvenserne er dårligt udført, blodsugydelserne er hverken klamme eller forargende, og gyserelementerne er ikke spor skræmmende, endsige chokerende.

Som det sig hør og bør i denne type film, er hovedrollerne en flok flade og ligegyldige figurer, der er bygget op omkring den stereotype, amerikanske soldat, som vi kender ham fra nok så mange lignende film. Tag personerne fra en hvilken som helst “Resident Evil”-film, så har du mere eller mindre det samme ensemble. I “Survival of the Dead” er der heldigvis udeladt de værste one-liners, som man ellers kunne have forventet, men desværre er de ikke erstattet af nogen synderligt raffineret dialog.

Et af filmens største problemer er manglen på en decideret hovedperson. Der jongleres mellem to-tre personer, men Romero går ikke i dybden med en eneste af dem, hvorfor deres historier og deres overlevelse let bliver beskueren ligegyldig. Filmens mest interessante figur – en ældre herre, som udgør den ene hovedpart i familiefejden – degraderes i nogen grad til en halvfjollet gammel mand. Havde karakterudviklingsfasen været lidt mere grundig, og havde fokus holdt sig på den aldrende herre, kunne han let have været et solidt element i den skrøbelige fortælling.

Mange “Star Wars”-fans mente, at George Lucas besudlede de originale film, da han lavede den nye trilogi. På same måde vil mange af de gamle “… of the Dead”-fans nok få en dårlig smag i munden, når de ser, hvad Romero efterhånden har rodet sig ud i. Der synes at mangle engagement og kærlighed til projektet – der er vitterligt intet i “Survival of the Dead”, som man ikke kan finde i enhver anden zombiefilm. Men hvem ved, måske manglede hr. Romero penge.
Video

Præsenteret i anamorfisk 2.35:1. Det er ikke en overdrivelse at kalde billedkvaliteten på denne dvd elendig. Der er vanvittigt meget digital støj, hvilket kontrasten naturligvis lider meget under. Derudover forekommer der store mængder blocking – en artefakt, som opstår ved for hård komprimering og inddeler billedet i små segmenter, altså blokke. Flere steder står billedet decideret og hopper pga. denne fejl. Desuden er der gennem hele filmen en tynd, grøn stribe i venstre side, som sandsynligvis er forårsaget af falsk lys i digitaliseringsprocessen.

Audio

DTS 5.1. Lydsporet er heller ikke ligefrem at råbe hurra for. Dialogen er ikke specielt nærværende, men lyder lidt som om, karaktererne taler ind i en dåse, altså en anelse dump og næsten metallisk. Musikken lider af samme problem, og på trods af, at man sidder midt i en surround-produktion, føles det hele en smule kedeligt og mudret.

Ekstramateriale

Der er ikke det store at sige om ekstramaterialet, eftersom der ikke er noget. Det skulle da lige være en kort kommentar om de danske undertekster, som er fyldt med slåfejl.

“Survival of the Dead” er en af de kedeligste zombiefilm i mange år. På nuværende tidspunkt burde det stå enhver klart, at zombiegenren kun kan holdes i live gennem mere originale film som “Zombieland” og “28 Days”-filmene, men Romero er tilsyneladende fanget i de gamle dogmer. Det er naturligvis ikke hans skyld, at filmen oven i hatten leveres med så elendig en AV-præsentation, men dette er blot endnu et incitament til at lægge pengene fra månedens dvd-budget et andet sted.


Kort om filmen

En epidemi spreder sig i befolkningen. Tusindvis bliver ofre for virussen, men snart skal det virkelige problem opdages: De døde nægter at fortsætte med at være netop DØDE. Det myldrer med bander af zombies overalt, og de er ude efter menneskekød. Den barske Sarge leder en deserteret militærdeling på jagt efter et fristed.
Hans bande tvinges til at vælge side – at dræbe alt på deres vej for at overleve eller prøve at redde det lille liv, som endnu findes hos de levende døde!