På enhver liste over de betydeligste og mest indflydelsesrige instruktører vil navnet Akira Kurosawa nødvendigvis stå, og faktisk er der mange genrer, som det er særdeles svært at forestille sig uden hans påvirkning.

Instruktøren stod bl.a. bag film som “Rashômon – Dæmonernes port”, “Ikiru” og “De syv samuraier”.

I anledningen af den nylige 100-årsdag for hans fødsel har Filmz’ anmelder Søren Ildved (Benway) kigget nærmere på et lille udvalg af Kurosawas film.

Læs mere i Filmz Classics: Akira Kurosawa – sværd, blod og poesi
.Vis kommentarer (14)
Gravatar

#1 Skeloboy 12 år siden

Det overrasker mig noget, at Dodes'ka-den bliver nævnt. Jeg synes godt nok ikke, den er god.

Men ellers er det jo de film, man kan forvente. Jeg skal dog helt sikkert have set Livvagten igen, for den har heller ikke rigtig sagt mig noget. Fandt den kedelig og ligegyldig. Jeg er nok heller ikke den vilde Kurosawa-fans. Han har lavet mange gode, men ikke så mange fantastiske film:

Dodes’ka-Den, 2/10
Madadayo, 4/10
Livvagten, 5/10
Kagemusha, 6/10
Ran, 6/10
Bad Sleep Well, The, 6/10
Blodets Trone, 7/10
Sanjuro, 7/10
De Som Træder På Tigerens Hale, 7/10
Rashomon, 7/10
Den Skjultne Fæstning, 7/10
Drunken Angel, 7/10
Heaven & Hell, 7/10
Ikiru, 7/10
Dreams, 8/10
De Syv Samuraier, 9/10
Rødskæg, 9/10
Nora Inu, 9/10
Gravatar

#2 rockysds 12 år siden

Jeg er meget glad for langt de fleste af instruktørens film. Som nævnt/ekkoet i JannikAnds Top 200-tråd, foretrækker jeg for det meste Kurosawas ikke-samurai-film. Udover de i artiklen nævnte værker, er "High and Low" og "The Bad Sleep Well" fremragende, kyniske film og i min optik essentielle titler.

Jeg er ikke så glad for "Dersu Uzala", hvis to halvdele aldrig opnår et sammenspil, der rækker udover det banale. Til tider smukke billeder, lidt Kurosawa-humor og stærke følelser, men jeg ikke synderligt imponeret. En svag film fra en mester.

Og så må jeg snart give mig i kast med halvfemserfilmene. Uanset hvad folk siger om "Dreams", kan en film med Martin Scorsese som Vincent van Gogh da ikke være helt spild af tid. ;)
There was no bullshit, no arty pretensions. "Doug," he'd say when we were doing Written on the Wind, "Give me some bosom."
Gravatar

#3 filmz-Bruce 12 år siden

Glimrende artikel Benway. Hvor ville det have været fedt, hvis han havde fået lov og instruere den japanske part af Tora Tora Tora.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#4 Antlion 12 år siden

Interessant artikel, hvor instruktørens filmografi naturligvis er al for stor til at gennemgå bare halvdelen af filmene.

Jeg må indrømme, at det altid har været Kurosawas ikke-samurai film, der har gjort det største indtryk på mig. Selvom jeg regner 3-4 af disse for mesterværker, vil ingen af dem overgå f. eks. "Akahige" (Red Beard), "Tengoku to jigoku" (Heaven and Hell), "Warui yatsu hodo yoku nemuru" (The Bad Sleep Well) etc.!
Gravatar

#5 RFriis 12 år siden

Herlig gennemgang af en imponerende karriere. Udover de nævnte film, vil jeg fremhæve "The Bad Sleep Well", den pragtfulde "Sanjuro" samt mesterværket "High and Low", der i min bog kandiderer stærkt til titlen som Kurosawas bedste.
Gravatar

#6 Holger_dk 12 år siden

Husk at nogle af hans film kører i Cinemateket, hvis i vil se dem på det store lærred:
http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Serie.aspx...
Gravatar

#7 Kruse 12 år siden

Dejlig artikel som altid Benway! Jeg har indtil videre kun fået set fire af hans film, men de var så tilgengæld også fantastiske :)
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#8 MOVIE1000 12 år siden

Jeg læste denne artikel igår, jeg kender ikke Instruktøren men hans liv/film lyder spændenden go artikel. også var jeg så så heldig at på min arbejdsplads (bibliotek) at jeg stødte ind i "Ran" filmen sagde mig et elelr andet, så jeg lånte den, for atr undersøge den nærmere når jeg kom hjem, og jeg kan kun sige at jeg glæder mig til at sætte den på.
The earth is not a cold dead place, this is not a cold dead place.
Gravatar

#9 Thomsen 12 år siden

Ran er ellers ikke lige den film, jeg vil anbefale at kaste sig over som en introduktion til Kurosawa. Det er en meget langsom, tre timer lang filmatisering af Shakespeares stykke King Lear. Jeg synes selv (modsat Skeloboy), at den er et mesterværk. Men jeg kan også huske, hvor meget jeg kedede mig, da jeg var på din alder og så den første gang.
... and in other news: grave robbers pry rifle from Charlton Hestons cold, dead hands.
Gravatar

#10 Skeloboy 12 år siden

Hvis man skal starte med Kurosawa vil jeg nok anbefale Drunken Angel, Ikiru, Nora Inu eller Heaven & Hell

Skriv ny kommentar: