Artikelserien Filmz Classics vender denne gang blikket mod den hjemlige andedam og Carl Th. Dreyer, som på mange måder har fået større anerkendelse i udlandet end i Danmark – bl.a. er de fleste af hans største film aldrig udkommet på dvd herhjemme.

Læs mere om Dreyers vej til international anerkendelse og film som “Jeanne d’Arcs lidelse og død”, “Vampyr” og “Ordet” i artiklen Filmz Classics: Carl Th. Dreyer – Dansk films store geni.

Se også: Filmz Classics: Orson Welles – Den store mand.Vis kommentarer (22)
Gravatar

#1 rockysds 12 år siden

En sand lækkerbisken af en artikel, Benway. Spot on, især når det gælder "Ordet". :)

Jeg er selv voldsomt glad for specielt de senere film og "Jeanne d'Arc", men mangler at se de helt tidlige stumfilm og "Michael". Er nu blevet fremskyndet til at bestille specielt "Blade af Satans bog" hjem i lyset af, at jeg sad og så "Intolerance" den anden aften; en film, hvis afslutning er ren poesi. "Du skal ære din hustru" er næsten lige ankommet og er klar til at blive set i weekenden, når tiden er der.
There was no bullshit, no arty pretensions. "Doug," he'd say when we were doing Written on the Wind, "Give me some bosom."
Gravatar

#2 tiany 12 år siden

Tja her står jeg helt af den eneste af hans film jeg har set, er kortfilmen "De nåede færgen". Men ud fra den vil jeg nu også konkludere at det ikke lige er min filmsmag.
Valar morghulis
Gravatar

#3 mr gaijin 12 år siden

Dejlig artikel. Tak for den. Jeg mangler stadig "Gertrud" og "Vredens Dag", men nu har jeg fået blod på tanden efter at få dem at se.
Happiness is not always the best way to be happy.

#4 12 år siden

Har hørt gode ting om Ordet, den burde man jo nok få set så :)
Gravatar

#5 Blacksanta 12 år siden

Glimrende artikel. Tror ikke jeg kender nogle af hans film, men det burde jeg måske ændre på ;)


Btw, jeg fik en deja-vu lignende følelse da jeg læste artiklen. Har i bragt den før, eller? :s
Gravatar

#6 filmz-Bruce 12 år siden

Tusind tak for en god artikel! Det var nok lige det kickstart man skulle have for at komme i gang! Har kun set Jeanne D'Arc og Ordet for mange år siden, så skal på udkig. Åh ville Criterion dog bare tage skidtet under behandling!
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#7 Antlion 12 år siden

Endnu en yderst interessant artikel fra din side!

Det er uacceptabelt, at så få mennesker faktisk har givet sig tid til at se hans film. De fleste forbinder udelukkende dansk filmkunst med navne som Lars von Trier, imens Dreyers tid forbliver en halv-glemt - på grænsen til overset - epoke.
Gravatar

#8 Skeloboy 12 år siden

God artikel.

#6 - det har Criterion da også? Dog ikke hans film før Passion

Ordet, Vredens Dag, Gertrud

Passion of Joan of Arc

Vampyr

Ovenstående er dem, jeg har set undtagen Vampyr. Men Blade af Satans Bog, Du Skal Ære Din Hustru og Vampyr er på ønskelisten.

Passion of Joan or Arc er genial, og Ordet kommer ikke langt bagefter. Vredens dag er bestemt også seværdig, men Gertrud var jeg ikke så begejstret for.

Når vi nu er ved dansk stumfilm, så har jeg planer om at købe en del af dem, men er der nogen af jer, der har set nogen af følgende og i så fald, er der nogen, jeg slet ikke behøver at bruge penge på:
Afgrunden, Balletdanserinden, Den sorte drøm med Asta Nilesen

Det hemmelighedsfulde X, Hævnens nat, Haxan af Benjamin Christensen

Eller Verdens undergang og Himmelskibet
Gravatar

#9 filmz-Utyske 12 år siden

God artikel. :)

Hvor kan man så få fingrene i filmene før "La passion de Jeanne d'Arc"? Selv har jeg set "La passion de Jeanne d'Arc", "Vampyr" og "Vredens dag".

Den første er et spark i maven af en film, jeg aldrig før har oplevet, mand, Maria Falconetti var en fantastisk skuespillerinde.

"Vredens dag" er god og interessant, ikke mindst viser emnet at Dreyer havde massive klodser, da han laver en film om heksejagt, under Danmarks besættelse, noget der sikkert kunne have givet ham mange problemer.

"Vampyr" synes jeg er mere interessant mht. de tekniske virkemidler, altså hvordan Dreyer bruger kameraet, laver skygger o.s.v., end historien er interessant. Det er muligt at jeg giver den en chance til ved lejlighed, men så spændende var den heller ikke. :)
De har ikke opfundet mange skarpe knive.. i skuffen og så er de jo ikke særlig stærke. De er skæve og vinde.. af fuld.
Gravatar

#10 Skeloboy 12 år siden

#9 - Jeg har fundet dem på amazon:

http://www.amazon.co.uk/s?ie=UTF8&search-alias...

Der er både Præsteenken(parsons widow), Michael, Blade fra Satans Bog og Du Skal Ære Din Hustru(master of the house).

BFI og MOC har udgivet dem. Ellers kan du vist også købe nogen af dem over DFI.

Skriv ny kommentar: