I 1978 kom Darth Vader-skuespilleren David Prowse til at afsløre, at Darth Vader er far til Luke Skywalker. Dette var to år før premieren på “Star Wars: Imperiet slår igen”, hvor filmens klimaks og ultimative plottwist netop er denne afsløring. Filmhistoriens største spoiler kaldes Prowses bommert med rette. En spoiler er en afsløring, der spolerer filmoplevelsen for de uindviede. Men omvendt er det altså ikke alle plotafsløringer, som automatisk er spoilers. Langt fra.
Hvad er en spoiler så? Spørgsmålet er godt og svært at svare på. Hvis du aldrig har hørt om Spider-Man, er det så en spoiler, at du på forhånd får det fortalt, at Peter Parker er Spider-Man? Nej, det er bare en afsløring.
Den uindviede ved ganske vist ikke fra første filmsekund, at Peter Parker udvikler et alter ego i edderkoppedragt, så det er en afsløring, hvis det fortælles på forhånd, men det ødelægger ikke oplevelsen. Det er ikke et twist, men derimod det filmen handler om. At trailers, anmeldelser eller foromtaler afslører dele af filmens grundplot kan aldrig give en dårlig filmoplevelse. Hvis filmen ikke kan klare det, så er det en dårlig film.
Den centrale forskel på en afsløring og en spoiler er, at man – med få David Prowse-lignende undtagelser – kun ved, det er en spoiler, efter man har set filmen. Alt info om en film er afsløringer, men hvilke, der er vigtige af disse, ved vi først efter, vi har set filmen. I mellemtiden er der ikke andet at gøre end at stole på filmselskaberne, anmelderne og filmjournalisterne. Stole på, at deres vurdering af, hvad der kun er en afsløring, og hvad der er en spoiler, er rigtig.
Men der er naturligvis intet facit for den skelnen. Forskellige mennesker oplever forskelligt. Så synes man, at filmselskab A, anmelder B eller filmjournalist C nærmest systematisk afslører så meget, at det ødelægger filmoplevelsen i spoilerklassen, så bør man nok undgå at opsøge disse inden filmen. Læs dem bagefter.
Hvad mener du?
#31 Doom 2: Hell on Earth 10 år siden
Ja, det vil jeg nok mene! Enhver ved at paven har førsteret.
____________________
Fire katolikker sidder i Vatikanet og praler:
Den første: I am a priest, so when I enter a room, people salute me "Dear father"
Den anden: I am a cardinal, so when I enter a room, people kiss my hand and salute me "Your eminency"
Den tredje: I am the pope! So when I enter a room, people drop to their knees, kiss my feet and salute me "My holiness"
Den fjerde: I am just a grave digger. I have a 18 year old daughter with the face of an angel, a double D and an ass like a 14 year old girl. Whenever she enters a room, everybody falls over yelling "Oh my good!!!"
#32 Driver 10 år siden
For lige at relatere til din Spider-Man del af dit seneste indlæg, så vil jeg ikke sammenligne det, du skriver der, med det, du skrev i Godzilla-anmeldelsen. Jeg vil derimod snarere sammenligne det med, hvis du i en anmeldelse afslørede, at onkel Ben dør (Hvis altså ikke, at Spider-Man var så stort et folkeeje, at stort set alle godt er klar over det i forvejen). For med sådan en afsløring, kan man spørge sig selv:
1. Er det nødvendigt at fortælle, at den og den dør? Kan man ikke i stedet pakke det ind i, at "Ham/hende oplever en (personlig)tragedie" osv.
2. Fratager det seeren fra at blive overrasket over en, trods alt, men måske kortvarigt inkluderet, vital del af filmen.
Ja, det synes jeg, at det gør og jeg mener sagtens, at man kan levere en baggrundshistorie, uden decideret at gå i (så store) detaljer med den.
Jeg ønsker egentlig ikke at lyde gammel-sur, men blot påpege, at anmeldelser godt kan, og i følge mig, bør skrives, uden at gå for meget i detaljer med vitale dele af filmen. De kan pakkes ind, så seeren stadig ved, der er et drama, men ikke, hvad det, som her, er resultat af.
Damn, det var svært at få fra tanke til papir! :/
#33 Morten Vejlgaard Just 10 år siden
Jeg er helt enig med dig i meget af det, du skriver. Man bør ikke afsløre vitale dele af filmen, men hvad søren er så det her "vitale dele"? Der tror jeg, vi har forskellige opfattelser. Jeg har ikke så dramatisk et forhold til døden, som du har. Det at dø er ikke i sig selv noget voldsomt vigtigt for mig. Hvem og hvordan er mere centralt. I den danske western, der har premiere nu her torsdag, ja, der er Zentropa i deres PR-materiale omkring filmen meget tydelige ude at fortælle om et tidligt dødsfald, der igangsætter handlingen. Dødsfaldet er altså funktionelt for hovedpersonen. Det sætter noget i gang hos hovedpersonen. I sådan en sammenhæng kunne det lige så godt være, at en hovedperson bliver mobbet tidligt i filmen, hvorefter resten af filmen handler om hovedpersonens bearbejdelse af den mobning. Ville det også være en spoiler at nævne, at hovedpersonen bliver mobbet i begyndelsen af filmen? Det mener jeg ikke. I dit eksempel er døden bare sat i stedet for mobning. Samtlige dødsfald er bare ikke lige vigtige. I "Man of Steel" er det også vældig funktionelt, at Supermans far dør, og er sikker på, at vores anmeldelse ville nævne det i en bibemærkning.
Bør man så nævne det? Nej, det er ikke sikkert, vi anmeldere kan hele tiden blive skarpere og dygtigere, derfor er den her debat så nyttig, hvert fald for mig. Så dit punkt 1 er helt klart med mig fremadrettet, men alligevel kan jeg ikke love, at jeg aldrig kommer til at skrive om et dødsfald igen. Godt, jeg sjældent anmelder gyserfilm...
#34 T. Nielsen 10 år siden
#35 HonoDelLoce 10 år siden
Givet, jeg har ikke været i gang i 44 år, men de vel nok cirka 20 år af min levetid, hvor jeg aktivt har deltaget i debat om film (med alt fra venner og familie til ubekendte på internettet), vil jeg da også nok sige, at jeg aldrig har haft svært ved at fortælle om/anmelde en film, uden at give spoilers væk - og i så fald i det mindste advare om spoilers inden...
Lad nu være med at prøve at vaske hænderne så meget, smid en spoiler-advarsel i de anmeldelser, hvor det er på sin plads, og kom da videre... Det er da ikke noget at tærske halmstrå over på den måde - og da slet ikke noget "svært definérbart".
#36 T. Nielsen 10 år siden
#37 Kyllingebenet 10 år siden
Dine første ord var faktisk "light, camera, action!"
#38 T. Nielsen 10 år siden
#39 BN 10 år siden
"Fff ... ilm."
"Nej, 'faar'."
"Fiilm."
"Nej, Thomas. 'FAR'."
"Film."
#40 T. Nielsen 10 år siden