Filmz mener: En afsløring spolerer ikke filmoplevelsen

I 1978 kom Darth Vader-skuespilleren David Prowse til at afsløre, at Darth Vader er far til Luke Skywalker. Dette var to år før premieren på “Star Wars: Imperiet slår igen”, hvor filmens klimaks og ultimative plottwist netop er denne afsløring. Filmhistoriens største spoiler kaldes Prowses bommert med rette. En spoiler er en afsløring, der spolerer filmoplevelsen for de uindviede. Men omvendt er det altså ikke alle plotafsløringer, som automatisk er spoilers. Langt fra.

Hvad er en spoiler så? Spørgsmålet er godt og svært at svare på. Hvis du aldrig har hørt om Spider-Man, er det så en spoiler, at du på forhånd får det fortalt, at Peter Parker er Spider-Man? Nej, det er bare en afsløring.

Den uindviede ved ganske vist ikke fra første filmsekund, at Peter Parker udvikler et alter ego i edderkoppedragt, så det er en afsløring, hvis det fortælles på forhånd, men det ødelægger ikke oplevelsen. Det er ikke et twist, men derimod det filmen handler om. At trailers, anmeldelser eller foromtaler afslører dele af filmens grundplot kan aldrig give en dårlig filmoplevelse. Hvis filmen ikke kan klare det, så er det en dårlig film.

Den centrale forskel på en afsløring og en spoiler er, at man – med få David Prowse-lignende undtagelser – kun ved, det er en spoiler, efter man har set filmen. Alt info om en film er afsløringer, men hvilke, der er vigtige af disse, ved vi først efter, vi har set filmen. I mellemtiden er der ikke andet at gøre end at stole på filmselskaberne, anmelderne og filmjournalisterne. Stole på, at deres vurdering af, hvad der kun er en afsløring, og hvad der er en spoiler, er rigtig.

Men der er naturligvis intet facit for den skelnen. Forskellige mennesker oplever forskelligt. Så synes man, at filmselskab A, anmelder B eller filmjournalist C nærmest systematisk afslører så meget, at det ødelægger filmoplevelsen i spoilerklassen, så bør man nok undgå at opsøge disse inden filmen. Læs dem bagefter.

Hvad mener du?Vis kommentarer (44)
Gravatar

#1 pow9199 7 år siden

Spørgsmålet er ikke så svært. Hvis den information du videregiver ødelægger bare en brøkdel af oplevelsen for den modtagende part, er det en spoiler. Det er altid den der giver informationens ansvar, at sørge for at være på niveau med den modtagende part. Af samme årsag, var din Godzilla-anmeldelse på ingen måde siden her værdig og en anmeldelse bør naturligvis aldrig indeholde handlingsmæssige informationer, som man ikke får fx ved at gennemse traileren.

Derimod kan en sådan, indeholde en vurdering af handlingen, men selve handlingen er nogo. At afsløre den, er som at pille ved den nye kordreng, inden kardinalen først har været der: Strengt forbudt!
Gravatar

#2 BN 7 år siden

pow9199 (1) skrev:
At afsløre den, er som at pille ved den nye kordreng, inden kardinalen først har været der: Strengt forbudt!


Det var da en usmagelig bemærkning.
"The feel of the experience is the important thing, not the ability to verbalize or analyze it." (Stanley Kubrick)
Gravatar

#3 Ispep 7 år siden

Det er ikke så meget et spørgsmål om en film kan klare skærene og at den så må være dårlig, hvis den ikke kan tåle alle afsløringer komme frem. Det handler om at blive overrasket fremfor at vide alt på forhånd, så man allerede føler sig mæt inden man overhovedet står ved billetlugen. Jeg har personligt lagt mine filmvaner lidt om og forsøger at holde mig fra informationer, anmeldelser osv.
Gravatar

#4 pow9199 7 år siden

BN (2) skrev:
Det var da en usmagelig bemærkning.


Jeg ved det. De er skrappe de kardinaler!
Gravatar

#5 the_paki_don 7 år siden

Tja...

Det med afsløringer versus spoilers er en interessant opstilling, men jeg er ikke sikker på, at jeg stoler nok på filmselskaberne til, at jeg kan have fuld tiltro til, at de skal have det ansvar.

F.eks. for Terminator Salvation (det giver så god mening ikke at læse næste afsnit, hvis man ikke har set den)
så er afsløringen af, at Sam Worthingtons karakter er en Terminator faktisk en oplevelse, jeg gerne ville have haft i biografmørket. Selvom jeg ved fra første scene af, at der nok er noget lusk med ham Marcus, når han bliver stukket de der Cyberdyne papirer i hånden.


Og så med f.eks. Captain America 2 traileren,
så ser man, at en af de der massive Helicarriers smadres mod jorden og eksploderer og så ved jeg jo, at hele filmen kommer til at handle om at få dem ned med nakken, men de bliver i filmen præsenteret for at være et middel for det gode i et godt stykke af tiden. Så det fratager mig en væsentlig stor del af spændingen fra filmen, fordi jeg ved, at alle sideforviklinger er ligegyldige, for det er den essentielle sag. Og så er der selvfølgelig den kæmpe store joke, som er, at Nick Fury "dør" i filmen, men det er jo ikke noget, der gør en bange, fordi i traileren, så har han sagt en replik, som han ikke har sagt endnu i filmen op til det punkt.
DET er en spoiler INDSAT fra klippeholdet bag traileren GODKENDT af filmselskabet bag.

Det er svært, virkelig svært at undgå at se trailers, da de kommer før ens film starter og der ikke står en præcis tid for, hvornår trailers slutter. Og hvis man er som mig, der godt kan lide at sidde midt for i midten, så er det ret ubehøvlet, at jeg kommer ind lige et minut før filmen starter, når alle folk har sat sig til rette og lige skal møve mig igennem alle sammen.

Når jeg kommer til og skal vise trailers for mine film, så skal de kæmpe mod denne slags "buffet visning" af filmen, da jeg synes, at en enkelt scene fra en film burde være nok eller så skal man bevidst søge at manipulere seeren til at tro, at historien går en vej for så at skifte i en ny og spændende retning.

Ikke dermed sagt at man skal lave en trailer, som man gjorde til "Drive", f.eks. Det er jo bare snyd, men jeg synes godt, at man kan lege med folks forventning til historien, hvis den ser ud til at være formularisk og så er den det ikke alligevel.
Mænd Instruerer - Kvinder Menstruerer
Gravatar

#6 The narrator 7 år siden

Nu er der jo den væsentlige forskel, at i 1978 fandtes internettet ikke. Så det er nok begrænset, hvor mange biografgængere der havde hørt den spoiler.
Gravatar

#7 Mads47 7 år siden

I ekstra materialet til Empire Strikes Back, bliver der sagt. At de kun var Lucas, Mark Hamill og David Prowse (Darth Vader) der viste at Darth Vader var far til Luke. Og det var ikke besluttet om hvorvidt Vader skulle være Lukes far før meget senere hen da de begynde at arbejde på filmen, det bliver enda sagt i Star Wars dokumentar "From Star Wars to Jedi: The Making of a Saga".

Så det rygte giver jeg sku ikke meget for.

Men personlig syndes jeg godt at hvis noget bliver spoilet kan ødelægge hele filmen. Især hvis det har en stor betydning for plottet. Jeg reagere oftest med at slå den person i løgene der spoiler, heldigvis har mange af min venner respekt over for den slags.
Gravatar

#8 Kviesgaard 7 år siden

#5

Hvis man skal undgå de der trailers i biografen, hvor jeg, ligesom dig, gerne sætter mig til rette i god tid, så er der vel kun de dersens snigpremiere. Dem jeg har været med til, har som regel været reklamefrie.

Men nu er det langt fra alle film, der er snigpremiere på, så metoden er langt fra brugbar i alle tilfælde.

Med hensyn til spoilers, som i den her omgang vel er affødt af anmeldelsen af Godzilla, så tror jeg personligt, at jeg venter med, at læse anmeldelsen af X-MEN: Days of Future Past, til efter jeg har set filmen. Så er jeg vel på den sikre side. Jeg har jo alligevel besluttet, at jeg skal se filmen ( til trods for lidt for mange trailers inden da ).
Den Jyske Marvel-fan. Oh Yeah
Gravatar

#9 Elisha 7 år siden

universitetet i San Diego lavede for nogle år siden en undersøgelseder viste at folk oplevelse af en historie ikke blev ødelagt af spoilers.
http://ucsdnews.ucsd.edu/archive/newsrel/soc/2011_...

Men ok ville nok selv have haft en lidt anderledes oplevelse af the usual suspects første gang hvis jeg vidste at verbal kint var keyzer soze, men har efterfølgende set den flere gange og det er bare en rigtig god film, selv om jeg kender twistet til sidst.

I denne anledning er her linket til screen junkies mega spoiler video collection.view at your own discretion :)
Gravatar

#10 Carmul 7 år siden

Jeg er bare glad for at ingen spoilede "The sixth sense" for mig i sin tid. Slutningen kom rigtig meget bag på mig og er stadig en af de bedste twists jeg kan huske.

Skriv ny kommentar: