Der er mange mennesker, der nægter at se Roman Polanskis film, fordi han stadig er på flugt fra en anklage om sex med en mindreårig. I 2007 annoncerede det tyske forsvarsministerium, at filmholdet bag “Operation Valkyrie” ikke ville få adgang til tyske militærinstallationer, eftersom hovedrolleindehaveren, Tom Cruise, var medlem af Scientology, der i Tyskland betegnes som en sekt.
Og endelig har der kørt en boykot imod biografaktuelle “Ender’s Game” på grund af Orson Scott Cards – forfatteren til bogen bag filmen – homofobiske udtalelser og hans arbejde i bestyrelsen for The National Organization for Marriage, som kæmper imod homoseksuelle ægteskaber i USA.
Der er ingen tvivl om, at de tre ovennævnte personer har gjort og sagt moralsk tvivlsomme ting. Men jeg mener, at der heller ikke kan være tvivl om, at alle tre har været med til at producere vellykkede, rørende og vigtige film.
For filmkunst – i ordets bredeste betydning – er noget, som det er meget svært at blive enig om. Forskellige ting tiltaler forskellige mennesker. Vi vil altid skændes om, hvad der er god og dårlig kunst, eller om noget overhovedet kan betragtes som kunst.
Det gøres ikke nemmere af, at mange mener, at det ikke er nok at se på selve værket, men at man også skal se på den person, der lavede det, og på den kontekst, det blev lavet i.
Problemet med at boykotte filmene på grund af skabernes opførsel er, at det basalt set er hyklerisk, hvis man ikke gør det konsekvent. Hvis du ikke ser Polanski-film, så er The Beatles’ album “Let It Be” også forbudt område. Det er produceret af Phil Spector, som er dømt for mord og anklaget for incest.
Hvis du nægtede at se “Operation Valkyrie” på grund af Tom Cruise, så må du også springe tv-serien “Mad Men” over. Elisabeth Moss, der spiller Peggy, er også scientolog.
Og Orson Scott Card er langt fra den eneste, der har problemer med homoseksuelle. Du må smide din “The Usual Suspects”-dvd ud, for Stephen Baldwin er mindst lige så rabiat. Værket skal kunne stå alene. Hvis det til gengæld er noget lort, så er du fuldt berettiget til at hade det.
Hvad mener du?
#11 Menneskedyr 10 år siden
http://www.youtube.com/user/zortblak
https://soundcloud.com/user9155925
#12 Kruse 10 år siden
#13 Fredag 10 år siden
#14 Kruse 10 år siden
Hvad er det for en konklusion at drage? Jeg er interesseret i deres filmiske kvaliteter, og der kan vi vel godt blive enige om at Bjarup Riis er milevidt fra Polanski. Angående indtrykket, så kommer Bjarup Riis(og hendes irriterende personlighed) bare tættere på mig, på samme måde som at indenrigspolitisk stof og problemer i Danmark har nemmere ved at knytte sig til mig og gøre indtryk, end hvad der sker i et midtafrikansk land. Dermed ikke sagt at Danmarks problemer på nogen måde kan måle sig med ulandes problemer. Vi kan bare ikke knytte lige store relationer og følelser til alle verdens problemer. Nu kendte jeg til Polanskis kvaliteter som filmskaber, før jeg kendte til hans unåder som person, i modsætning til Anne Grethe Bjarup Riis(selvom jeg slet ikke sammenligner hendes personlighed med hvad Polanski har gjort), hvor jeg rent faktisk havde muligheden for at danne mig et indtryk af personen før deres film, så jeg kan ganske enkelt ikke vide hvordan jeg havde reageret i en omvendt situation. Men som jeg skrev ovenfor, så ville det højest sandsynligt ikke rage mig en bjælde hvordan AGBR var som person, hvis hendes film havde den fornødne kvalitet. Jeg kan sagtens adskille de to ting. Jeg håber det gav mening.
#15 Fredag 10 år siden
#16 Kruse 10 år siden
Men jeg mener nu at jeg allerede havde gjort det klart, at det for mig handlede om det filmiske. Følgende udtalelser indikerer i hvert fald dette, men jeg beklager hvis jeg ikke var klar nok i spyttet:
Nu blev Anne Grethe Bjarup Riis bare bragt på banen, og så følte jeg bare at det var passende at kommentere, at selvom jeg ikke kan fordrage hende, så ville jeg selv give hende en chance, hvis hendes film havde topkvaliteter.
Det var et udtryk for at jeg har set hende i fuldudblæsning i diverse Go' Morgen/Aften Danmark og lignende, og derfor har et klar indtryk af hendes personlighed. Det er et indtryk der stadigt er friskt og klart. Jeg har faktisk ingen anelse om hvordan Polanski er som person, og det er faktisk nok der en del af problemet ligger. Anne Grethe Bjarup Riis er personliggjort i mit hoved, mens Polanski stort set bare er et navn som hans film er krediteret til. Det er selvfølgelig sat lidt på spidsen.
Og for at skære det helt ud i pap, så er der ingen instruktører som jeg decideret boycotter(det gør jeg heller ikke med AGBR). Men jeg undgår gerne deres film, hvis jeg ikke har noget indtryk af kvalitet i dem.
#17 gi-jones 10 år siden
#18 Nagash 10 år siden
Misforstå mig ikke. Jeg synes heller ikke lige, at scientology er noget for mig, men jeg synes da ikke at scientologer er dårlige mennesker? Er Tom Cruise det?
Jeg er selv med en en minoritetsreligion, og ville da egentlig være ked af, at blive kaldt for et dårligt menneske, bare fordi min religion ikke er som andres, og der ikke er mange af os. Nu forholder det sig så heldigvis ikke sådan. Vi får bare lidt hovedrysten af og til, fordi folk mener vi er lidt småtossede.
OT: Så dømmer jeg sgu heller ikke en film på forhånd, fordi en person bag eller i filmen, har en broget baggrund. Det gælder fx også Mel Gibson. Jeg kunne sgu ikke lade være med at grine, da han angiveligt skulle have kaldt en jøde, for en "oven dogder". Jeg har ikke det fjerneste imod jøder, men synes stadig det var et sjovt navn. Jeg kalder sgu også min kæreste for skævøje og drage, fordi hun er koreaner. Intet ondt ment i det. Ellers ville jeg nok også have fundet en anden.
#19 Fredag 10 år siden
Og til dette nedenstående, er jeg jo helt med:)
#20 M.L.P.F. 2010 10 år siden