Der er mange mennesker, der nægter at se Roman Polanskis film, fordi han stadig er på flugt fra en anklage om sex med en mindreårig. I 2007 annoncerede det tyske forsvarsministerium, at filmholdet bag “Operation Valkyrie” ikke ville få adgang til tyske militærinstallationer, eftersom hovedrolleindehaveren, Tom Cruise, var medlem af Scientology, der i Tyskland betegnes som en sekt.

Og endelig har der kørt en boykot imod biografaktuelle “Ender’s Game” på grund af Orson Scott Cards – forfatteren til bogen bag filmen – homofobiske udtalelser og hans arbejde i bestyrelsen for The National Organization for Marriage, som kæmper imod homoseksuelle ægteskaber i USA.

Der er ingen tvivl om, at de tre ovennævnte personer har gjort og sagt moralsk tvivlsomme ting. Men jeg mener, at der heller ikke kan være tvivl om, at alle tre har været med til at producere vellykkede, rørende og vigtige film.

For filmkunst – i ordets bredeste betydning – er noget, som det er meget svært at blive enig om. Forskellige ting tiltaler forskellige mennesker. Vi vil altid skændes om, hvad der er god og dårlig kunst, eller om noget overhovedet kan betragtes som kunst.

Det gøres ikke nemmere af, at mange mener, at det ikke er nok at se på selve værket, men at man også skal se på den person, der lavede det, og på den kontekst, det blev lavet i.

Problemet med at boykotte filmene på grund af skabernes opførsel er, at det basalt set er hyklerisk, hvis man ikke gør det konsekvent. Hvis du ikke ser Polanski-film, så er The Beatles’ album “Let It Be” også forbudt område. Det er produceret af Phil Spector, som er dømt for mord og anklaget for incest.

Hvis du nægtede at se “Operation Valkyrie” på grund af Tom Cruise, så må du også springe tv-serien “Mad Men” over. Elisabeth Moss, der spiller Peggy, er også scientolog.

Og Orson Scott Card er langt fra den eneste, der har problemer med homoseksuelle. Du må smide din “The Usual Suspects”-dvd ud, for Stephen Baldwin er mindst lige så rabiat. Værket skal kunne stå alene. Hvis det til gengæld er noget lort, så er du fuldt berettiget til at hade det.

Hvad mener du?Vis kommentarer (63)
Gravatar

#11 Menneskedyr 10 år siden

Jeg kan godt adskille - men netop Anne Grethe Bjarne Riis` persona ville jeg ikke kunne adskilt fra det profesionelle - men nu laver hun så heller ikke film, som jeg gider at se:-)
http://komakino.bandcamp.com/
http://www.youtube.com/user/zortblak
https://soundcloud.com/user9155925
Gravatar

#12 Kruse 10 år siden

Hvis Anne Grethe Bjarup Riis lavede gudsbenådede film, som anmelderne lovpriste til skyerne, så ville dette dilemma i hvert fald blive sat på prøve hos mig. Men jeg er rimeligt sikker på, at hvis dette var tilfældet, så ville jeg i hvert fald give hendes film en chance, og hvis jeg kan genkende kvaliteterne, så ville jeg nok også kunne overkomme hendes rædderlige personlighed.
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#13 Fredag 10 år siden

#12 Interessant at du og andre ville dømme hende hårdere end en voldtægts- og pædofil anklaget instruktør???
Gravatar

#14 Kruse 10 år siden

Fridag (13) skrev:
#12 Interessant at du og andre ville dømme hende hårdere end en voldtægts- og pædofil anklaget instruktør???


Hvad er det for en konklusion at drage? Jeg er interesseret i deres filmiske kvaliteter, og der kan vi vel godt blive enige om at Bjarup Riis er milevidt fra Polanski. Angående indtrykket, så kommer Bjarup Riis(og hendes irriterende personlighed) bare tættere på mig, på samme måde som at indenrigspolitisk stof og problemer i Danmark har nemmere ved at knytte sig til mig og gøre indtryk, end hvad der sker i et midtafrikansk land. Dermed ikke sagt at Danmarks problemer på nogen måde kan måle sig med ulandes problemer. Vi kan bare ikke knytte lige store relationer og følelser til alle verdens problemer. Nu kendte jeg til Polanskis kvaliteter som filmskaber, før jeg kendte til hans unåder som person, i modsætning til Anne Grethe Bjarup Riis(selvom jeg slet ikke sammenligner hendes personlighed med hvad Polanski har gjort), hvor jeg rent faktisk havde muligheden for at danne mig et indtryk af personen før deres film, så jeg kan ganske enkelt ikke vide hvordan jeg havde reageret i en omvendt situation. Men som jeg skrev ovenfor, så ville det højest sandsynligt ikke rage mig en bjælde hvordan AGBR var som person, hvis hendes film havde den fornødne kvalitet. Jeg kan sagtens adskille de to ting. Jeg håber det gav mening.
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#15 Fredag 10 år siden

Konklusionen, hvis det var det som det var, er vel draget ud fra udtalelserne. Om dit svar gav mening, ja jo måske. Jeg forstod det og gav det mening for dig, er det også det vigtigste? At hendes film (har vist kun set en og har hun lavet to?) er en gang hø er vi enige om og jeg vælger også at tro at det ligger til grund for lysten til et boycot, mere end hendes personlighed. Din sammenligning med udenrigs kontra indenrigs er fin Kruse og jeg har det ofte på samme måde. Om jeg så synes sammenligningen helt passer ind ved jeg ikke helt.
Gravatar

#16 Kruse 10 år siden

Fridag (15) skrev:
Konklusionen, hvis det var det som det var, er vel draget ud fra udtalelserne.


Men jeg mener nu at jeg allerede havde gjort det klart, at det for mig handlede om det filmiske. Følgende udtalelser indikerer i hvert fald dette, men jeg beklager hvis jeg ikke var klar nok i spyttet:

Kruse (3) skrev:
Jeg er også ret enig med dette Filmz mener-indslag.


Kruse (3) skrev:
Men kunsten er nu den samme, uanset hvad instruktøren/skuespilleren/produceren har lavet i sit privatliv.


Kruse (7) skrev:
Jeg har forståelse for at disse ting måske kan være svært at adskille, men jeg har personligt ikke haft problemer med det selv.


Kruse (12) skrev:
Men jeg er rimeligt sikker på, at hvis dette var tilfældet, så ville jeg i hvert fald give hendes film en chance, og hvis jeg kan genkende kvaliteterne, så ville jeg nok også kunne overkomme hendes rædderlige personlighed.


Nu blev Anne Grethe Bjarup Riis bare bragt på banen, og så følte jeg bare at det var passende at kommentere, at selvom jeg ikke kan fordrage hende, så ville jeg selv give hende en chance, hvis hendes film havde topkvaliteter.

Fridag (15) skrev:
Om jeg så synes sammenligningen helt passer ind ved jeg ikke helt.


Det var et udtryk for at jeg har set hende i fuldudblæsning i diverse Go' Morgen/Aften Danmark og lignende, og derfor har et klar indtryk af hendes personlighed. Det er et indtryk der stadigt er friskt og klart. Jeg har faktisk ingen anelse om hvordan Polanski er som person, og det er faktisk nok der en del af problemet ligger. Anne Grethe Bjarup Riis er personliggjort i mit hoved, mens Polanski stort set bare er et navn som hans film er krediteret til. Det er selvfølgelig sat lidt på spidsen.

Og for at skære det helt ud i pap, så er der ingen instruktører som jeg decideret boycotter(det gør jeg heller ikke med AGBR). Men jeg undgår gerne deres film, hvis jeg ikke har noget indtryk af kvalitet i dem.
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#17 gi-jones 10 år siden

Kruse (12) skrev:
Hvis Anne Grethe Bjarup Riis lavede gudsbenådede film, som anmelderne lovpriste til skyerne, så ville dette dilemma i hvert fald blive sat på prøve hos mig. Men jeg er rimeligt sikker på, at hvis dette var tilfældet, så ville jeg i hvert fald give hendes film en chance, og hvis jeg kan genkende kvaliteterne, så ville jeg nok også kunne overkomme hendes rædderlige personlighed.
Men er hendes rådne film ikke netop en del af din vurdering af hende? Jeg er helt sikker på at jeg ville kunne sætte pris på hendes film hvis de var gode, men det faktum at de er ret amatøragtige sammenholdt med at hun prøver at sælge sig selv (godt hjulpet af Grasten) som Danmarks nye store talent, gør mig lidt arrig. Og jeg er jo ellers altid så positiv :-)
Gi' dog pengene til Afrika... De har mere brug for dem.
Gravatar

#18 Nagash 10 år siden

Jeg forstår egentlig ikke, at det er bredt accepteret, at man godt må hade scientology og scientologer, når man ikke må hade fx muslimer eller jøder. Er man så ikke også racist?
Misforstå mig ikke. Jeg synes heller ikke lige, at scientology er noget for mig, men jeg synes da ikke at scientologer er dårlige mennesker? Er Tom Cruise det?
Jeg er selv med en en minoritetsreligion, og ville da egentlig være ked af, at blive kaldt for et dårligt menneske, bare fordi min religion ikke er som andres, og der ikke er mange af os. Nu forholder det sig så heldigvis ikke sådan. Vi får bare lidt hovedrysten af og til, fordi folk mener vi er lidt småtossede.

OT: Så dømmer jeg sgu heller ikke en film på forhånd, fordi en person bag eller i filmen, har en broget baggrund. Det gælder fx også Mel Gibson. Jeg kunne sgu ikke lade være med at grine, da han angiveligt skulle have kaldt en jøde, for en "oven dogder". Jeg har ikke det fjerneste imod jøder, men synes stadig det var et sjovt navn. Jeg kalder sgu også min kæreste for skævøje og drage, fordi hun er koreaner. Intet ondt ment i det. Ellers ville jeg nok også have fundet en anden.
Gravatar

#19 Fredag 10 år siden

Kruse (16) skrev:
Men jeg mener nu at jeg allerede havde gjort det klart, at det for mig handlede om det filmiske.
Det gjorde du også og rigtigt fint og jeg var helt enig med dig. Du forvirrede mig blot da du så skrev dette:
Kruse (12) skrev:
Hvis Anne Grethe Bjarup Riis lavede gudsbenådede film, som anmelderne lovpriste til skyerne, så ville dette dilemma i hvert fald blive sat på prøve hos mig.
Det lød som at hendes person ville sætte dig mere på prøve for ikke at boycutte filmene uanset kvaliteten, modsat andre instruktører, uanset hvad de stod for bag kulissen. Men nu er jeg med og tak for fyldigt svar Kruse.

Og til dette nedenstående, er jeg jo helt med:)
Kruse (16) skrev:
Men jeg undgår gerne deres film, hvis jeg ikke har noget indtryk af kvalitet i dem.
Gravatar

#20 M.L.P.F. 2010 10 år siden

Jeg er imod homoseksuelle-ægteskaber. Og tilbage i de gamle dage var pædofili ikke et problem indtil 1905, altså hvis det ikke var en problem tilbage i tiden, hvorfor skulle det være en problem nu? Og det dér science-religion, jeg troede at der var religions-frihed her i Danmark? Det er heller ikke et problem. For mig vil jeg se filmene uden set hvad.
H.I.F. Brian fra Family Guy..

Skriv ny kommentar: