Der er mange mennesker, der nægter at se Roman Polanskis film, fordi han stadig er på flugt fra en anklage om sex med en mindreårig. I 2007 annoncerede det tyske forsvarsministerium, at filmholdet bag “Operation Valkyrie” ikke ville få adgang til tyske militærinstallationer, eftersom hovedrolleindehaveren, Tom Cruise, var medlem af Scientology, der i Tyskland betegnes som en sekt.

Og endelig har der kørt en boykot imod biografaktuelle “Ender’s Game” på grund af Orson Scott Cards – forfatteren til bogen bag filmen – homofobiske udtalelser og hans arbejde i bestyrelsen for The National Organization for Marriage, som kæmper imod homoseksuelle ægteskaber i USA.

Der er ingen tvivl om, at de tre ovennævnte personer har gjort og sagt moralsk tvivlsomme ting. Men jeg mener, at der heller ikke kan være tvivl om, at alle tre har været med til at producere vellykkede, rørende og vigtige film.

For filmkunst – i ordets bredeste betydning – er noget, som det er meget svært at blive enig om. Forskellige ting tiltaler forskellige mennesker. Vi vil altid skændes om, hvad der er god og dårlig kunst, eller om noget overhovedet kan betragtes som kunst.

Det gøres ikke nemmere af, at mange mener, at det ikke er nok at se på selve værket, men at man også skal se på den person, der lavede det, og på den kontekst, det blev lavet i.

Problemet med at boykotte filmene på grund af skabernes opførsel er, at det basalt set er hyklerisk, hvis man ikke gør det konsekvent. Hvis du ikke ser Polanski-film, så er The Beatles’ album “Let It Be” også forbudt område. Det er produceret af Phil Spector, som er dømt for mord og anklaget for incest.

Hvis du nægtede at se “Operation Valkyrie” på grund af Tom Cruise, så må du også springe tv-serien “Mad Men” over. Elisabeth Moss, der spiller Peggy, er også scientolog.

Og Orson Scott Card er langt fra den eneste, der har problemer med homoseksuelle. Du må smide din “The Usual Suspects”-dvd ud, for Stephen Baldwin er mindst lige så rabiat. Værket skal kunne stå alene. Hvis det til gengæld er noget lort, så er du fuldt berettiget til at hade det.

Hvad mener du?



Vis kommentarer (63)
Gravatar

#21 nakalay 11 år siden

Det er sjovt, at Woody Allen ikke er nævnt; her er en instruktør, hvis synder efter sigende skulle måle sig med fx Polanskis, men hvis karriere tilsyneladende er blevet fuldstændig skånet for nogen konsekvenser.
We've got chicken tonight. Strangest damn things. They're man made.
Gravatar

#22 Slettet Bruger [1789168300] 11 år siden

For mit vedkommende, er der ikke ligefrem et let svar på problematikken, hvis man altså synes, at der er et problem.

Der har jo været masser af tvivlsomme personer igennem filmens historie, Chaplin blev gift med en 16-årig, Errol Flynn fjollede rundt med superunge piger, Paul Reubens har været involveret i noget med børneporno og det er ikke så længe siden, jeg hørte noget om, at der er dukket anklager op omkring misbrug af børnestjerner i Hollywood igennem 80'erne.

Det korte af det lange er nok, at uanset hvor man prikker i overfladen, vil der dukke noget grimt op og det er ligegyldigt om det er i Hollywood eller ganske almindelige jobs, som vi andre har - der findes den slags grimme ting overalt og det er helt umuligt at undgå, med mindre man helt undgår at omgås og have interaktion med andre mennesker. Det er bare ikke sikkert, at man opdager det.

Det er nok også begrænset hvor mange mennesker på filmz, der kan 100% oprigtigt sige, at de ikke har noget gemt i bagagen, som de helst ikke vil dele med andre, selvom det måske ikke er så slemt som ovenstående.
Gravatar

#23 Goon 11 år siden

For mig er det 100% ligegyldigt, hvad skuespilleren eller instruktøren laver i sin fritid. Værket må stå for sig selv. Jeg bedømmer resultatet af hans job. Ikke resultatet af arv og miljø. I vil sikkert også helst bedømmes på det reelle arbejde på jobbet end chefens holdning til jeres seksualitet, politiske holdninger eller tøjvalg. Politikere har et ansvar, men at en person er offentlig, bevirker ikke automatisk at de skal holde sig indenfor nogle sociale spilleregler vedtaget af pøblen. Det er en forældet tankegang.
Hvorfor står der i artiklen at ""Der er ingen tvivl om, at de tre ovennævnte personer har gjort og sagt moralsk tvivlsomme ting.". På nær Polanski (der tydeligvis har brudt en demokratisk vedtaget lov) er det vel ikke andet end tvivl om at hvad Cruise og Cards gør er moralsk forkert.
Gravatar

#24 Kruse 11 år siden

gi-jones (17) skrev:
Men er hendes rådne film ikke netop en del af din vurdering af hende?


Jo, det er jo et ekstra lag der er kommet på sidenhen :)
"Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye."
Gravatar

#25 davenport 11 år siden

Det er nok også begrænset hvor mange mennesker på filmz, der kan 100% oprigtigt sige, at de ikke har noget gemt i bagagen, som de helst ikke vil dele med andre, selvom det måske ikke er så slemt som ovenstående.


Det er mig der er Pølle-mis...
Min fars fætter, har bare mødt John Williams! Æh, Bæh!!
Gravatar

#26 Highland Park 11 år siden

My-Little-Pony-Fan-2010 (20) skrev:
Og tilbage i de gamle dage var pædofili ikke et problem indtil 1905...
Jaså? Hvad skete der da i 1905?
... as surely as there's a mouse behind your ear.
Gravatar

#27 Slettet Bruger [1789168300] 11 år siden

Highland Park (26) skrev:
Jaså? Hvad skete der da i 1905?


Min første tanke var den seksuelle lavalder og den blev ændret fra 12 til 16 år i 1930, i følge Wiki.

Min næste tanke var ægteskab, men kongebrev har eksisteret siden 1600-tallet, hvor lavalderen åbenbart var 16 år.

Så måske var det fordi Sinn Féin blev grundlangt, at pædofili blev et problem.....?
Gravatar

#28 Highland Park 11 år siden

Bruno (27) skrev:
Så måske var det fordi Sinn Féin blev grundlangt, at pædofili blev et problem.....?
Hmm... det kaster lys over betydningen af deres slogan "Building an Ireland of Equals".
... as surely as there's a mouse behind your ear.
Gravatar

#29 the_paki_don 11 år siden

Enig!

Det er derfor, at jeg stadigvæk ser Paul Greengrass' film.
Gravatar

#30 Gasivodo 11 år siden

Jeg var pædo som 16årig, undskyld 14årige Ditte:-(
"..are there any women here today?.."

'Life of Brian'(1979) = fra dengang, man GODT måtte... :-(

Skriv ny kommentar: