Ender’s Game
Udgivet 27. nov 2013 | Af: paideia | Set i biografen
Science fiction har en lang, men ujævn historie på film. Siden Georges Méliès’ “Rejsen til Månen” fra 1902 har genren både begejstret, inspireret og ramt helt ved siden af. Efter en længere periode, hvor fantasyfilmen har domineret, er sci-fi kommet på mode igen. Hollywood-studierne har her kastet sig over en sci-fi-klassiker i håb om at komme først med den nye store franchise. Denne gang er det Orson Scott Cards serie om Ender Wiggin, der har leveret forlægget til det måske næste store Hollywood-hit.
Hovedpersonen Ender Wiggin går på en skole for unge genier, hvor alle drømmer om at blive udtaget til Battle School, som skal træne officererne til den forestående krig. Ender følges nøje af lederen af Battle School, spillet af Harrison Ford, der ser et enormt potentiale i ham. De værdier, som dette samfund værdsætter, er strategisk tænkning, kynisme og viljen til at gøre næsten alt for at opnå sine mål. Da Ender demonstrerer dem i overflod, ender han til sidst med at blive sat i spidsen for krigsindsatsen. Med sin brug af, hvad der reelt set er børnesoldater, tvinger filmen os til at konfrontere problemerne ved indoktrinering og propaganda, selv når de anvendes som middel imod en tilsyneladende entydigt ond fjende.
Børneskuespillere kan meget nemt falde igennem, når de ikke bare skal være nuttede, men de gør det alle imponerende godt i “Ender’s Game”. Asa Butterfield som Ender har en stor opgave med den altoverskyggende hovedrolle, men den løses til et 12-tal. Den eneste svaghed i filmen er, at jeg undertiden havde svært ved at knytte mig følelsesmæssigt til Ender, men jeg tror, det var et bevidst valg fra instruktørens side. Den mangel på indlevelse oplevede jeg også i filmens sidste tredjedel, hvor mange scener består af videotransmissioner eller holografiske projektioner. Her savnede jeg noget mere menneskeligt og ægte. Når filmen trods disse mangler lykkes, så er det ofte komponisten Steve Jablonskys fortjeneste. Hans musik tilfører patos og indblik i karakterernes indre verden.
“Ender’s Game” er et godt bud på en science fiction-film, som kan tiltale et bredt publikum. Selvom filmen opleves fra børnenes vinkel, så taler den tydeligt voksent. Gode skuespillere i de centrale roller giver den fornødne indlevelse til at forløse den forholdsvis tunge historie. Hvor er det rart, at der laves blockbusterfilm for voksne som mig igen. At det så oven i købet er en forholdsvis dyb og tankevækkende science fiction-fabel om krigens væsen, og hvad den gør ved os, er kun en kærkommen bonus. Jeg løser gladeligt billet til flere film i denne franchise.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet