Af: Mikkel Abel | Udgivet: 2015-01-12

Kalenderen skriver januar 2015, et nyt år kan begynde. Det betyder, at hundredvis af film vil skylle ind over os de næste 365 dage. 2014 viste sig, som et år præget af høj kvalitet, og det tegner til, at de danske biografer får endnu mere travlt i år, hvor mange store film er i vente. Her er fem film, du bør glæde dig til i januar.

5. Unbroken

Angelina Jolies krigsfilm nærmest skriger efter at vinde en Oscar. Historien, baseret på ægte hændelser (selvfølgelig), lyder: ’En olympisk atlet kæmper under anden verdenskrig, styrter ned i havet og overlever 47 dage strandet på åben hav. Tages til fange af japanerne og kæmper for at overleve mod alle odds.' En film, lige efter den amerikanske ånd. Man kan frygte, at filmen vil blive en anelse for sentimental og lidt for fyldt med amerikansk patriotisme, men dens storslåethed kan også blive en styrke. Coen-brødrene har været inde over manuskriptet og det britiske stjerneskud, Jack O’Connell, kan ses i hovedrollen, hvilket bestemt bør være et plus.4. American Sniper

Clint Eastwood sidder endnu engang i instruktørstolen og virker til at være tilbage i topform. Efter middelmådige film som biografifilmene “Jersey Boys” og “J. Edgar”, så kaster han sig nu over en skildring af en amerikansk snigskytte, der må kæmpe med de mentale ar, som en krig bringer. “American Sniper” stod for en af sidste års allerbedste trailers, der indikerer, at der i den grad er lagt op til enorm spænding, hvor moralske og etiske valg står til diskussion.3. The Imitation Game

Forestil dig noget a la “Et smukt sind” bare minus det skizofrene, så er vi henne i den boldgade, hvor “The Imitation Game” befinder sig. Her er der også et matematisk, introvert geni og (nazi)koder, der skal løses. Benedict Cumberbatch, som efterhånden er alle vegne, ses i rollen som geniet Alan Turing, der må bryde tyskernes enigmakode. En umulig opgave, der for evigt ændrede verden.2. Foxcatcher

Mange komedieskuespillere forsøger sig ofte med at slå igennem i mere dramatiske roller, for på den måde blive taget mere seriøst som skuespiller. Nu kommer en af de helt store sats, hvor gummiansigtet Steve Carell giver den alt, hvad han har, som den forskruede rigmand John du Pont. Carell er nærmest uigenkendelig bag sin protesenæse og makeup, men her er ikke noget at grine af. Tværtimod, så er “Foxcatcher” en dyster og mørk fortælling om samarbejdet mellem rigmanden du Pont og de to olympiske brydere Dave og Mark Schultz. Et samarbejde, som ender grueligt galt.1. Birdman

Hvis “American Sniper” havde en af sidste års bedste trailers, så havde “Birdman “årets bedste. Filmen har allerede domineret på filmfestivaler verden rundt og med god grund. I en slags metarolle gør Michael Keaton kæmpe comeback i rollen som falleret superstjerne, der søger fordums storhedstid. “Birdman” leger med virkelighed kontra fiktion og med manuskript samt instruktion af den mexicanske superinstruktør, Alejandro González Iñárritu, kan det næppe gå galt. Nå ja, branchens måske mest eftertragtede fotograf, Emmanuel Lubezki, har stået for billedsiden så forvent du bare long takes til den store guldmedalje.


Gravatar

#1 Kviesgaard 9 år siden

Personligt er det Birdman, som jeg ser frem til. Er rigtig spændt på filmen, og så har jeg vel et eller andet sted et blødt punkt for Michael Keaton. For mig er han altså Batman på det store lærred, hvilket også giver Birdman et ekstra lag.
Den Jyske Marvel-fan. Oh Yeah
Gravatar

#2 SublimeKen 9 år siden

Har set dem alle, det er helt klart Birdman der er den bedste af de fem, håber virkelig Michael Keaton vinder en Oscar for den pragtfulde præstation!

Foxcatcher er bare en run of the mill Oscar bait film, som da har fantastiske præstationer, men som også bare falder ind under de typiske Oscar bait film som hvert år bliver nomineret og rost af kritikkerne, men ikke decideret er mindeværdig nok til at blive husket om et par år, den skiller sig ikke rigtig ud fra nogen af de andre Oscar bait film fra de forrige år og jeg føler jeg har set det hele før.

Det eneste der er mindeværdigt er Steve Carrell's transformation, for han spiller godt og er ugenkendelig. Desværre hverken ligner han eller lyder som den rigtige John du Pont, faktisk var jeg overrasket over hvor langt han er fra den rigtige John du Pont og undrede mig over hvorfor de castede Carrell som ham!
Gravatar

#3 Likvidatoren 9 år siden

Leviathan?
Gravatar

#4 Valoel 9 år siden

The Imitation Game 9/10: Klart den bedste af de nævnte film

American Sniper 7/10: Ikke så god som den er hypet til, men stadig en rigtig fin film

Unbroken 7/10: En god film, men jeg følte at den manglede lidt for at løfte den helt op i toppen. Efter min mening var den kun marginalt bedre end Fury.

Birdman: 6/10: Dette var 2014's artsy fartsy film, desværre fangede den slet ikke mig - den var alt for prætentiøs. Keaton fortjente dog sin Golden Globe for rollen.

Foxcatcher 6/10: Var ret skuffet over denne film, javist så var rollen noget atypisk for Carrell og han gjorde det godt - men filmen var langtrukken og kedelig.
Gravatar

#5 Valoel 9 år siden

Hvad med Whiplash,Still Alice og The Theory of Everything ? De er alle ret fantastiske... men ved ikke om de kommer i Januar.
Gravatar

#6 Mikkel Abel 9 år siden

Valoel (5) skrev:
Hvad med Whiplash,Still Alice og The Theory of Everything ?


Ikke januar-premierer..
I saved Latin. What did you ever do?

Skriv ny kommentar: