Unbroken
Udgivet 8. jan 2015 | Af: paideia | Set i biografen
Filmmediet er eminent indrettet til at skabe en følelsesmæssig forbindelse med den historie, der bliver fortalt. Det er et medie, der både kan få os til at tude som et lille barn eller skræmme os fra sans og samling. Det, der adskiller de gode, mindeværdige film fra de mere skabelonagtige, er historien. Hvis den kan engagere og har noget at give ved gensyn. “Unbroken” har en fantastisk historie. Men det er, som om den ikke er klar over det.
Men der går mindst en halv time, før de overhovedet ender i redningsbåden. Først skal vi have et langt og sentimentalt flashback til Louis’ problematiske barndom, hvor den stakkels immigrantdreng skal lære at tro på sig selv. Det kammer helt over i kliché, da vi får den obligatoriske scene, hvor knægten løber ud af landevejen, hvorefter der skiftes til en ældre version af ham i samme situation. Det gøres kun værre af, at skuespillet i denne del af filmen også markant halter i forhold til resten. Klichéen dukker op igen til allersidst, hvor vi selvfølgelig skal have et efterskrift med, hvad der siden skete de centrale personer.
Her hjælpes historien af den visuelle stil. Fotografen Roger Deakins, der tilsyneladende er udlånt fra Coen-brødrene, som også har skrevet manuskriptet (hvilket de dog ikke bør prale med), beviser endnu engang sin sans for billeder ved at iscenesætte opgøret mod en solnedgang, så det mættede og stadigt svindende lys giver et næsten mytisk præg til scenen. Scenerne fra bombeflyet er også eksemplariske med en stadig vekslen mellem det klaustrofobiske indeni og det panoramiske udenfor, det smukke og fredfyldte før og efter slaget og den hektiske vold under det. Her går alt op i en højere enhed og skuespillerne slipper for at skulle eksponere plot og kan bare være i scenerne.
“Unbroken” er en god og ganske rørende krigsfilm, der desværre bruger alt for meget energi på unødvendige elementer. Lidt for ofte vælges de nemme og velprøvede løsninger. Det er så meget desto større en synd, når de involverede kræfter er så talentfulde, som de er. Den endelige dom lyder, at det ikke er en dårlig film, bare ikke så god, som den burde og kunne være.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet