På trods af, at downloading af film fra sites som iTunes og Movielink er i stigning, skal man lede længe efter klassikere som “Citizen Kane”, “The Godfather” og “Star Wars”.

Ud af de 25 mest succesfulde film nogensinde er kun fem tilgængelige i digital form. Og det på trods af, at Apples iTunes-butik sælger eller udlejer mere end 50.000 film om dagen. Film som “Dommedag nu”, “Double Indemnity”, “It’s a Wonderful Life”, “La Dolce Vita” og “Rumrejsen år 2001” er dog ikke at finde iblandt dem.

Det er tilsyneladende ikke fordi, at interessen ikke er der. Titler som “Casablanca” og “Blade Runner” er på iTunes’ top 100 over film-downloads. Men ifølge studierne skyldes manglen på klassikere, at deres digitale rettigheder endnu ikke er blevet afklaret.

Samtidig forsøger studierne at få det maksimale ud af de fysiske formater, hvilket betyder, at mange film, der endnu ikke er blevet udgivet på Blu-ray, sandsynligvis ikke vil kunne findes online i den nærmeste fremtid. Disse tæller bl.a. “The Godfather”-trilogien, de fleste klassiske Disney-film og MGM’s ældre “James Bond”-titler.

Spørgsmålet er dog, om filmselskaberne ikke skyder sig selv i foden. Som Jim Flynn fra download-sitet iArthouse, der specialiserer sig i indie- og udenlandske film, bemærker, kan man rent faktisk finde filmene på nettet : Piraterne har generelt eksklusive download-rettigheder… disse film er tilgængelige på nettet – bare ikke i lovlige kopier.”Vis kommentarer (9)
Gravatar

#1 mr gaijin 14 år siden

Det amerikanske kulturministerium burde give Hollywood en pose penge og smække alle film over 50 år ud på nettet gratis. Men USA er åbenbart så forgældet, at det næppe bliver aktuelt nogensinde.

Ikke at vi er et hak bedre i DK. Hvor bliver alle de lækre udgaver af Dreyers mesterværker af?
Happiness is not always the best way to be happy.
Gravatar

#2 Benway 14 år siden

Helt enig. Bizart at man har lavet en kulturkanon herhjemme, men at f.eks. Dreyers film ikke er udgivet på dvd. Hvad skal man bruge en liste over mesterlige film til, hvis man alligevel ikke kan se dem?
"Here I was born, and there I died. It was only a moment for you; you took no notice."
Gravatar

#3 filmz-Bruce 14 år siden

Piraterne har generelt eksklusive download-rettigheder... disse film er tilgængelige på nettet - bare ikke i lovlige kopier.

Men kriminalitet er og bliver næppe metoden, som bedst retfærdiggører modstand mod ... noget som helst. At filmene findes i ulovlig digital kvalitet, er jo i sig selv ikke det ultimative incitament til at digitalisere og lægge til download. Personligt forstår jeg da udmærket, at man først vil have film ud i HD på et fysisk format, eftersom det sikkert bliver svært at gensælge "guldjuvelerne" efter 1080p æraen på noget fysisk medie.

Derudover er der jo public domain og mange gamle film ligger jo netop gratis til download på nettet, blot er de ikke i særlig god kvalitet, ikke restaurerede. Men det tager tid og koster penge at restaurere en film og der skal prioriteres. Kan man nøjes med en gammel public domain kopi eller et par generationers tidligere udgivelse af f.eks. Casablanca, så "gratiser" skidtet, men jeg forstår godt, at den sublime kvalitet man nu ser Casablanca, 2001 og Double Indemnity i, skal koste penge. Hvorvidt det er rettigheder som afholder filmene fra at komme til digital download ... tja, det kan godt være, eftersom det ikke er en sjældenhed, at der kan være tale om rettighedsforvirring omkring gamle titler.

Men ja, det er skuffende, at Dreyer og resten af "kanonen", ikke er blevet restaureret og udgivet i en sublim boks, men desværre er ikke overraskende.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#4 _VeNtUrAx_ 14 år siden

Men kriminalitet er og bliver næppe metoden, som bedst retfærdiggører modstand mod ... noget som helst. At filmene findes i ulovlig digital kvalitet, er jo i sig selv ikke det ultimative incitament til at digitalisere og lægge til download.


Jeg er for saa vidt enig, men jeg vil paa den anden side sige, at piratkopieringen har tvunget filmbranchen til at taenke i andre baner, hvilket nu er resulteret i diverse on-demand tjenester, hvilket jeg er stor tilhaenger af.

Som det er nu, saa kan jeg naa at hente en film fra nettet + undertekster hurtigere end den tid det tager at koere ned i blockbuster. Syntes blot kvaliteten er for daarlig til at det er noget man gider.
- You knew Jesus?
- Knew him? Shit... Nigga owes me twelve bucks.
Gravatar

#5 Takfornu 14 år siden

Bare vent og se når vi bliver fuldt ud digitale i 2009/2010, så bliver begynder film og Tv at blive distribueret på en helt anden måde end vi er vant til.

Jeg har en veninde som pt. laver tests i Sverige på dette område, og udfra hvad hun siger så er der meget nye tider på vej. On Demand bliver mere udbredt, Lyd og billede kvalitet bliver væsenligt bedre end vi har set tidligere.

Et af de problemer hun snakker om er ikke kun rettigheder globalt for en film eller Tv-serie, er ligeså meget det net som det sendes ud gennem er simpelthen for gammelt og meget følsomt overfor tabning.

Hun snakker også om censur. Når film bliver distribueret til så mange lande med så forskellige regler er der også problemer, ligesom ikke alle selskaber har samarbejde med de samme i alle lande.

Så skal man tro hende er det et meget større regnestykke end bare lige at WB giver lov til at downloade "Bullit",
A Life Lived in Fear - Is a Life Half Lived !
Gravatar

#6 mr gaijin 14 år siden

Mens danske distributører sipper kaffe blandt papirbunkerne, er der tilsyneladende gang i briterne.

Der er lige kommet en ny udgave af Dreyers Vampyr:
http://www.play.com/DVD/DVD/4-/5675143/Vampyr-The-...

Jeg faldt specielt over denne feature:
Full-length audio commentary featuring Oscar-winning director Guillermo del Toro talking about one of his favourite films

Must have!
Happiness is not always the best way to be happy.
Gravatar

#7 filmz-Bruce 14 år siden

#6 Bæveren har en sammenligning. Der er iøvrigt en stor artikel i Sight & Sound om Vampyr denne gang og den nyfundne fulde kopi af Metropolis.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#8 mr gaijin 14 år siden

"This is not a scholarly dissertation, this is the equivalent of inviting a fat Mexican to your house and you feed him, and then you have to listen to him for a, mercifully, short time... then disagree, agree, insult, or share any of my opinions."


:)
Happiness is not always the best way to be happy.
Gravatar

#9 Benway 14 år siden

Jeg har selv Criterion-udgivelsen og jeg kan i hvert fald sige, at det Tony Rayns kommentarspor, som er på begge udgaver er fuldstændig fremragende. Et af de bedste og mest informative jeg nogensinde har hørt. Ikke mindst for Dreyer-affectionados.

#8 LOL
"Here I was born, and there I died. It was only a moment for you; you took no notice."

Skriv ny kommentar: