Det er blevet normen, at mange succesfulde film får 2’ere – og hvis 2’eren klarer sig godt, er der en god sandsynlighed for, at det bliver til en hel franchise – som filmselskaberne ofte presser, indtil citronen er tør som sandkage, og publikum bliver trætte af at se de samme figurer i stadig mindre opfindsomme film.
I år bliver citronen dog for alvor presset, idet 2011 sætter rekord med ikke mindre end 27 sequels. Det er det højeste antal, der er målt i filmhistorien. Den tidligere rekord var i 2003, hvor 24 efterfølgere ramte biograferne.
I år vil man bl.a. kunne opleves sequels som “Transformers: Dark of the Moon”, “Scream 4”, “Pirates of the Caribbean: I ukendt farvand”, “Fast Five” og “Final Destination 5” – for blot at nævne et lille udpluk.
Læs også Filmz-artiklen: De største sequels i 2011.
Det er dog næppe overraskende, at filmselskaberne vælger at satse på allerede etablerede succeser frem for originale værker. I løbet af de sidste 10 år var otte ud af de 10 mest indbringende film således sequels. I 2010 talte de fem mest omsættende film tre franchise-titler: “Toy Story 3”, “Harry Potter og dødsregalierne: Del I” og “Shrek Den Lykkelige” (de to originale værker var “Alice i Eventyrland” og “Inception”).
Hvad foretrækker du? Originale film eller sequels til etablerede succeser? Klik på ‘Kommentarer’ herunder for at diskutere i forummet.
#11 X&O 13 år siden
Ser man i forhold til Spielberg, er det måske ikke altid lige godt. Men ser man i forhold til udbuddet af film i det hele taget, vil jeg mene at Spielberg ikke har lavet en brøler siden 1941.
#12 Djibyman 13 år siden
Jo, for i den gamle historie er Alice kun 7 år, og i den nye er hun nu blevet voksen og kan intet huske om det "Wonderland" hun vender tilbage til, så han har lavet sit eget lille twist på historien i stedet for at bare lave en genindspilning, og det gør den original;-)
#13 Hr. Nielsen 13 år siden
#14 mr gaijin 13 år siden
En film kan også sagtens være en sequel og bringe friske ideer og visioner til filmmediet.
Der er måske et lidt større sammenfald mellem sequels og klicheer/stereotyper, end det er tilfældet med originale film. Ofte er sequel-filosofien blot at give publikum mere af det samme.
Jeg forventer meget få nye elementer til udforskningen af potentialet for audiovisuel historiefortælling i film som "Transformers: Dark of the Moon", "Scream 4", "Pirates of the Caribbean: I ukendt farvand", "Fast Five" og "Final Destination 5".
Men "Casino Royale", "Aliens", "The Dark Knight", "Godfather 2", "Kill Bill: Vol. 2", "Star Wars - Empire Strikes Back", "X-Men 2", flere "Harry Potter"-sequels, "Bride of Frankenstein" og andre film har bevist for mig, at en fortsættelse potentielt kan bringe mindst lige så mange originale ideer som den film, den bygger videre på.
#15 Babo Rises 13 år siden
#16 Bruce 13 år siden
#17 wimmie 13 år siden
Det er med sequels som med mange andre film: enten er de gode eller også er de totalt unødvendige - mange film har haft bedre af at stå alene mens der naturligvis findes rigtig fede sequels.
Jeg ser frem til et par stykker af dem der udkommer i år mens jeg nok vil springe fint hen over visse andre ;)
#18 XuN 13 år siden
Men synes at flere sequels har været ret gode, så er da forventningsfuld til nogle af de lovede
#19 filmz-loke76 13 år siden
Ja det er jo ikke fordi man har så mange andre muligheder.. Ser lidt samme tendens i musik indutrien hvor der satses mere på Hannah Montana, Spears og Ga Ga typer end på noget originalt.
#20 Sevuz 13 år siden
Men som #17 skriver, så er det også noget at gøre med at de kan være unødvendige sequels.
Jeg ser inete galt i sequels, de skal bare være gode sequels.
Synes jeg har set MANGE sequels der bare virke billige med talentløs skuespil ('Jurassic park the lost world'). De har noget godt men det lykkes dem på magisk vis at Fuck det op :/