Firewall
Udgivet 21. apr 2006 | Af: filmz-Flaming Homer | Set i biografen
Selvom banden ved hjælp af overvågningen ved så godt som alt om familien, lige fra børnenes allergier til familiens daglige rutiner, er det tilsyneladende gået dem forbi, at banken, hvor Jack arbejder, står overfor en større fusion, hvilket betyder at Jack ikke længere har adgang til bankkundernes kontodatabase. Kidnapningen bliver nu en mere langsigtet affære.
Harrison Ford har formentlig været den primære årsag til at filmen “Firewall” overhovedet blev til, og Ford kender den slags film indgående og mestrer denne type roller helt ud til fingerspidserne. Han har spillet dem et utal af gange før. Hvad enten det var som præsidenten, der skulle redde landet, sin familie – og ikke mindst sit fly – i “Air Force One”, eller FBI-agenten Jack Ryan, der – sjovt nok – skal beskytte sit land og familie mod fæle IRA-håndlangere i “Patrioternes spil”. Og selvom Ford i “Firewall” mod sin type skal være en lidt nørdet IT-bankmand, går der nu ikke længe før han falder tilbage i en rolle, hvor vi kan genkende ham med dramatiske forsøg på at redde familien med snilde og en god portion vold. Paul Bettany spiller lederen af banden, den ondsindede Cox, med en elegant og intelligent kynisme, som dog er set før og hurtigt bliver uinteressant. Også Virginia Madsen synes her som Jacks kone at holde frikvarter efter sin langt mere interessante indsats i “Sideways” sidste år.
Instruktøren Richard Loncraine, som stod bag den vellykkede “Richard III” med Ian McKellan i hovedrollen, følger pligtskyldigt thrillerens konventioner, mens han desperat prøver at holde tempoet oppe og spændingen ved lige. Men med kun få finter i højrebenet resulterer det hele i stedet i en ujævn fortælleoplevelse, som aldrig rigtig fænger. Manuskriptets groteske rovdrift på tilfældighedernes spil er den glade folkekomedie. Flere absurde plotelementer (det er aldrig en god ide når man kidnapper en familie også at medbringe familiehunden) gør filmen til en rent ud sagt ufrivilligt komisk affære. Skrællet for binære koder, virtuelle penge og anden elektronisk lir – iPods mig her og Dell-fladskærme mig der – er “Firewall” blot endnu en regulær thriller i rækken, der hverken gør fra eller til for en genre, der har prøvet lidt af hvert.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet