Ringenes herre: De to tårne - Special Extended DVD Edition

InstruktionPeter Jackson

MedvirkendeJonathon Trent, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Antonio Galves, Ian McKellen, Christopher Lee, Elijah Wood, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen, Liv Tyler, John Rhys-Davies, Bernard Hill, Miranda Otto, David Wenham, Hugo Weaving

Længde214 min

GenreAdventure, Adventure, Fantasy, Fantasy

IMDbVis på IMDb


Anmeldelse

Ringenes Herre: De To Tårne Special Extended DVD Edition

6 6
Med sin forlængede udgave af “Eventyret om Ringen” gav Peter Jackson sidste år fans af “Ringenes Herre” filmene muligheden for at dykke endnu dybere ned i Tolkiens komplekse eventyrunivers. Handlingen virkede mere formfuldendt, og de to skiver med ekstramateriale hævede standarden for såvel omfanget som kvaliteten af special editions på DVD. Bedst af alt var imidlertid, at der ifølge Jackson ville blive lavet lignende udgaver af de to andre film i sagaen, og siddende med den spritnye 4-disc udgave af “De To Tårne” er der ingen tvivl om, at den lille New Zealænder har holdt sit løfte.
Med mere end 43 minutters nyt materiale repræsenterer det lange cut af “De To Tårne” en anderledes men også bedre film end den vi så i biograferne. Narrativet flyder i kraft af de tilføjede scener væsentligt bedre og de mange detaljer, som har fundet vej tilbage i historien, gør specialudgaven til en mere organisk fortsættelse af “Eventyret om Ringen”. Som det var tilfældet med den første Extended Edition går meget af tiden med at uddybe de repsektive karakterer yderligere, og takket være den mere nuancerede personskildring oplever vi også at filmen langsomt tilføres en højere grad af intimitet – et element jeg savnede meget i den oprindelige version. Rent teknisk er det fuldstændigt umuligt at se overgangen mellem nyt og gammelt, og kun enkelte steder har Weta ændret lidt i lyddesignet for at sikre en optimal integrering. Dertil kommer endnu en række nye kompositioner af Howard Shore, der ud over at byde på andre facetter af de velkendte temaer også giver en musikalsk forsmag på den tredje film.

Et af de største problemer ved “De To Tårne” lå i, at der simpelthen ikke var tid nok til rigtigt at introducere alle de nye hovedpersoner. Specielt karakteriseringen af Faramir skabte kontroverser, idet den for det første lå relativt langt fra det litterære forbillede og for det andet fordi at han kun dukkede op i en en række kortere scener hen imod slutningen af filmen. Dette har Jackson naturligvis været bevidst om, og selvom at instruktørens fortolkning af Faramir stadig er anderledes end karakteren som Tolkien skabte, får vi et meget bedre indtryk af krigeren, der har skabet fuld af følelsesmæssige skeletter. Han er blevet svigtet af sin far og i en af de bedste tilføjelser til specialudgaven, oplever vi i et langt flashback hvordan Denethor nedgør ham foran Boromir og det halve af Gondors hær. Ud over at vi får en tidlig introduktion til den senere så centrale Denethor, etableres der en meget klarere motivation for Faramirs ønske om pludseligt at ville hjælpe Frodo. Faramirs exit fra filmen er ligeledes ændret en del, og vi får langt om længe hans mere sympatiske side at se.

Merry og Pippins møde med Enten Treebeard var den af de tre primære handlingstråde som blev udforsket mindst i “De To Tårne”. Ifølge Tolkien selv lå Treebeard meget tæt på hans hjerte, og symboliserede frygten for at industrialiseringen af verden på et eller andet tidspunkt fuldstændigt ville udrydde vores natur. Karakteren er en essentiel del af Midgård, og det at vi nu får meget mere at se til ham fremmer ikke alene narrativet, men også det tematiske indhold. Selvom at Treebeard måske ikke er verdens bedste lyriker, er hans nye scener underholdende og der er et velfungerende, humoristisk sammenspil mellem ham, Merry og Pippin, der kun blev antydet i den korte version. Sekvensen hvor hobitterne drikker den magiske Ent-draught drik er lige så sjov som håbet, og mon ikke at endnu en running gag er født.

Uden at bruge voldsomt meget tid på de resterende karakterer skal det naturligvis påpeges, at det ikke kun er ovennævnte personer som har nydt godt af den forlængede spilletid. Alle større roller afspejler mere komplekse emotioner, og vi ser nye karaktertræk, som i sidste ende er med til at binde de to første film meget tættere sammen. Vores kendskab til Aragorns baggrund udvides kraftigt, og der er flere udmærkede scener mellem ham og Eowyn. Hendes forelskelse virker nu lidt mere plausibel. Den storslåede begravelse af Theodens søn giver endvidere Bernard Hill en fantastisk mulighed for at videreudvikle sit allerede kraftfulde portræt af Rohans konge. Hvad angår Gollum, Frodo og Sam forstærkes båndet mellem den nuværende og tidligere ringbærer og vi får endda en ny, kort skizofræni-scene i starten, hvor Smeagol skinner igennem. Sidst men ikke mindst er der nogle fede sekvenser med Saruman, der bl.a. giver sine orker ordrer på at fælde Fangorn Forrest – rookie mistake.

Når det er så fedt at se “Extended Edition” udgaverne skyldes det langt hen ad vejen, at der er nye vignetter i begge historier, som udelukkende taler til hinanden på baggrund af de forlængede film. Et godt eksempel er afskedscenen i “Eventyret om Ringen”, der finder sted lige inden heltene forlader Rivendell. Arwen er synligt bedrøvet men vi ved ikke hvorfor førend vi ser “De To Tårne”, der nu indeholder optakten til selvsamme scene. Temaerne følges helt til dørs og der opstår en ny dimension skabt af de subplots som vi ikke før har vidst eksisterede. Den melankolske stemning i filmen er ikke blevet mindre, snarere tværtimod, og kernen i historien er stadig tro mod den, der blev fortalt i første omgang. Det paradoksale er at selvom filmen faktisk er næsten en tredjedel længere føles den kortere end før på grund af at historien er mere involverende. Det her er derfor heller ikke kun en DVD for hardcore fans af Jacksons filmatisering men også for almindeligt dødelige filmentusiaster.
VideoLad det være sagt med det samme – billedkvaliteten på “De To Tårne” er fantastisk. Jeg har ikke oplevet film-til-DVD overførsler der har kunnet matche det her, og i modsætning til “Attack of the Clones” er der her tale om et rigtigt filmisk præg fremfor et klinisk, digitalt look. Skarpheden er i top med undtagelse af enkelte scener, der udviser lidt blødere kanter, hvilket skyldes den colorgrading-teknik som benyttes i postproduktionen. Farverne er bevidst matte og hele det jordfarvede spektrum understreger en gennemgående melankoli og ikke mindst et vellykket forsøg på realisme. Filmen er igen blevet delt over to skiver, hvorved der overhovedet ikke opstår problemer med komprimeringsfejl eller lignende. Billedet er naturligvis i anamorphic widescreen og har en flot, høj bitrate.
AudioSom med billedet er lyden på denne DVD ligeledes af allerhøjeste kvalitet, og det gælder både for Dolby Digital EX og DTS ES sporet. Personligt hælder jeg imidlertid mest til DTS lyden idet spredningen på kanalerne her er lidt bedre og mindre anstrengt i forhold til Dolby-sporet. Howard Shores musik fylder konstant rummet ud og virker til tider som om den bliver opført midt i ens stue. Lige meget hvilket soundtrack der så i sidste ende vælges venter der en sonisk oplevelse af de sjældne med konstant aktivitet i samtlige højtalere. Endvidere lader der denne gang ikke til at være problemer med pitch-shifts på lydsporene, hvilket desværre hæmmede “Eventyret om Ringen” DVD’en ret kraftigt. I direkte sammenligning med den amerikanske region 1 udgave er lydstyrken dog stadig mixet væsentlig lavere.
EkstramaterialeKvaliteten af det meget omfattende ekstramatriale er utrolig høj på disse DVD’er. Sammenligner man med “Eventyret om Ringen” er tonen lidt mere alvorlig i interviewene og man får ikke helt den samme følelse af “kammeratskab”, som man gjorde ved at se den første special edition. Det her har klart været den hårdeste og mest frustrerende af de tre filmatiseringer og det skinner klart igennem. Dokumentarprogrammer er altid mere interessante når vi også får lov at høre om de mest problematiske momenter – og dem er der et par af her.

På disc 1 og 2 finder vi igen fire kommentarspor, der alle er fyldt til randen med diskussioner omkring alt fra våben og filmoptagelser til struktureringen af historien. På det første spor fortæller Jackson, Walsh og Boyens om deres kamp for at forvandle bog nummer to til en god film, og de kommer også ind på nogle af de mere kontroversielle ændringer, som har stødt tilhængere af bøgerne. Alt sammen fortælles det med en god portion humor og det her er det bedste af de fire kommentarspor. Spor to er forbeholdt designerne med den pudsige Richard Taylor i spidsen og giver et fascinerende indblik i hvordan kulisser og rustninger er blevet tegnet og kreeret helt fra bunden af. Umiddelbart det mest tørre lydspor.

Kommentarspor nummer tre fokuserer på selve produktionen og inkluderer blandt andet kameramanden, special effects folkene og miniature holdet, der alle sammen fortæller om de forskellige udfordringer der var forbundet med “De To Tårne”. Jeg nød spor tre rigtig meget og er man bare det mindste interesseret i den tekniske side af film, bør man lytte med her. Som ventet er spor fire det mest humoristiske og meget af tiden går med fis og ballade. Boyd og Monaghan underholder med deres konstant fjollede kommentarer, og der er skam også en del gode bemærkninger fra Astin, Wood og Serkis, der alle tre er blevet optaget sammen.

Disc 3 og 4 består af mere end seks timers dokumentarprogrammer, der er struktrureret efter stort set samme model som på “Eventyret om Ringen”:

Disc 3 indledes af Peter Jackson, der kort forklarer hvordan man navigerer rundt på skiven. Første program hedder “Origins from Middle Earth” (29:28) og kigger nærmere på Tolkien og hans forfatterskab omrking udgivelsen af “De To Tårne”. “From Book to Script” (20:57) omhandler Jacksons og forfatternes forklaringer på, hvorfor de har ændret bl.a. Faramirs og Treebeards roller i historien. Deres argumenter virker velgennemtænkte og er egentlig meget logiske når først man betragter historien i et overordnet perspektiv. “Designing Middle-Earth” (45:44) og “Weta Workshop” (43:46) giver endnu et omfattende kig på kulisser, våben, rustninger, bannere, kostumer osv. Det kan måske se ud som om, at New Line blot har genbrugt det samme materiale som vi så på den første specialudgave men det er ikke tilfældet. Dokumentarerne på “Eventyret om Ringen” var netop støvsuget for detaljer omkring “De To Tårne” og dem får vi så her i massevis. Det sidste program på disc 3 er “Gollum – Taming of Smeagol” (39:33) og forklarer hvordan karakteren blev designet og hvor stor indflydelse Andy Serkis fik på realiseringen af den computergenererede hobbit. Derudover er der bunkevis af stills af henholdsvis “The Peoples of Middle-Earth” og “The Realms of Middle-Earth” og diverse “animatics-sekvenser”, samt et interaktivt kort over lokationerne i New Zealand.

Disc 4 indledes af Elijah Wood og fortsætter med “Warriors of the Third Age” (20:58) og “Cameras in Middle-Earth” (68:14), der kigger på henholdsvis stuntarbejdet og selve optagelserne til filmen, hvor skuespillerne traditionen tro disker op med en masse sjove beretninger om alle de fysiske mén de pådrog sig under optagelserne. De mange imponerende visuelle effekter pilles fra hinanden og analyseres i “Big-atures” (21:51) og “Weta Digital” (27:31), der har arbejdet videre på deres computerprogram “Massive”. “Editorial: Refining the Story” (21:59) giver et godt indtryk af hvor svært det har været at klippe de tre primære handlingstråde sammen til en sammenhængende film. De nye scener og deres betydning diskuteres ligeledes her. Hensigten med “Music for Middle-Earth” (25:22) og “Soundscapes of Middle-Earth” (21:28) siger sig selv og hele boksen sluttes af med et kort program kaldet “The Battle for Helms Deep is over…” (9:28), der opsumerer produktionen på “De To Tårne” og kigger frem mod den tredje og sidste film. Igen er der masser af production stills, lydeffekt-tests og koncepttegninger – disse dukker ikke op hvis du benytter dig af “Play All” funktionen.

Der er ikke rigtig nogen vej udenom. “De To Tårne – Extended Edition” skal ejes. I mine øjne årets allerbedste DVD-udgivelse.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

De vildfarne hobbitter Frodo og Sam opdager, at den mystiske Gollum følger i deres fodspor. De fanger ham og han lover dem at vise dem vejen til Mordors sorte port, hvis de til gengæld vil sætte ham fri. Samtidlig er Aragorn, elveren Legolas og dværgen Gimli ankommet til Rohans rige, hvor Kong Théoden er faldet under Sarumans magt gennem den skumle Slangetunges manipulationer.

De to tilfangetagne hobbitter, Merry og Pippin, undslipper de onde Uruk-Hai’er og flygter ind i den mystiske og gamle skov Fangorn. Her møder de en uventet allieret mellem skovens gamle træer – Enten Træskæg, et levende og vandrende træ, hvis rige Saruman har decimeret.

Sammen må de alle stå mod den uimodståelige magt, som breder sig fra De to tårne – Orthanc i Isengard, hvor den korrupte Saruman har fremavlet en arme på 10.000 krigere; og Saurons fæstning Barad-dûr dybt inde i Mordors mørke rige.