Som tidligere [url=forum/item/12941/]rapporteret[/url] har en række filmskabere, producere og kritikere hjulpet til med at samle filmlister til Halliwells top 1000, der er skrevet og redigeret af forfatteren John Walker, over alle tiders bedste film, og hos Times Online er det nu muligt at se listen over de første 100 film.

På 1. pladsen over verdens bedste film finder man hverken “Citizen Kane” (som må tage til takke med en 6. plads) eller “Casablanca” (der er røget helt ned som nummer 35), men derimod den japanske film “Tokyo Story” fra 1953, instrueret af Yasujiro Ozu, om et ældre pars rejse til storbyen for at besøge deres selviske børn.

På 2. pladsen finder man Jean Renoirs “La Règle du Jeu” (“Spillets regler”) fra 1939; 3. pladsen går til “Lawrence of Arabia” (1962) og “Godfather”-trilogien får en 4. plads.

Set med danske øjne kommer Carl Th. Dreyers “La Passion de Jeanne d’Arc” (1928) ind som nummer 23, og Lars Von Trier får en flot 39. plads over verdens 1000 bedste film med “Breaking the Waves” (1996).

Halliwells liste vil uden tvivl blive mødt med en del kritik, ikke mindst blandt dem der mener, at netop deres yndlingsfilm mangler på listen. Som John Walker selv påpeger, så er en film som f.eks. “The Shawshank Redemption” (der ligger på 2. pladsen over de 250 bedst-ratede film på IMDb) slet ikke kommet ind på top 1000 listen.



Vis kommentarer (29)
Gravatar

#21 mr gaijin 18 år siden

Jeg mener, at man bør bruge kritikere og lister til at - for det første - sortere i de film man ser og få inspiration til nye filmoplevelser, og - for det andet - til at se nye aspekter og nye kontekster i film, som man muligvis ville have overset.

Mht. til Shawshank kan jeg følge både den negative og positive kritik, som den film har modtaget. Jeg ser den lidt på samme måde som "Million Dollar Baby". Begge er forholdsmæssigt sentimentale og ikke specielt kontroversielle. Til gengæld så fortæller de nogle gamle universelle budskaber med stor effektivitet og impact. Personligt sætter jeg i øjeblikket størst pris på film, der provokerer tanker og stillingtagen, men jeg værdsætter også gode film med traditionelle og universelle værdier. Ja, slutningen på "Shawshank" er lige lovlig optimistisk og romantisk, men filmens generelle billede af en konform og tilpasset mand, hvis virkelige mål er at bryde ud af rammerne, er både interessant og godt skildret. "Million Dollar Baby" er også ganske sentimental, omend ikke så optimistisk i sit verdensbillede som "Shawshank", men den indeholder også nogle vinkler på livet, der trods alt er mere komplekse end Nikes "Just Do It"-slogan, som typiske Hollywood film appellerer til. Filmene bruger begge trættende sentimentale virkemidler, men de bruger dem ikke kun til at presse tårer ud af teenagepiger. Det kan godt være, at det hele er set og gjort før, men det er godt gjort i de to film.
Happiness is not always the best way to be happy.
Gravatar

#22 Hal60 18 år siden

Ej, hvor er Santa Clause Conquers The Martians lige henne? Den skulle jo klart ligge nr.1!
... Oh, by the way - I was being sarcastic!
When I was a little kid my mother told me not to stare into the sun. So once when I was six, I did.
Gravatar

#23 ks 18 år siden

Meget kan man vel sige om Shawshank Redemption, og måske er den ikke så kontroversiel som andre film, og ikke nær så eksperimenterende og original i sin stil. Men det er til gengæld en udødelig historie, og en utrolig opmuntrerende og inspirerende historie, der sagtens kan ses flere gange uden, at man bliver træt af den, og det er endda en af de film, hvor ens tanker måske former sig anderledes for hver gang, måske alt efter hvordan ens liv udvikler sig på det tidspunkt, hvor man ser den.

At kalde den mainstream måske, men den bliver kun betragtet som mainstream idag grundet den popularitet den har oplevet. I sin tid var den endda ikke den store succes, og jeg er sikker på folk ikke dengang opfattede den som noget optimisk mainstream pladder som nogle herinde giver udtryk for. Jeg synes bestemt det er en film, der har en plads blandt verdens 1000 (!) bedste film, selvom den måske ikke filmteknisk er bragende genial, så er det trods alt en utrolig smuk og velfortalt historie, der stadig vil stå stærkt om 50 år.

Nogle gange får jeg lidt et indtryk af, at folk hader "mainstream" film, blot for at hade det de fleste synes er godt og istedet finder sig nogle små mærkelige (om man vil) film som mange mennesker aldrig har hørt om, og så begynder at beundre dem istedet. Det er naturligvis smag og behag, og det er sådan set heller ikke for at starte en større diskussion om hvad der er dårlige og gode film, men jeg synes også man skal passe på ikke at indsnævre sin filmsmag så meget, at man kun kan finde gamle film fra Japan (generaliseret, jep) interessante, og resolut lukker øjnene overfor fx film, der kommer fra Hollywood. Hollywood laver meget lort, men de skaber så absolut også en del mesterværker undervejs.

Derudover vil jeg sige, at jeg ingen kritiker har, hvis smag jeg taktfast følger og løber efter. Jeg er åben overfor alle velargumenterede anmeldeser, og så kan jeg hurtigt beslutte mig for om det er noget jeg finder interessant.
Gravatar

#24 mr gaijin 18 år siden

#23 Jeg er generelt enig. Jeg mener nu heller ikke, at denne liste overser Hollywood-filmene, da den blandt andet inkluderer Toy Story med mere. Der er kun en håndfuld gamle film fra Japan eller Frankrig for dens sags skyld på listen. I mine øjne er det ikke Hollywood-filmene, der bliver overset, men nærmere verdensfilmen. Jeg ser personligt alt for få film fra Sydamerika, Østeuropa, Nordafrika, Mellemøsten, you name it, og jeg tror, at indsnævringen af filmsmag for de fleste folk (filmnørder som almindelige biografgængere) ligger deri, snarere end i en afvisning af Hollywood-film. Vi lukker ikke øjnene for Hollywood, men snarere resten af verden. Kig blot på de fleste folks favoritlister. Men du har helt sikkert ret i, at der er en modreaktion til Hollywoods kolonisering af biograflærrederne, og at der hos nogle er en tendens til generelt at afvise disse film på forhånd. Der er kvaliteter i næsten alle film, og ingen bør afvises uden omtanke. Men omvendt ville det være mere interessant, hvis publikum og biografer turde lukke flere anderledes film fra andre verdenshjørner med andre problemstillinger ind i deres verden.
Happiness is not always the best way to be happy.
Gravatar

#25 filmz-Harry 18 år siden

Verdens bedste film er og bliver Kill Bill filmene...
-Ingen diskution!
Sex er godt og sundt for dit helbred...
Gravatar

#26 filt 18 år siden

Okay, ingen diskution, men så en diskussion.
"Let the universe howl in despair, for I have returned..." - Lord Darkseid
Gravatar

#27 filmz-Bruce 18 år siden

#25 Og Teletubbies!
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#28 ks 18 år siden

#27 - Suk. Som en inkarneret fan af 'Teletubbies' vil jeg lige påpege, at det ikke er en film, men en SERIE! Tsk!
Gravatar

#29 filmz-Bruce 18 år siden

#28 Sorry jeg mente selvfølgelig denne :)
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140

Skriv ny kommentar: