En verden udenfor
Udgivet 5. maj 2010 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
Historien om “En verden udenfor”s succes er næsten lige så fantastisk som filmens egen drejebog. Tilbage i 1994 fik filmen strålende anmeldelser og scorede senere hele syv Oscar-nomineringer, men kun få gad se den. Forvirrede over filmens særprægede originaltitel, “The Shawshank Redemption”, valfartede folk i stedet til biograferne for at se “Forrest Gump” og “Pulp Fiction”, og da “En verden udenfor” blev taget af plakaten, havde den tjent 10 millioner dollars mindre, end den havde kostet at lave. Men “En verden udenfor” kravlede til slut ud af mørket for at erobre titlen som en af videomarkedets største sællerter og førstepladsen på IMDb’s populære liste over filmhistoriens 250 bedste film.
Først og fremmest er det dog vigtigt at pointere, at den legendariske Roger Deakins’ kameraarbejde er helt igennem vidunderligt, at kulisserne er direkte frygtindgydende, og at Thomas Newmans majestætiske score fortsat er et af den kompetente komponists bedste bedrifter. Man behøver altså ikke opfinde den dybe tallerken for at kunne servere æstetiske lækkerier, og man kan sige noget tilsvarende om filmens fortælling, der måske ikke er overordentlig original, men som til gengæld er virkelig velfortalt. Lige fra filmens introsekvens, som krydsklipper elegant mellem hovedpersonen Andy Dufrenes sidste aften i friheden og den retssag, hvor han bliver dømt for mord, og frem til filmens sidste, hjerteskærende montage er man grebet.
Men er fortællingen for blødsøden og sentimental? Det virker næsten lidt forrykt at sige om en film, som byder på hensynsløse henrettelser og hæmningsløse slagsmål mellem fængselsvagter og –fanger, og hvis hovedperson hyppigt voldtages af en gruppe ulækre psykopater. Netop dét, at Darabont ikke viger udenom brutaliteten inden for fængslets mure, validerer de mere håbefulde sekvenser og fremkalder til sidst en forløsning, der simpelthen ikke kan beskrives med ord – måske fordi man har for travlt med at græde. “En verden udenfor” inspirerer og opløfter tilskueren på en måde, som kun få andre film har formået. Det er som at få en kanyle fyldt med rendyrket håb stukket direkte ind i hovedpulsåren. Man beruses af glæde.
Præsenteret i 1080p/AVC 1.78:1. Den danske udgivelse indeholder det samme HD-transfer som ITV’s engelske udgivelse. Snavs optræder tit, men hverken glorier eller udtværing forekommer. Til tider er billedet forbavsende sløret – bare tjek filmens start, hvor introteksterne er mærkbart skarpere end billederne bag dem. Men heldigvis er kontrasten solid, og billedsidens mange og generelt varme farver gengives glimrende. Og så er detaljerigdommen som regel slående. Ofte kan man se hver enkelt revne i fangernes uniformer, hver eneste sprække i fængslets mure og hver eneste fregne på Morgan Freemans sympatiske ansigt.
Transferet skuffer en smule, men lydsporet skuffer endnu mere. Man har kun inkluderet et ordinært Dolby Digital 5.1-lydspor. Et ukomprimeret mix havde virkelig været at foretrække… Lydsidens høje toner lyder tit lidt flade og spinkle, hvor de dybere toner sjældent har den tyngde og slagkraft, som de burde – og det gælder alt fra lyden af paukerne og basserne i Thomas Newmans talentfulde orkester til lyden af tordenskraldene uden for fængslet. Støj figurerer dog aldrig, de fåtallige panoreringer fungerer fint, og alle lydsidens elementer kommer klart igennem inklusive samtlige replikker.
Det eneste ekstramateriale på skiven bliver ikke engang nævnt på coveret: Et kommentarspor med filmens manuskriptforfatter/instruktør, Frank Darabont, som du finder under skivens Set-Up-menu. Darabont er en virkelig interessant fortæller, som samtidigt er ydmyg og ikke skamroser sin egen film konstant. Der leveres mange anekdoter af både den muntre og seriøse variant, men man savner virkelig de adskillige dybdeborende og velproducerede dokumentarer, som befandt sig på de mange andre dvd-udgivelser af filmen.
Nøjagtig ligesom Frank Capras følelsesladede perler fra 1930’erne og 40’erne vil Frank Darabonts “En verden udenfor” stadigvæk dyrkes årtier ude i fremtiden som en inspirerende hyldest til det bedste i os mennesker. Denne Blu-ray er dog lidt af en fuser. Transferet er blot hæderligt, lydsporet skuffer, og stort set intet ekstramateriale medfølger, selvom der findes adskillige udgivelser af filmen på markedet, som simpelthen er spækkede med ekstra godter.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet