Hvor 2008 blev et rekordår for dansk film, har 2009 markeret sig ved at være det værste år siden 2000. Det skriver Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse.

Mænd der hader kvinder”, der medregnes som en svensk film, var årets mest populære i de danske biografer med næsten 1 mio. solgte billetter, og efterfølgeren “Pigen der legede med ilden” ligger med 800.000 billetter på andenpladsen.

På de efterfølgende pladser finder man bl.a. “Harry Potter og halvblodsprinsenfilm”, “Ice Age 3 – Dinosauerne kommer” og “Op”, før årets mest populære danske film, Anders Mathessens “Sorte kugler”, lander på en 7. plads med 402.000 biografbesøg.

Ud af i alt 13,5 mio. solgte billetter stod danske film for 2,5 mio.

”Det er klart, at ‘Millenium’-filmene har gjort et ordentligt indhug i den danske hjemmemarkedsandel, men det er langt fra hele forklaringen,” siger direktør Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut.

”Det er svært at løbe fra, at blandt de kunstnerisk mere ambitiøse danske film har for mange haft svært ved at fastholde det traditionelle publikum. Tilsvarende har en række bredt anlagte underholdningsfilm blandt andet i de store skoleferier tydeligvis ramt forbi målgrupperne…” tilføjer Henrik Bo Nielsen.

Blandt de øvrige større danske film finder man Rumle Hammerichs “Headhunter” (221.000 solgte billetter). Rasmus Heides “Julefrokosten” (180.000 billetter), Nils Malmros’ “Kærestesorger” (175.000), Charlotte Sachs Bostrups “Karla og Katrine” (175.000), Giacomo Campeottos “Storm” (100.000) og Lars von Triers “Antichrist” (83.000).Vis kommentarer (18)
Gravatar

#1 peterDK 13 år siden

Uden tvivl et mellemår for dansk film, men kan det have noget med krisen at gøre? Mon ikke.. :)
Gravatar

#2 moulder666 13 år siden

Mjaah - jeg tror ikke, at man kan give krisen skylden - det er et sjovt tilfælde, at Avatar er i gang med at slå alle rekorder så! ;-)

Til gengæld tror jeg roligt, at man kan skubbe en god slat af skylden på, at der ikke har været specielt store danske film i år...2008 havde f.eks. Flammen og Citronen...til sammenligning havde vi ikke det store i år. (og nej, Antichrist vil jeg ikke kalde "stor" i denne sammenhæng)
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Gravatar

#3 MOVIE1000 13 år siden

er billet priserne ikke også steget inden for det sidste år.
men hvis jeg husker rigtigt havde Twilight ikke også lokket en del danskere ind i bio samt New moon
The earth is not a cold dead place, this is not a cold dead place.
Gravatar

#4 mr gaijin 13 år siden

moulder666 (2) skrev:
Mjaah - jeg tror ikke, at man kan give krisen skylden - det er et sjovt tilfælde, at Avatar er i gang med at slå alle rekorder så! ;-)


Helt sikkert. Krisen har haft en omvendt effekt i USA. Hvor de dyre luksusoplevelser klarer sig skidt, så klarer biograferne sig godt.

Jeg har en vild teori om, at det måske kan skyldes kvaliteten af filmene. Hvis man laver biler eller køleskabe af lav kvalitet, så vil det på langt sigt påvirke salget. Der har ikke været kvalitetsfilm som "Kunsten at græde i kor", "Bænken" eller andet i år for det bredde publikum. "Sorte Kugler" har klaret sig fint, og det er også den eneste dansk-sprogede film i år, som jeg kunne finde på at tjekke ud.

"Antichrist" er efter min mening af høj kvalitet, men det er en art film, der kun har et begrænset publikum i DK. Til gengæld findes der også et publikum til Triers film i det store udland.

Jeg glæder mig til at se om den kommende homo-nazi-film har noget at byde på. Eller Per Flys film eller måske Boes konspiration. Ellers må man konstatere, at de bedste danske film bliver lavet i udlandet for tiden. Resten er noget lal.
Happiness is not always the best way to be happy.
Gravatar

#5 Monkeyking 13 år siden

Mjaah - jeg tror ikke, at man kan give krisen skylden - det er et sjovt tilfælde, at Avatar er i gang med at slå alle rekorder så! ;-) skrev:


Rigtigt med Avatar, men måske netop på grund af krisen bliver publikum mere kræsne og går ikke bare i biffen for en hver pris... Så gemmer man grunkerne til der kommer noget man virkelig vil se... og det er hverken superbror, den med hunden eller andre Danske lortefilm ;-)
"You don't need to put your P in a V right now." "No, I need to B my L on someone's T's."
Gravatar

#6 PJP 13 år siden

er det nogensinde et godt år for danske film ?
Gravatar

#7 mr gaijin 13 år siden

#6 "Festen" alene gjorde 1998 til et fremragende år.
Happiness is not always the best way to be happy.
Gravatar

#8 Michael Andersen 13 år siden

#6 Ja, læs indledningen i nyheden :)
Smile, you son of a bitch!
Gravatar

#9 filmz-Narniabæver 13 år siden

Efter 2000 mistede jeg interessen for dansk film.
Chip: Rescue Rangers, away!
Gravatar

#10 Jimmbo 13 år siden

Når de ikke laver nogle ordenlige film, så det da klart at de ikke sælger godt.

Flere film som Kongekabale tak!

Skriv ny kommentar: