1989
Udgivet 3. nov 2014 | Af: christian_jacobsen | Set i biografen
Anders Østergaard modtog anerkendelse i både ind- og udland, da han i 2008 var blandt Oscar-favoritterne med “Burma VJ”, der ved hjælp af sammenklippede optagelser fra mobiltelefoner og kameraer fra selve brændpunktet var med til at belyse munkeopstanden i et ellers lukket land. I CPH:DOX-åbningsfilmen “1989” har Østergaard hverken mobiltelefonoptagelser eller skjulte kameraer han kan tage i brug til at skildre de storpolitiske begivenheder i 1989. Han har derfor været nødsaget til at være endnu mere visuelt opfindsom for at få historien om jerntæppets fald til at udspille sig for øjnene af os. En opfindsomhed, der kan diskuteres.
Størstedelen af fortællingen udgøres dog af Miklós Németh, der selv sidder foran kameraet og får mulighed for at genkalde sig begivenhederne. Til sammenligning har vi dog ikke at gøre med den samme type passioneret fortæller som i “Burma VJ”. Némeths handlinger, der i sidste ende kom til at betyde, at muren faldt, er ikke på samme måde resultatet af en brændende ideologi, men snarere produktet af en praktisk og nøjsom mand. Men hvad han mangler i temperament, har han til overflod i gode historier.
Ved at bruge arkivoptagelser af de involverede fra den pågældende periode, der nøjsomt er blevet redigeret således, at deres mundbevægelser og gestikulationer ser ud til at passe til den situation filmen nu ønsker at skildre, opnår Østergaard det umulige; at dokumentere det, der aldrig blev dokumenteret. Vi får på denne måde adgang til de møder, der er blevet holdt bag lukkede døre, vi følger Németh, når han bliver transporteret ned til et hemmeligt rum under magtens højborg for at blive indviet i hemmelige aftaler med russerne i ægte spionstil. På den måde følges slagets gang, som var det scener i en højt opsat koldkrigsthriller – og det fungerer. Til gengæld falder visse andre rekonstruktioner igennem i de tilfælde, hvor de involverede, som de tager sig ud i dag, skal forsøge at gengive samtaler og situationer, som de havde dengang. Det ødelægger den ellers fine illusion, der ellers er blevet skabt.
“1989” er en flot og stort opsat dokumentar om de begivenheder, der førte til murens fald og de, der var involverede – fra toppen af systemet til hverdagslivet hos almindelige mennesker. Historien er ofte spændende og indlevende fortalt, men der mangler fokus. Og de ellers opfindsomme rekonstruktioner bør også hæve et øjenbryn eller to i en film, der ellers udgiver sig for at tilbyde indblik og sandhed omkring vigtige historiske begivenheder.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet