Albert Nobbs
Udgivet 8. aug 2012 | Af: NadiaRegitze | Set i biografen
Det er efterhånden en etableret regel i filmverdenen, at hvis en butler er høflig, pligtopfyldende og trofast, så er han i virkeligheden en plaget sjæl, der bare venter på at bryde fri. Her i “Albert Nobbs” bærer vores butler samtidigt på en hemmelighed, der var skæbnesvanger tilbage i 1800-tallet, hvor historien finder sted.
“Albert Nobbs” er en stille film, der får det meste ud af sine skuespillere. Og heldigvis for det, for det er netop disse præstationer, der får “Albert Nobbs” til at trække sig selv op fra middelmådighedens afgrund. I rollen som Albert giver Glenn Close alt, hvad hun har, og det er tydeligt at se, hvorfor dette er et projekt, hun har kæmpet for i næsten lige så mange år, som filmens Albert Nobbs har været ansat på det fine hotel. Denne rolle er nemlig hendes karrieres foreløbige højdepunkt, hvilket ikke siger så lidt. I rollen som Hubert Page er Janet McTeer en mindst lige så stor fryd, og det er svært at udpege, hvem af disse to skuespillerinder, der gør det allerbedst. De gode præstationer kæmper om kap, og selvom McTeer og Close har filmens to bedste roller, er enhver præstation i “Albert Nobbs” mindeværdig. Og hvis Mia Wasikowska og Aaron Johnson i andre, bærende biroller ikke i forvejen var voksende stjerneskud i filmbranchen, ville “Albert Nobbs” velsagtens være en karriereskabende film for dem begge.
Desværre bliver det undervejs mere og mere tydeligt, at “Albert Nobbs” ihærdigt kæmper for at tilspille sig en rolle i Oscar-racet. Med et lidt for følelsesladet score, der bruger alle kneb i et forsøg på at trække tårer, ender filmen desværre med at føles en smule fortænkt og kalkuleret; en kedelig tendens, der heldigvis ikke er til at få øje på i filmens fine, første halvdel.
Det er en fryd at se både Close og McTeer folde sig ud i Closes mangeårige drømmeprojekt. De kommer næppe nogensinde til at toppe disse præstationer, og “Albert Nobbs” tilhører uden tvivl dens skuespillere, og det er en næsten skræmmende tanke at tænke på, hvad filmen ville være blevet til i hænderne på mindre talentfulde folk. Omvendt – hvis filmmagerne ikke havde tænkt så meget på Oscar-statuetter og rørstrømske titelsange, kunne “Albert Nobbs” have endt som en endnu bedre film. Vi krydser fingre for en mere helstøbt affære, næste gang Close får realiseret et drømmeprojekt.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet