American Made

InstruktionDoug Liman

MedvirkendeTom Cruise, Jesse Plemons, Sarah Wright, Domhnall Gleeson, Caleb Landry Jones

Længde115 min

GenreAction, Komedie

IMDbVis på IMDb

I biografen24/08/2017


Anmeldelse

American Made

4 6
Amerikansk

USA har opfundet og eksporteret to ting: Fastfood og problemer. “American Made” handler om det sidste af de to, hvor Tom Cruise i rollen som en slags fucked up Forrest Gump charmer sig igennem våben- og narkosmugling, der fucker Syd- og Nordamerika op. Det hele er amerikansk på godt og ondt. Og på sjov.

Sådan kan jeg bedst lide min Tom Cruise. Den sjove, der med evige solbriller og drenget smil kan slippe fra det meste. Som i “Top Gun”. Eller “Jerry Maguire”, imens mit smil stivner, når han bare er endnu en actionhelt i “Jack Reacher” eller “The Mummy”. I “American Made” får han lov til at have det sjovt som piloten, der en dag slår autopiloten fra og bliver CIA-spion og dernæst kokain-smugler for Pablo Escobar for lidt mere end 30 år siden. Dengang der var Kold krig.

Men det er ikke kølig krig, men derimod en kæk, satirisk en af slagsen, hvor USA gør krig, kup og narkosmugling til større problemer ved at gøre noget. CIA giver charmerende Barry med blondine-kone eget flyselskab ved at flytte lidt rundt på bogstaverne. Selskabet hedder IAC. Af sted med Barry til Sydamerika, hvortil han snart skal smugle våben til kommunist-fjender, imens han tjener returruten hjem ved at smugle kokain for Pablo Escobar til Louisiana. USA skaber selv problemerne, der ikke bliver mindre af, at Barry snart sælger våbnene til anden side. Det er ét stort, sjovt clusterfuck.

Og det bliver aldrig så meget andet. Her er ikke en større moralsk fortælling, når nedturen uundgåeligt rammer, som tilfældet er i andre ‘storhed og fald’-film fra “Goodfellas” til den nyere “War Dogs”, hvor Jonah Hill og Miles Teller også militært fuckede op på vegne af USA. Og det kan jeg egentlig godt lide. Det er ren satire, hvor kameraet haster rundt i en løs fortælling, der har lige så lidt struktur som den amerikanske udenrigspolitik.

Det hele spilles fremad af ubekymrede guitarsoloer, som er det eneste holdepunkt i den lette løshed af scener. Barry flyver. Barry spion-fotograferer fra fly. Barry dumper kokain ud fra fly. Barry afleverer våben transporteret i fly. Barry knepper i fly. Barry bliver anholdt. Barry bliver løsladt. Konen bliver sur. Barry bliver rig. Konen bliver glad. Det hele kører. Til FBI kører forbi. Og DEA. Og alle de andre. Også Pablo Escobar, der aldrig glemmer.

Til slut har ingen lært en skid. Barry fløj bare med på bølgen af den ulidelig lethed. De nemme penge. Spændingen; autopilot fra. Det samme gælder USA. Her mange år efter har de stadig ikke lært en skid. Flyver rundt og skaber problemer i verden. Men jeg er nu alligevel glad for, at de har opfundet og eksporteret fastfood. Og Tom Cruise.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

I det sidste årti af Den Kolde Krig involverer CIA sig i en række lyssky operationer mod kommunistiske partisangrupper og et enkelt revolutionært styre i Mellemamerika, sandinisterne i Nicaragua. Det bliver chancen for den dristige pilot Barry Seal. Den ene vej flyver han illegale – russiske – våben til Contra-oprørerne i Nicaragua uden om de amerikanske myndigheder. Den anden vej flyver han – uden at CIA stiller kritiske spørgsmål – kokain for de colombianske narkokarteller. På den ene side en sand patriot, på den anden side narkosmugler.