Björn Afzelius: Tusen bitar
Udgivet 3. feb 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen






Alting kan gå itu. En film kan gå i tusind stykker. Det gør “Björn Afzelius: Tusen bitar”. I mangel på fokus og arkivmateriale eller bedre idéer bliver Folkhemmets bedst sælgende musikartist igennem tiden aldrig andet end en mystisk fremmed på forsiden af et LP-cover. Det dinglende svenskerhår, store revolutionære idealer, tragisk barndom, de mange kvinder og den manglende anerkendelse fra hjemlandet er ellers materiale nok til næsten tusind gode film.

Da hovedpersonen selv er død af kræft tilbage i 1999, så bliver det op til hans livs vidner at fortælle historien om ham. Det begynder personligt i en af de bedste, mest rørende scener. En af Björns mange kvinder er ved at indspille teaterstykket om ham som ung. De boede i kollektiv sammen. Han skred. Rejste til Italien, men fandt tilbage, de fik et barn. Og han skred igen. Hun sidder der ved scenekanten og instruerer dem som unge. Hun savner dem, de var. Hun savner ham. En tåre i krogen.

Slutteligt findes der en smule hvile i fortællingen om hitmageren, der aldrig vandt sig den gode smags skulderklap. Björn Afzelius frygtede ikke den dårlige smag; country og dansband (den svenske pendant til Dansktoppen) blandet op med venstreorienterede tekster af den ældste skole. Folk elskede ham, bare ikke de rigtige. Dem, der uddeler stjerner og priser. Han var en svensk Lars Lilholt. Fra bondelandsdelen Skåne, hvor man taler tungt og langsomt, og så sang han om et hjerte, der kunne gå i tusen bitar. Corny, mente de fine.







Hvert af de løsrevne tusind småstykker “Björn Afzelius: Tusen bitar” giver et lille hint, om hvem manden, der i 1991 vandt Grammyen i Danmark for bedste udenlandske sanger foran Phil Collins, var. Måske er det også en pointe? At han var mange personer i løbet af sit liv. Men jeg ville hellere lære en af dem at kende frem for at have en svag idé, om hvem de alle var.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet