Call Me by Your Name
Udgivet 31. jan 2018 | Af: Lasse Martin Jørgensen | Set i biografen
Så blev det sommer! I hvert fald for en stund. For mens januar flyder over i februar med sin strøm af snot, regn og mørke, lander “Call Me by Your Name” med en kærkommen påmindelse om alt det, sommeren kan. Alt det, som føles så uendeligt langt væk lige nu. Lange, dovne dage i solen med bøger og badetur. Lune nætter med fest og dans. Varme! Midt i det vidunderlige scenarie udspiller der sig en kærlighedshistorie mellem to unge mænd. Oliver og Elio. En sommeraffære af den slags, der varmer længe efter, at solen har gemt sig under vinterdynen.
Selv veksler Elio ubesværet mellem engelsk, fransk og italiensk. Der er ingen tvivl om, at familien Perlman tilhører de højere luftlag, både økonomisk og intellektuelt. De er med andre ord den slags eksistenser, som instruktør Luca Guadagnino har for vane at skildre. I “Io Sono l’amore” fra 2009 var det overklassefamilien Recchi, der lagde luksushus til en lidenskabelig kærlighedshistorie. Og senest i “A Bigger Splash” fra 2015 var det Tilda Swintons rocksangerinde, Marianne Lane, der betalte for endnu en overdådig italiensk sommer med swimming pools og sex ad libitum. Der er ingen knaphed i Guadagninos film. De er små, priviligerede frirum, der flyder over af storladen skønhed og sensualitet. Det er film, som kun en italiensk livsnyder kan lave dem.
Det udvikler sig til en af de smukkeste skildringer af den første kærlighed, jeg har set. En hyldest til teenagerens intense følelsesliv. Og til den bittersøde sommerferieforelskelse, der i sin natur ikke kan vare ved. Timothée Chalamet og Armie Hammer er et studie i den komplicerede kærligheds kropssprog, der skubber og trækker med små, fine bevægelser. Det er ikke nemt. Sommeren 1983 river og flår i unge Elio. Men han kommer ud på den anden side med hår på fuglebrystet. Det er det hele værd.
“Call Me by Your Name” er en lille oase af sol, varme og kærlighed midt i den gråmelerede, danske vinter. Et par timer i Luca Guadagninos stråleglans er en værdig vinterafløser for den sommer, der kan føles meget fjern. Så frem med solbrillerne, på med badebukserne og spring ned i biografen. Jeg lover, det varmer!
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet