Daybreakers
Udgivet 20. jan 2010 | Af: kilgore | Set i biografen
Den gamle vampyrmyte har i de seneste par år igen rejst sig fra sin komfortable kiste for atter at skabe skræk og rædsel på det hvide lærred. Fortællingen om de lyssky blodsugere har fået nyt liv som i den fremragende “Lad den rette komme ind” fra 2008 og i teenagefænomenet “Twillight”. “Daybreakers” fortsætter den uortodokse tilgang til den klassiske vampyrfortælling med et ganske underholdende resultat.
“Daybreakers” har meget tilfælles med den del af vampyrfilmgenren, der viser verden fra vampyrens perspektiv. Som i de beslægtede film “The Hunger” (1983) og særligt “Interview with the Vampire” (1994) stifter vi som tilskuer bekendtskab med vampyrtilværelsens helt særlige problemstillinger. I “Daybreakers” følger vi vampyrlægen Edward Dalton, spillet af Ethan Hawke, der forsker i erstatningsmenneskeblod. Dalton er ingen blodhungrende Dracula, men derimod en følsom, indadvendt vampyr med moralske kvababbelser. Han finder ingen glæde i det evige liv, og menneskeblod har han boykottet, fordi han væmmes ved den måde, menneskene nådesløst nedslagtes for vampyrernes tilfredsstillelse.
Filmens egentlige styrke ligger i den gennemførte fremstilling af vampyrernes samfund. Vampyrerne går som os på arbejde – dog er natarbejde absolut det foretrukne. Der er fattige vampyrer som tigger efter blod på gaden, og der kan selvfølgelig købes kaffe med blodtilsætning i den nærmeste kiosk. Det er små detaljer, men de er med til at gøre miljøskildringen troværdig. Dertil er det hele sat i en ganske betagende vampyrmetropol i sortglinsende fremtidsarkitektur. Grundpræmissen, hvor vampyrerne med flertallets ret jager menneskene som ressource er også ganske originalt tænkt. Endda en fin kommentar til vor tids konstant eskalerende forbrug og rovdrift på naturens ressourcer. Desværre holder præmissen ikke hele vejen og løber ind i et par lettere irriterende forklaringsproblemer. For hvorfor avler vampyrerne ikke bare mennesker, for derefter at dræne dem for blod? En lidt for gennemskuelig slutning tæller også på minussiden, men disse mislyde overdøver imidlertid ikke, at filmen som helhed er god underholdning.
“Daybreakers” leverer en forfriskende og underholdende nytænkning af blodsugergenren. Særligt den troværdige skildring af et mørkt futuristisk samfund domineret af vampyrer er filmens es, men det er svært ikke også at nyde den herligt groteske splatter-action, som der ivrigt diskes op med. Det er langt fra en fejlfri film, men det betyder mindre, når den så ganske fint formår at underholde hele vejen.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet