De grønne slagtere

InstruktionAnders Thomas Jensen

MedvirkendeMads Mikkelsen, Frits Helmuth, Nicolas Bro, Aksel Erhardtsen, Bodil Jørgensen, Line Kruse, Ole Thestrup, Lily Weiding

Længde95 min

GenreKomedie, Komedie, Drama, Drama

IMDbVis på IMDb

I biografen21/03/2003


Anmeldelse

De Grønne Slagtere

4 6
FilmenEfter sin succesfulde debutfilm “Blinkende Lygter”, gik Anders Thomas Jensen i gang med at skrive manuskripter for andre instruktører. Det blev til bl.a. “Grev Axel”, “Gamle mænd i nye biler” og “Elsker dig for evigt”. Nu er han igen tilbage i instruktørstolen med filmen “De Grønne Slagtere”, der ligesom “Blinkende Lygter” er en komedie med sort og til tider morbid humor.
I filmen møder vi de to slagtersvende Bjarne og Svend. De arbejder i en slagterbutik ejet af slagtermester Holger, der har en nærmest sygelig fascination af pølser. Det er de to, og specielt Svend, godt trætte af. De beslutter sig for at åbne deres egen slagterbutik.

Men det går ikke godt for butikken. Der kommer ingen kunder, og Svend er ved at gå ud af sit gode skind. Men det går ikke værre eller bedre end at Svend i en presset situation kommer til at sælge sin gamle mester Holger nogle fileter, som ikke er skåret af ganske almindelig ko eller gris.

Fileterne bliver en kæmpe succes, og pludselig taler alle om Svend og Bjarne. Kunderne står i kø ude på gaden, og salget går strygende. Men de to står nu med et nyt problem: Hvordan skaffer de mere kød til deres helt specielle fileter?

I filmen medvirker nogle de mest kendte danske skuespillere i øjeblikket – Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro m.fl. Det lader til at der ikke findes én dansk film i øjeblikket der ikke har en af disse herrer i en fremtrædende rolle.

Denne genbrug er naturligvis en skam, men når man ser deres præstationer forstår man hvorfor de er så populære. Mest fremtrædende er Mads Mikkelsen, der giver alt hvad han har i rollen som den neurotiske og storsvedende Svend – en rolle der om noget bryder med Mikkelsens image som “hunk”. Oven i Svends usympatiske personlighed har Mikkelsen endog barberet sit pandehår af, så hans glinsende pande bliver endnu mere fremtrædende.

Nikolaj Lie Kaas spiller i filmen en dobbeltrolle. Den ene er Bjarne – Svends joint-rygende kompagnon – og den anden er Bjarnes tvillingebror, den hjerneskadede Eigil. Han spiller godt i begge roller, men viser mest sine kvaliteter når han giver den som Eigil, en rolle der virkelig må have været svær at spille.

I modsætning til “Blinkende Lygter”, der havde et helt ensemble af skuespillere, har denne film mest fokus på Svend og Bjarne. Udover disse to er der en hel del sjove biroller, heriblandt Ole Thestrup, der stjæler billedet som den evigt bandende Slagtermester Holger, og Line Kruse, der giver den som den naturlige og søde pige Astrid, som Bjarne forelsker sig i.

Filmen er skrevet og instrueret af Anders Thomas Jensen og det kan absolut mærkes. Samme morbide og sorte humor, der efterhånden kendetegner ham, er også at finde i denne film. Det samme er den sjove og fandenivoldske dialog, der oftest leveres pragtfuldt af filmens skuespillere.

Anders Thomas Jensen har nok skævet lidt til Jean-Pierre Jeunet og Marc Caros “Delicatessen” da han skrev denne film, men plottet er stadig originalt – det tager et mere dunkelt emne op i forhold til “Blinkende Lygter”. Dette hæmmer komedien en smule, og derfor er filmen knap så sjov som hans debutfilm.

Det ændrer dog ikke ved at det stadig er en yderst veldrejet og sort komedie, som nok skal få smilebåndene på gled hos de fleste.

VideoPå videosiden har vi et Anamorphic transfer, med en Aspect Ratio på 2.35:1. Det er en mørk og dunkel film, og knap så farverig og for det meste klarer transferet sin opgave godt. Detaljerne er i top, så man snildt kan se mønstrene på Svends skjorte eller røgen fra Bjarnes joints. Desværre er komprimeringen ikke helt i top idet baggrundene til tider virker pixelerede og blokkede, specielt i de lidt dunklere scener.
AudioFilmen kommer med Dolby Digital 5.1 lydspor, naturligvis på dansk. Filmens natur er noget afdæmpet. Der er stort set ingen action scener i filmen, og det betyder at subwooferen ikke får speciel megen motion og at surround-højtalerne stort set kun bruges til filmens underlægningsmusik.

Til gengæld er dialogen, der absolut er det vigtigste i filmen, klar og tydelig i centerhøjtaleren. Lydsporet gør sit job, men det er ikke noget man finder frem når man skal imponere vennerne med sit anlæg.

Ekstra materialeFilmen udgives på to DVD’er. På disk 1 finder vi dokumentarprogrammet “En virkelig god marinade”, der går bag kameraet på filmen. Det er et udmærket program, der giver et godt indblik ind bag filmen i kraft af interviews med både instruktør og skuespillere. Herudover er der teasers og trailers til filmen.

På disk 2 finder vi yderligere ekstra materiale. Først er der seks slettede scener fra filmen, der måske godt kunne have fundet en plads i filmen, der kun er ca. 95 minutter lang. Dernæst er der fem dokumentarfilm af ca. 15 minutters varighed hver, der dækker de forskellige aspekter af filmen. Disse små film er ganske udmærkede og giver et godt billede af tankerne bag. Det samme gør de fire interviews med holdet bag filmen.

Til sidst er der et slideshow med tegninger fra filmens scenografi.

En ganske god udgivelse. Lyden er ganske udmærket, men billedsiden kunne godt have været bedre. Ekstra materialet giver et godt blik på filmens tilblivelse. Selve filmen er god, og hvis man kunne lide “Blinkende Lygter” går man ikke galt i byen.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

De to slagtersvende Svend og Bjarne (Mads Mikkelsen & Nikolaj Lie Kaas) er trætte af at slave for den brovtende og bedrevidende lokale slagter, som oftest kun har hån tilovers for dem.

En dag tager de mod til at bryde ud og starte deres egen forretning på en halvdårlig location i udkanten af byen. Der skal dog mere end almindelig forretningssnilde til at begå sig i konkurrencen, og starten på deres karriere som selvstændige tegner alt andet end lovende, indtil Svend ved lykkens gunst/ugunst kommer på en ide til en kødret, som indeholder andet end den sædvanlige omgang ko eller gris. Pludselig står folk i kø foran butikken, men det er i stigende grad vanskeligt at skaffe de specielle råvarer til deres forretningshemmelighed.

Midt i det hele havner Bjarne i et umage kærlighedsforhold til Astrid, samtidig med at hans psykisk vanskelige tvillingebror, Eigil, dukker op og på påtrængende vis gør krav på opmærksomhed.